Skip to main content

Heat Transfer and Fluid Mechanics in Food EngineeringLaajuus (5 cr)

Code: TX00EF17

Credits

5 op

Objective

The student knows and understands the basic concepts of heat transfer and fluid mechanics, so that s/he can solve key problems of the area, use her/his knowledge in later studies and future occupations.

Content

1. Mass and energy balances
2. Key terms in heat transfer and fluid mechanics
3. Modes of heat transfer
4. Overall heat transfer coefficient
5. Properties of fluids
6. Hydromechanics
7. Bernoulli equation
8. Piping systems and components
9. Matrix and balance calculation

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student will demonstrate familiarity with the knowledge base and core content of the field and knows how to search for information in a diverse array of information sources.

Assessment criteria, good (3)

The student is able to use the concepts and knowledge of the field coherently.
The student is able to search for information and to critically evaluate sources of information.

Assessment criteria, excellent (5)

The student is able to expertly use the concepts and knowledge of the field, as well as to justify the use of information sources. The student is able to justify actions on the basis of research data or reports.

Assessment criteria, approved/failed

The student will demonstrate familiarity with the knowledge base and core content of the field and knows how to search for information in a diverse array of information sources.

Enrollment

02.05.2022 - 12.06.2022

Timing

22.08.2022 - 16.12.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
  • Markus Räsänen
Groups
  • BIO21
    Bio- ja elintarviketekniikka
  • TXM21S1
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Objective

Opiskelija tuntee ja ymmärtää opintojaksolla käsiteltävät lämmönsiirron ja virtaustekniikan peruskäsitteet niin, että hän pystyy ratkaisemaan niihin liittyviä keskeisiä ongelmia, soveltamaan tietojaan myöhemmissä aineopinnoissa ja hyödyntämään osaamistaan tulevissa työtehtävissä.

Content

1. Aine- ja energiataseet
2. Lämmönsiirron ja virtaustekniikan tunnusluvut
3. Lämmönsiirtymistavat
4. Kokonaislämmönsiirto
5. Fluidien ominaisuudet
6. Hydromekaniikka
7. Bernoullin yhtälö
8. Putkiston osat
9. Matriisi- ja taselaskenta

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

Opiskelija osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen ja osaa etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä.

Assessment criteria, good (3)

Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti.
Opiskelija osaa etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä.

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti sekä perustella tietolähteiden käytön. Opiskelija osaa perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla.

Assessment criteria, approved/failed

Opiskelija osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen ja osaa etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä.