Siirry suoraan sisältöön

Terveellinen ravitsemus - mitä minä oikein syön?Laajuus (5 op)

Tunnus: KO00CE56

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti keskeisiä ravitsemuskäsitteitä.
Opiskelija tunnistaa elintapojensa yhteyden terveyteen ja hyvinvointiin.
Opiskelija osaa arvioida kriittisesti vallitsevia ruokatrendejä ja ajankohtaista ravitsemuskeskustelua.
Opiskelija osaa etsiä näyttöön perustuvaa tutkimustietoa valintojensa tueksi.
Opiskelija tuntee kansallisia ja kansainvälisiä ravitsemussuosituksia ja osaa soveltaa niitä oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Opiskelija osaa asettaa realistiset tavoitteet suunnitellakseen elämäntilanteeseensa sopivan ruokavaliomallin.

Sisältö

Keskeiset ravitsemuskäsitteet.
Ruokatrendit, lisäaineet ja muut ajankohtaiset keskusteluaiheet mediassa
Omien elintapojen kartoittaminen keskiössä ruokatottumukset ja arkipäivän valinnat
Oman ruokapäiväkirjan analysointi ja vertailu ravitsemussuosituksiin ravinto- ja ruoka-ainetasolla: energiansaanti, proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet; Ruoan valintaan vaikuttavat tekijät.
Omien tavoitteiden mukaisen ruokavaliomallin laatiminen. Esimerkiksi: Kehonrakentaminen. Aktiivinen liikkuja. Gluteeniton ruokavalio. Painonhallinta. Kasvisruoka. Vatsavaivat. Allergiat tai muu erityisruokavalio.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan
- erottaa arkitiedon tutkitusta tiedosta
- käyttää oikein useimpia alan käsitteitä
- tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa:
- etsiä näyttöön perustuvaa tietoa monipuolisesti
- käyttää alan käsitteitä laaja-alaisesti
- perustella toimintaansa johdonmukaisesti
- osaa toimia tavoitteellisesti ja kehittää itseään

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa:
- käyttää ja arvioida kriittisesti näyttöön perustuvaa tietoa
- soveltaa alan käsitteitä ja tietoa laaja-alaisesti
- arvioida ja soveltaa vaihtoehtoisia ratkaisuja päätöksenteossaan
- osaa toimia tavoitteellisesti ja kehittää itseään

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan
- erottaa arkitiedon tutkitusta tiedosta
- käyttää oikein useimpia alan käsitteitä
- tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet

Lisätiedot

Ruoasta on tullut monelle identiteetin rakentamisen väline. Ruokatrendit gluteenittomasta ruokavaliosta paleodieettiin tai kasvisruokavaliosta kehonrakentamiseen herättävät keskustelua, kun etsitään ratkaisuja omaan hyvinvointiin. Riittääkö tavallinen ruoka vai tarvitaanko täydentäviä valmisteita? Voiko ravitsemussuosituksiin luottaa, kun puhutaan kestävästä kehityksestä, lisäaineista, rasvoista, proteiineista tai hiilihydraateista? Opintojakso tarjoaa mahdollisuuden syventyä avoimesti omien ruokatottumusten arviointiin ja pohdintaan.