Siirry suoraan sisältöön

Museologia ILaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: KX00FU71

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää museolain tavoitteet ja museoiden roolin näiden tavoitteiden saavuttamisessa.
Opiskelija ymmärtää miten museot tallentavat ja säilyttävät kulttuuri- ja luonnonperintöä, sekä taidetta. Hän ymmärtää miten näitä aineistoja tutkitaan ja hyödynnetään, ja miten ne tehdään saavutettavaksi mahdollisimman monelle.
Opiskelija ymmärtää miten museoiden tallennustoiminta on kehittynyt esinekeskeisyydestä ilmiökeskeisyyteen ja yhteisöllisyyteen.
Opiskelija tuntee kulttuuriperinnön säilyttämistä koskevan keskeisen lainsäädännön ja konservaattorin tehtäviä määrittelevät eettiset koodit.
Opiskelija ymmärtää erityyppisten museoiden tehtäväkentän ja eri museoalojen ammattilaisten tehtävänkuvat.
Opiskelija tuntee alan keskeiset järjestöt ja niiden toimintatavat (ICOM / ICOM-CC, ICOMOS ja ICCROM, Museoliitto).
Opiskelija ymmärtää kulttuuriperinnön säilymisen vaatimukset ja säilymistä uhkaavien riskitekijöiden merkityksen. Hän ymmärtää ennaltaehkäisevien toimien merkityksen ja osaa soveltaa oppimaansa erilaisissa tilanteissa.
Opiskelija tuntee museoiden näyttelynrakentamisen periaatteita ja prosesseja sekä konservaattorin roolin siinä.
Opiskelija ymmärtää kestävän kehityksen ajattelun ja osaa soveltaa sitä kulttuuriperinnön säilytyksen kysymyksiin.

Osaamistavoitteet: Eettinen osaaminen, ammatti-identiteetin kehittyminen, kestävä kehitys, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Sisältö

Opintojakson keskeistä sisältöä on museokokoelmien muodostuminen, käytännön kokoelmatyön perusprosessit: luettelointi, säilytys, hoito, kokoelmapolitiikka ja arvoluokitus.
1. Materiaalinen ja ei-materiaalinen kulttuuriperintö.
2. Muistiorganisaatioiden tehtävät ja toiminta
3. Konservointi- ja museoalan järjestöt.
4. Ammatti-identiteetin muodostuminen
5. Esineellisen kulttuuriperinnön kontekstualisointi
6. Ympäristöolosuhteet ja niiden vaikutus kulttuuriperinnön säilymiseen.
7. Kokoelmapolitiikka ja riskikartoitukset
8. Kestävä kehitys
9. Harjoitustehtävät museoissa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija pystyy hahmottamaan opintojakson aiheen, kuten museokokoelmien muodostuminen ja käytännön kokoelmatyön perusprosessit: luettelointi, säilytys, hoito, kokoelmapolitiikka ja arvoluokitus. Opiskelija tuntee perustasolla siihen liittyvän teorian. Opiskelija hallitsee taidollisesti opintojakson perusteet ja ymmärtää opintojakson keskeisen sisällön. Opiskelija ymmärtää välttämättömät aiheeseen liittyvät teoreettiset ja soveltavat periaatteet. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan. Opiskelijalla on vaikeuksia toimia ryhmän jäsenenä kannustavasti ja ryhmää vahvistavasti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hahmottaa hyvin opintojakson aiheen, kuten museokokoelmien muodostuminen ja käytännön kokoelmatyön perusprosessit: luettelointi, säilytys, hoito, kokoelmapolitiikka ja arvoluokitus. Opiskelija osoittaa hyvää teoreettisen ja soveltavan tiedon tuntemusta. Opiskelija osaa perustella asiantuntevasti tekemänsä valinnat ja käytäntöön soveltaminen etenee johdonmukaisesti ammattialan käytäntöjä noudattaen. Opiskelija hallitsee museokokoelmiin liittyvän aihealueen kokonaisuuden sekä teoriassa että käytännössä ja on saavuttanut hyvän tason tiedoissaan ja taidoissaan. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan ja osaa kriittisesti analysoida tätä tietoa. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä kannustavasi ja ryhmän työskentelyä vahvistavasti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee museokokoelmien muodostumisen ja käytännön kokoelmatyön perusprosessien aihekokonaisuuden: luettelointi, säilytys, hoito, kokoelmapolitiikka ja arvoluokitus. Opiskelija on saavuttanut erinomaisen tason tiedoissaan ja taidoissaan. Opiskelija osoittaa erinomaista museokokoelmien ja niiden säilytyksen teoreettisen ja soveltavan tiedon tuntemusta ja osaa soveltaa oppimaansa hyvin. Opiskelija kykenee laajaan itsenäiseen työskentelyyn sekä kirjallisten että taitoperustaisien tehtävien osalta. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan sekä tiedon analysointiin ja soveltamiseen. Opiskelija osallistuu keskusteluun argumentoidusti alan käsitteistöä käyttäen. Opiskelija osaa perustella asiantuntevasti tekemänsä valinnat ja käytäntöön soveltaminen etenee johdonmukaisesti ammattialan käytäntöjä noudattaen. Opiskelija työskentelee johdonmukaisesti ja itsenäisesti osoittaen oma-aloitteisuutta ja luovaa ongelmanratkaisukykyä. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä kannustavasi ja ryhmän työskentelyä vahvistavasti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija pystyy hahmottamaan opintojakson aiheen, kuten museokokoelmien muodostuminen ja käytännön kokoelmatyön perusprosessit: luettelointi, säilytys, hoito, kokoelmapolitiikka ja arvoluokitus. Opiskelija tuntee perustasolla siihen liittyvän teorian. Opiskelija hallitsee taidollisesti opintojakson perusteet ja ymmärtää opintojakson keskeisen sisällön. Opiskelija ymmärtää välttämättömät aiheeseen liittyvät teoreettiset ja soveltavat periaatteet. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan. Opiskelijalla on vaikeuksia toimia ryhmän jäsenenä kannustavasti ja ryhmää vahvistavasti.

Lisätiedot

Opiskelijan viikkotyömäärä 1,5 opintopistettä kohti on 40 tuntia, josta noin 20 - 22 tuntia on kontaktiopetusta lehtorin kanssa. Loput tunneista osoitetaan joko itsenäiseen työskentelyyn kirjallisuuden parissa tai itsenäiseen käytännön työhön. 1 opintopiste (op) vastaa työmäärältään 26 työtuntia (h).

Siirry alkuun