TuoteturvallisuusLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00EX39
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Korkeakoulu
- Metropolia
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee elintarvikevalvontajärjestelmän ja -lainsäädännön pääpiirteet Suomessa ja EU:ssa.
Opiskelija ymmärtää elintarviketurvallisuuden merkityksen koko ruokaketjussa. Opiskelija tietää yleisimpiä elintarviketurvallisuusstandardeja.
Opiskelija osaa luetella elintarvikkeiden tuotantoon liittyviä hygieniariskejä ja tietää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen.
Opiskelija tietää eri elintarvikeryhmien tyypilliset pilaantumistavat ja osaa luetella, minkälaisia teknisiä ratkaisuja hygienia vaatii tuotantotiloilta ja –laitteilta.
Opiskelija osaa itse käyttäytyä elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja –aineita oikeaoppisesti.
Opiskelija osaa kehittää toimintatavat, joilla hallitaan yksittäisen valmistuslinjan hygieniariskit HACCP-järjestelmän mukaisesti ja osaa laatia omavalvontasuunnitelman.
Opiskelija osaa tehdä elintarvikenäytteestä laimennossarjan ja osaa laskea kasvatustulosten perusteella näytteen mikrobipitoisuuden.
Sisältö
Elintarvikelainsäädäntö ja viranomaisvalvonta
Ruoan turvallisuus ruokaketjussa
Hygieniariskit ja saastutuslähteet elintarvikkeiden tuotannossa.
Keskeisimmät ruokamyrkytys- ja elintarvikeinfektiobakteerit sekä elintarvikkeiden ja juomaveden kautta leviävät virukset sekä alkueläimet ja matotaudit.
Eri elintarvikeryhmien tyypilliset pilaantumisilmiöt.
Henkilöstön työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi.
Hygieeniset ratkaisut laite- ja laitossuunnittelussa.
Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa.
Aseptinen laboratoriotyöskentely.
Elintarvikenäytteen valmistaminen mikrobiologista analyysiä varten; laimennussarjan teko ja tulosten laskeminen.
Mikrobiologisen näytteen ottaminen pinnoilta ja ilmasta sekä tulosten analysointi.
Esitietovaatimukset
Mikrobien maailma
Johdatus bio- ja elintarviketekniikkaan
Elintarvikeprosessit ja elintarvikeanalytiikka
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Lisätiedot
Sisältää laboratoriotöitä