Bio- ja kemiantekniikka: TXM24S1
Opetussuunitelman tunnus: TXM24S1
- Tutkintonimike
- Insinööri (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2024
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Bio- ja kemiantekniikan insinööriohjelma tarjoaa mahdollisuuden saada monipuolinen koulutus, joka avaa ovia tulevaisuuden huippuosaajana.
Ohjelmamme yhdistää vahvan teknisen osaamisen ja luovan ongelmanratkaisukyvyn. Opit hyödyntämään uusinta teknologiaa biotieteiden ja kemian aloilla sekä kehittämään kestäviä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Insinööriksi valmistuttuasi sinulla on valmiudet työskennellä esimerkiksi uusien elintarvikkeiden kehittämisen, biojalostuksen tai uusien ympäristöystävällisten tuotantoprosessien suunnittelun parissa.
Tutkinto-ohjelmassa on kaksi pääainetta: bio- ja elintarviketekniikka sekä puhtaat tuotantoteknologiat. Pääainevalinta tehdään jo koulutukseen hakeutumisen yhteydessä. Opintojen kaksi ensimmäistä vuotta eri pääaineiden opiskelijat opiskelevat pääosin yhdessä mutta pääsevät tutustumaan jo tällöin omaan pääaineeseen laboratorioissa toteutettavilla pääainekohtaisilla kursseilla. Opintojen kolmantena ja neljäntenä vuotena syvennytään omaan pääaineeseen opintojen, harjoittelun ja opinnäytetyön kautta.
Opetuksessa hyödynnetään kampuksen laboratoriotiloja ja teoria yhdistetään vahvasti käytäntöön.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelman toteutumisesta kerätään palautetta tutkinto-ohjelman neuvottelukunnalta, yhteistyöyrityksiltä sekä opiskelijoilta. Näiden palautteiden perusteella opetussuunnitelmaa ja toteutuksia kehitetään vuosittain.
Opetussuunnitelma on hyväksytty tutkinto-ohjelmaneuvostossa.
Lisätiedot
Tutkintovastaava
Jarmo Palm
Jarmo.palm@metropolia.fi
Opetussuunnitelma on kopioitu TXM23S1 ryhmän opetussuunitelmasta. Pääainemuutos: tehty 1.1.2024
Osaamistavoitteet
Tutkinto-ohjelman yhteisissä opinnoissa sukellataan bio- ja kemiantekniikan maailmaan rakentaen vankka perusta pääaineopinnoille. Opintojen alussa tutustutaan bio- ja kemiantekniikan liiketoimintaan ja opintojen edetessä syvennytään tutkimaan bio- ja kemiantekniikan mahdollisuuksia sekä etsimään innovatiivisia teknisiä ratkaisuja, joita voidaan soveltaa tuotteiden ja prosessien kehittämisessä sekä tuotannossa.
Keskeiset tutkinnon osaamisalueeita ovat:
Aineiden ja materiaalien monimuotoinen käyttäytyminen, joka antaa käsityksen siitä, miten niitä voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.
Prosessiosaaminen ja syvällinen ymmärrys tuotantoprosessien toiminnasta, jotka ovat ratkaisevia tehokkaan ja kestävän tuotannon kannalta.
Ympäristö-, terveys-, turvallisuus- ja laatuasioiden jatkuva huomioiminen kaikessa toiminnassa.
Kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteiden integrointi kaikkeen toimintaan, mikä ohjaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.
