Skip to main content

Food Manufacturing 1Laajuus (5 cr)

Code: TX00DJ58

Credits

5 op

Objective

The student is familiar with the various preserving methods and their effect on food matrixes.

Content

Food preservation methods and the phenomena (chemical, physical and microbiological) that occur during these preservation processes.

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student is able to name and explain the most typical food preservation methods and their effects on different food matrices.

Assessment criteria, good (3)

The student can explain the basic idea of various food preservation methods.
The student is able to take a stand on what successful preservation requires.

Assessment criteria, excellent (5)

The student can consider the various preservation methods in a constructive way.
The student can choose suitable solutions for different purposes.

Assessment criteria, approved/failed

The student is able to name and explain the most typical food preservation methods and their effects on different food matrices.

Enrollment

02.05.2022 - 12.06.2022

Timing

22.08.2022 - 14.10.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
  • Pia-Tuulia Laine
Groups
  • BIO21
    Bio- ja elintarviketekniikka
  • TXM21S1
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Objective

Opiskelija ymmärtää, mihin eri säilöntämenetelmien teho perustuu ja hän osaa päätellä, mitä eri elintarvikemateriaaleissa voi tapahtua säilönnän aikana.

Content

Elintarvikkeiden säilöntämenetelmät ja näiden menetelmien aikana elintarvikemateriaalissa tapahtuvat kemialliset, fysikaaliset ja mikrobiologiset ilmiöt.

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

Opiskelija osaa nimetä ja selittää tyypillisimpiä elintarvikkeiden säilöntämenetelmiä ja niiden vaikutuksia elintarvikkeisiin.

Assessment criteria, good (3)

Opiskelija osaa selittää, mitä elintarvikkeiden eri säilöntäprosesseissa tapahtuu ja mihin eri säilöntämenetelmät perustuvat.
Opiskelija osaa ottaa kantaa, mitä onnistunut säilöntä vaatii.

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija osaa arvioida kriittisesti ja rakentavasti elintarvikkeiden säilöntäprosesseja.
Opiskelija osaa valita optimaalisia ratkaisuja eri tilanteisiin.

Assessment criteria, approved/failed

Opiskelija osaa nimetä ja selittää tyypillisimpiä elintarvikkeiden säilöntämenetelmiä ja niiden vaikutuksia elintarvikkeisiin.