Entsyymit ja teollisuusLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00EX36
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Korkeakoulu
- Metropolia
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää mitä entsyymit ovat, osaa niiden luokittelu- ja toimintaperiaatteet sekä ymmärtää entsyymiaktiivisuuteen vaikuttavat tekijät. Opiskelija osaa ratkaista entsyymiaktiivisuuden suureita yleisimmillä matemaattisilla malleilla.
Opiskelija ymmärtää entsyymien muokkausten periaatteet ja tietää miten niitä tuotetaan. Hän tuntee entsyymien käyttömahdollisuudet ja käyttötavan yleisimmissä olemassa olevissa teollisuus- ja analyysisovelluksissa. Opiskelija osaa soveltaa entsyymitietoa käytännössä.
Opiskelija tutustuu teollisten entsyymien käyttöön, toimintaan, tuottoon sekä suurimpiin entsyymivalmistajiin.
Sisältö
1. Entsyymit, entsyymien toiminta, luokittelu, reaktiokinetiikka, entsyymiaktiivisuus, inhibiittoreiden ja aktivaattoreiden vaikutukset, matemaattinen mallintaminen
2. Entsyymien käyttö analytiikassa
3. Entsyymien muokkaus
4. Teolliset entsyymit ja prosessit. Immobilisoidut entsyymit ja entsyymien kantaja-aineet.
5. Tärkeimpien teollisuusentsyymien tuotto ja sovellukset eri teollisuusuuden aloilla
Esitietovaatimukset
Mikrobien maailma
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa:
1. etsiä tietoa alan tietolähteistä
2. osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
3. osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
Lisätiedot
Kurssi sisältää laboratoriotyöosuuden.