Siirry suoraan sisältöön

LVI-tekniikan mitoitusperusteet (15 op)

Toteutuksen tunnus: TX00ED25-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2022 - 29.08.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 18.12.2022

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Timo Värinen
  • Sergio Rossi
  • Riikka Nurmiainen
  • Kalle Kauraala
  • Seppo Innanen

Ryhmät

  • TXF21S1B
    Talotekniikan ryhmä B
  • TXF21S1A
    Talotekniikan ryhmä A
  • TXF21S1
    Talotekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää lämmön siirtymisen periaatteet ja muodot sekä soveltaa niitä tason, putken ja lämmönsiirtimien lämmönsiirtolaskelmissa. Opiskelija osaa mitoittaa ja tasapainottaa yksinkertaiset putkiverkostot ja vakioilmavirtalaitosten ilmanvaihtokanavistot sekä valita niihin pumpun ja puhaltimen. Opiskelija osaa mitoittaa asuinrakennukseen painovoimaisen ilmanvaihdon. Opiskelija osaa selittää kosteuden siirtymisen periaatteen rakenteissa ja maaperässä sekä soveltaa sitä kondenssi- ja diffuusioeristysten laskennassa. Hän tuntee rakennusmateriaalien aineominaisuuksia ja korroosioon vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa selittää ääniopin periaatteet ja osaa soveltaa niitä LVI-järjestelmien ääniteknisissä laskelmissa.

Sisältö

Rakennusfysiikka ja kemia (2 op): Vesihöyryn diffuusio, kosteuden kulku rakenteissa ja maaperässä. Kondenssi- ja diffuusioeristykset, rakennusmateriaalien aineominaisuudet ja korroosio.

Lämmönsiirto ja lämmönsiirtimet (4 op): Putken ja tason lämmönsiirto, lämmönsiirtovastukset ja lämmönläpäisykerroin, lämpötilajakauma monikerroksisessa rakenteessa, lämmönsiirto- ja virtaustekniikan tunnusluvut ja niiden pätevyysalueet, konvektiolämmönsiirron korrelaatioyhtälöt ja vasta-, myötä- ja ristivirtalämmönsiirtimet, regeneratiiviset lämmönsiirtimet, logaritminen lämpötilaero ja konduktanssi, säteilylämmönsiirto ja näkyvyyskertoimet.

Putkiverkostot ja kanavistot (4 op): Putkiverkoston painehäviöiden laskeminen, verkoston tasapainotus ja virtaamatarkastelut. Keskipakopumput, pumpun mitoitus ja valinta. Ilmanvaihtokanaviston painehäviöiden laskenta ja kanaviston mitoitus sekä tasapainotus. Puhallintekniikan peruskäsitteet ja määritelmät sekä yleisimmät puhallintyypit ja niiden ominaisuudet. Puhaltimen valinta. Painovoimainen ilmanvaihto.

Äänitekniikka ja huoneakustiikka (3 op):
Aänitekniikan perusteet; tehon etäisyysriippuvuus, intensiteettitaso ja desibeliasteikko sekä intensiteettitasojen yhteenlasku, ultraääni. Värähtely ja sen vaimentaminen. Äänen ja tärinän eristäminen. Ilmastointijärjestelmän melunlähteet ja vaimennusperiaatteet. Tavoitetasot eri tiloissa. Ilmastointimelun vaimennuksen mitoitus.

Matematiikka (2 op): Opintojakson sisältöä tukeva ja syventävä matematiikka.

Lisätietoja opiskelijoille

LÄMMÖNSIIRTO JA LÄMMÖNSIIRTIMET (Opettaja Sergio Rossi, 4 op): tästä osuudesta vaaditaan läsnäoloa 80%

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa opintojaksoon liittyvät peruskäsitteet ja -lait sekä osaa ratkaista niihin liittyviä yksinkertaisia tehtäviä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa selittää opintojaksoon liittyvät peruskäsitteet ja -lait sekä osaa soveltaa niitä laajempien tehtävien ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa ratkaista vaativimmat analysointia tai perusteluja edellyttävät tehtävät lähes virheettömällä tasolla.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tunnistaa opintojaksoon liittyvät peruskäsitteet ja -lait sekä osaa ratkaista niihin liittyviä yksinkertaisia tehtäviä.

Esitietovaatimukset

Opintojen LVI-tekniikan perusteet, talonrakennuksen perusteet ja termodynamiikka ja virtaustekniikka tavoitteiden mukainen osaaminen