- Lataa liite AMK-opinnäytetyön arviointikehikko FI & EN 2022 (pdf, 111.24 kt)
- Lataa liite Competency Matrix BioE (pdf, 55.07 kt)
- Lataa liite Competency Matrix PTT (pdf, 54.02 kt)
- Lataa liite FINAL fi & en kielten ja viestinnän kuvaukset (AMK) hyväksytty 190926 päivitetty 191125 (1) (pdf, 550.13 kt)
- Lataa liite Osaamismatriisi Bio- ja elintarviketekniikka_2024 (pdf, 57.09 kt)
- Lataa liite Osaamismatriisi Puhtaat tuotantoteknologiat_2024 (pdf, 56.65 kt)
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2024-2025 | 2025-2026 | 2026-2027 | 2027-2028 | Syksy 2024 | Kevät 2025 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | Syksy 2026 | Kevät 2027 | Syksy 2027 | Kevät 2028 | 1. / 2024 | 2. / 2024 | 3. / 2025 | 4. / 2025 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2026 | 3. / 2027 | 4. / 2027 | 1. / 2027 | 2. / 2027 | 3. / 2028 | 4. / 2028 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
TXM24S1-1001 |
Orientoituminen bio- ja kemiantekniikkaan
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BQ17 | Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FN64 | Tekniikan matematiikan perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FN66 | Fysiikan perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EX01 | Kemian perusteet 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BU17 | Tekniikan alan englanti ja viestintä | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EC47 | Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1002 |
Syventyminen bio- ja kemiantekniikkaan
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ82 | Kemian perusteet 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FS47 | Mikrobien maailma | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FN65 | Funktiot ja differentiaalilaskenta | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ18 | Raaka-aineista tuotteeksi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EX26 | Analyyttinen ja orgaaninen kemia | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO51 | Soveltava projekti | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1003 |
Bio- ja kemiantekniikan osaajaksi
(Valitaan kaikki ) |
40 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EX28 | Insinöörikemia | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO64 | Elintarvikkeet pintaa syvemmältä | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ69 | Python ohjelmoinnin perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ57 | Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO65 | Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EX31 | Virtaustekniikka ja lämmönsiirron perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ70 | Aineiden ominaisuudet ja ilmiöt | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FN67 | Tekniikan fysiikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1004 |
Bio- ja kemiantekniikan insinööriksi
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EX32 | Prosessisuunnittelun perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EX35 | Terveys, turvallisuus, laatu ja ympäristövastuullisuus | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BP92 | Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ71 | Automaatiotekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EZ42 | Prosessien käyttö ja kunnossapito | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BP91 | Tekniikan alan ruotsi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00EF54 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1018 |
Mikrobien hyödyntäminen tuotannossa
(Valitaan kaikki ) |
20 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO52 | Geenitekniikka ja bioinformatiikan perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO53 | Fermentointitekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO54 | Olutprojekti | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO55 | Käymisprosessit | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1019 |
Kestävä tuotekehitys
(Valitaan kaikki ) |
20 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO56 | Bioalan raaka-aineet ja prosessit | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO57 | Kestävä tuotekehitys | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO58 | Aistinvarainen arviointi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1020 |
Vastuullinen tuotanto
(Valitaan kaikki ) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO59 | Pakkaussuunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FO60 | Laatu ja tuoteturvallisuus | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1022 |
Kestävän tuotannon hallinta
(Valitaan kaikki ) |
20 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ73 | Moderni tuotantolaitos | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ72 | Aine- ja energiavirtojen ekologinen hallinta | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ74 | Energiatehokas tuotanto | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ71 | Kestävä tuotanto | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1023 |
Tulevaisuuden prosessien suunnittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ75 | Modernin tuotantolaitoksen resurssitehokas suunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ76 | Tulevaisuuden tuotantolaitos | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ77 | Uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden mekaaninen käsittely | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ80 | Bio- ja kemiantekniikan ilmiöt ja reaktorit | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ78 | Uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden fysikaalis-kemiallinen käsittely | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00FQ79 | Biopohjaisten materiaalien prosessointi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1021 |
Innovaatioprojekti
(Valitaan kaikki ) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1015 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1016 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BQ40 | Harjoittelu 1 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BQ41 | Harjoittelu 2 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM24S1-1017 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00EL75 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00EL76 | Opinnäytetyön toteutus | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00EL77 | Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 60 | 70 | 110 | 50 | 30 | 30 | 40 | 30 | 55 | 55 | 20 | 30 | 15 | 15 | 15 | 15 | 20 | 20 | 15 | 15 | 25 | 30 | 27.5 | 27.5 | 12.5 | 7.5 | 20 | 10 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
ARENE 2022:: Ammattikorkeakoulujen yhteiset kompetenssit::AMK-tutkinto
Korvaa ”Metropolian yhteiset osaamiset::AMK-koulutus” -jäsentelyn. Heidi Rontu/31.8.2022
Eettisyys
Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet. |
Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun |
Mikrobien maailma |
Terveys, turvallisuus, laatu ja ympäristövastuullisuus |
Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta |
Automaatiotekniikka |
Prosessien käyttö ja kunnossapito |
Geenitekniikka ja bioinformatiikan perusteet |
Laatu ja tuoteturvallisuus |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte |
Ennakoiva kehittäminen
Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus-ja kehittämismenetelmiä. |
Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä |
Kestävä tuotekehitys |
Moderni tuotantolaitos |
Aine- ja energiavirtojen ekologinen hallinta |
Energiatehokas tuotanto |
Kestävä tuotanto |
Modernin tuotantolaitoksen resurssitehokas suunnittelu |
Tulevaisuuden tuotantolaitos |
Uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden mekaaninen käsittely |
Bio- ja kemiantekniikan ilmiöt ja reaktorit |
Uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden fysikaalis-kemiallinen käsittely |
Biopohjaisten materiaalien prosessointi |
Monialainen innovaatioprojekti |
Harjoittelu 2 |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte |
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa. |
Tekniikan alan englanti ja viestintä |
Tekniikan alan ruotsi |
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi |
Monialainen innovaatioprojekti |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte |
Kestävä kehitys
Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä. |
Kemian perusteet 1 |
Mikrobien maailma |
Raaka-aineista tuotteeksi |
Elintarvikkeet pintaa syvemmältä |
Virtaustekniikka ja lämmönsiirron perusteet |
Aineiden ominaisuudet ja ilmiöt |
Terveys, turvallisuus, laatu ja ympäristövastuullisuus |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit |
Kestävä tuotekehitys |
Pakkaussuunnittelu |
Moderni tuotantolaitos |
Aine- ja energiavirtojen ekologinen hallinta |
Energiatehokas tuotanto |
Kestävä tuotanto |
Modernin tuotantolaitoksen resurssitehokas suunnittelu |
Tulevaisuuden tuotantolaitos |
Uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden mekaaninen käsittely |
Bio- ja kemiantekniikan ilmiöt ja reaktorit |
Uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden fysikaalis-kemiallinen käsittely |
Biopohjaisten materiaalien prosessointi |
Monialainen innovaatioprojekti |
Harjoittelu 1 |
Harjoittelu 2 |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte |
Oppimaan oppiminen
Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia. |
Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun |
Tekniikan matematiikan perusteet |
Fysiikan perusteet |
Kemian perusteet 1 |
Tekniikan alan englanti ja viestintä |
Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä |
Kemian perusteet 2 |
Mikrobien maailma |
Funktiot ja differentiaalilaskenta |
Raaka-aineista tuotteeksi |
Analyyttinen ja orgaaninen kemia |
Soveltava projekti |
Insinöörikemia |
Python ohjelmoinnin perusteet |
Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu |
Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia |
Virtaustekniikka ja lämmönsiirron perusteet |
Aineiden ominaisuudet ja ilmiöt |
Tekniikan fysiikka |
Prosessisuunnittelun perusteet |
Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta |
Tekniikan alan ruotsi |
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi |
Fermentointitekniikka |
Olutprojekti |
Käymisprosessit |
Aistinvarainen arviointi |
Monialainen innovaatioprojekti |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte |
Työelämässä toimiminen
Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä |
Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun |
Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä |
Monialainen innovaatioprojekti |
Harjoittelu 1 |
Harjoittelu 2 |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte |
Luokittelemattomat |