Materiaalinen menneisyytemme – Esineisiin kiinnittynyt tietovarantoLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: KM00GJ31
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Kurssin luentoaiheet tarkastelevat kulttuuriperintöämme materiaalisuuden kautta. Kurssi toimii johdantona konservoinnin alaan. Opiskelijalle muodostuu kurssin jälkeen käsitys museotyöstä ja erityisesti konservoinnista ns. siltatieteenä. Opiskelija ymmärtää, kuinka ala yhdistää usean tieteenalan käytänteitä ja ratkaisuissaan hakee tartuntapintaa niin humanistisiin tieteisiin kuin luonnontieteisiin.
Sisältö
Kurssi on mahdollista suorittaa kokonaan verkkotyöskentelyn avulla. Kurssissa on 18 lyhytluentoa ja jokaisen luennon jälkeen on tehtävä. Kuuntelemalla luennon sekä tekemällä tehtävän pääset Moodlen kautta kuuntelemaan seuraavan luennon ja tekemään tehtävän. Luennot on siis suoritettava järjestyksessä. Lopuksi annetaan laajempi pohdintatehtävä, jonka suorittamis- ja palautusohjeet ovat Moodlen kurssisivustolla.
1. Johdanto
2. Konteksti osa 1. Oman kontekstimme avaaminen: kulttuuriperintö ja museologia
3.Konteksti osa 2. Oman kontekstimme avaaminen: konservointi
4. Materiaalitutkimus – Kemia osana kulttuuria (Kirsi Perkiömäki)
5. Konservoinnin näkökulma: Maalauskonservointi a ja b (Tannar Ruuben)
6. Omistushistorian merkitys (Minna Tuominen)
7. Konservoinnin näkökulma: Paperikonservointi (Päivi Ukkonen)
8. Konservoinnin näkökulma: Tekstiilikonservointi (Anna Häkäri)
9. Arkeologian näkökulma (Ilari Aalto)
10. Hiljainen tieto osana museaalista kokoelmatyötä
11. Arvokeskustelu: Toiminnan oikeutus
12.Arvokeskustelu: Museaalinen konteksti
13. Arvokeskustelu: Haastattelut 2018
14. Arvokeskustelu: Museologinen arvokeskustelu
15. Kokoelmanhallinnan vaikuttavuus
16. Poistokysymys
17. Esimerkkinä vaikuttavuuspolku – Suviranta
18. Näkökulma laajenee
Esitietovaatimukset
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija pystyy hahmottamaan opintojakson aiheen keskeisen peruskäsitteistön ja tuntee perustasolla siihen liittyvän teorian. Opiskelija hallitsee taidollisesti kurssin perusteet ja ymmärtää kurssin keskeisen sisällön. Opiskelija ymmärtää välttämättömät aiheeseen liittyvät teoreettiset ja soveltavat periaatteet. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hahmottaa hyvin opintojakson aiheen perusideat ja -käsitteistön. Opiskelija osoittaa hyvää teoreettisen ja soveltavan tiedon tuntemusta. Opiskelija osaa perustella asiantuntevasti tekemänsä valinnat ja käytäntöön soveltaminen etenee johdonmukaisesti ammattialan käytäntöjä noudattaen. Opiskelija hallitsee kokonaisuuden sekä teoriassa että käytännössä ja on saavuttanut hyvän tason tiedoissaan ja taidoissaan. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan ja osaa kriittisesti analysoida tätä tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee aihekokonaisuuden ja on saavuttanut erinomaisen tason tiedoissaan ja taidoissaan. Opiskelija osoittaa erinomaista teoreettisen ja soveltavan tiedon tuntemusta ja osaa soveltaa oppimaansa hyvin. Opiskelija kykenee laajaan itsenäiseen työskentelyyn sekä kirjallisten että taitoperustaisien tehtävien osalta. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan sekä tiedon analysointiin ja soveltamiseen. Opiskelija osallistuu keskusteluun argumentoidusti alan käsitteistöä käyttäen. Opiskelija osaa perustella asiantuntevasti tekemänsä valinnat ja käytäntöön soveltaminen etenee johdonmukaisesti ammattialan käytäntöjä noudattaen. Opiskelija työskentelee johdonmukaisesti ja itsenäisesti osoittaen oma-aloitteisuutta ja luovaa ajattelua.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija pystyy hahmottamaan opintojakson aiheen keskeisen peruskäsitteistön ja tuntee perustasolla siihen liittyvän teorian. Opiskelija hallitsee taidollisesti kurssin perusteet ja ymmärtää kurssin keskeisen sisällön. Opiskelija ymmärtää välttämättömät aiheeseen liittyvät teoreettiset ja soveltavat periaatteet. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan.