Bio- ja kemiantekniikka: Bio- ja elintarviketekniikka
Opetussuunitelman tunnus: TXM21S1
- Tutkintonimike
- Insinööri (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2021
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Bio- ja kemiantekniikan opinnoissa osaaminen on kemian ja tekniikan yhdistämisessä. Niiden lisäksi biologian osaaminen korostuu biotekniikan ja elintarviketekniikan opinnoissa. Ala tuottaa monia hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tarpeellisia hyödykkeitä, kuten esimerkiksi elintarvikkeita, polttoaineita, lääkealan tuotteita, kosmetiikkaa ja maaleja. Tulevat työpaikat löytyvät usein näiden tuotteiden tutkimus-, kehitys- tai tuotantopuolelta. Myös teollisen toiminnan ympäristövalvonta tarjoaa työpaikkoja alan insinööreille.
Insinööriltä edellytetään hyvää matemaattisluonnontieteellistä osaamista, jota tutkinto-ohjelman opinnoissa kehitetään koko opiskelujen ajan. Tutkinto-ohjelmassa ensimmäisen vuoden opinnot ovat pakollisia ja yhteneväisiä kaikille tutkinto-ohjelman opiskelijoille.
Ensimmäisen vuoden syksyllä valitaan pääaine kolmesta vaihtoehdosta:
• Bio- ja elintarviketekniikka
• Kemian prosessitekniikka
• Materiaali- ja pinnoitetekniikka
Pääaineen lisäksi opiskelija valitsee oman mielenkiinnon ja tavoitteiden mukaisesti tutkintoonsa valinnaisen opintokokonaisuuden tai valinnaisia opintoja toisista tutkinto-ohjelmista. Valinnaiset opintokokonaisuudet tukevat laaja-alaisuutta ja varmistavat monipuolisuudellaan sen, että valmistuneilla insinööreillä on vankka soveltava ja ympäristöystävällinen ote alaansa.
Opintoihin kuuluu 20 viikon ohjattu työharjoittelu sekä viimeisen vuoden aikana tehtävä insinöörityö.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelman toteutumisesta kerätään palautetta tutkinto-ohjelman neuvottelukunnalta, yhteistyöyrityksiltä sekä opiskelijoilta. Näiden palautteiden perusteella opetussuunnitelmaa ja toteutuksia kehitetään vuosittain.
Opetussuunnitelma on hyväksytty tutkinto-ohjelmaneuvostossa
Lisätiedot
Tutkintovastaava
Arto Yli-Pentti
arto.yli-pentti@metropolia.fi
Opetussuunnitelma on uusi.
Osaamistavoitteet
Ohjelman yhteisissä osaamisissa painotetaan kemian ja bio- sekä materiaalitekniikan vankkaa perustuntemusta. Opintojen alussa luodaan kokonaisnäkemys toimialojen liiketoiminnasta ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista sekä teollisuudessa käytettävistä teknisistä ratkaisuista. Keskeisiä osaamisalueita ovat
- aineiden ja materiaalien käyttäytymisen tunteminen kuten eri olomuodot ja käyttöolosuhteet,
- korroosionesto,
- elintarvikkeet ja biomateriaalit sekä raaka-aineet ja puolivalmisteet,
- prosessiosaaminen ja tuotantoprosessien tunteminen sekä
- ympäristö-, terveys-, turvallisuus- ja laatuasioiden huomioiminen kaikessa toiminnassa.
- Lataa liite AMK-ont arviointikehikko hyväksytty 191212 (pdf, 131.01 kt)
- Lataa liite competency matrix BIOE (pdf, 193.74 kt)
- Lataa liite competency matrix KEMPRO (pdf, 192.67 kt)
- Lataa liite competency matrix MATPI (pdf, 193.84 kt)
- Lataa liite FINAL en AMK-ont arviointikehikko hyväksytty 191212 (pdf, 134.66 kt)
- Lataa liite osaamismatriisi BIOE (pdf, 195.09 kt)
- Lataa liite osaamismatriisi KEMPRO (pdf, 191.53 kt)
- Lataa liite osaamismatriisi MATPI (pdf, 191.73 kt)
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2021-2022 | 2022-2023 | 2023-2024 | 2024-2025 | Syksy 2021 | Kevät 2022 | Syksy 2022 | Kevät 2023 | Syksy 2023 | Kevät 2024 | Syksy 2024 | Kevät 2025 | 1. / 2021 | 2. / 2021 | 3. / 2022 | 4. / 2022 | 1. / 2022 | 2. / 2022 | 3. / 2023 | 4. / 2023 | 1. / 2023 | 2. / 2023 | 3. / 2024 | 4. / 2024 | 1. / 2024 | 2. / 2024 | 3. / 2025 | 4. / 2025 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
TXM21S1-1001 |
Orientoituminen bio- ja kemiantekniikan alaan
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BQ17 | Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ38 | Kemian perusteet 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EC51 | Kemian perusteet 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DV55 | Matemaattis-luonnontieteelliset perusopinnot 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DV56 | Matemaattis-luonnontieteelliset perusopinnot 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EC47 | Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1002 |
Alan teollisuuteen ja toimintaan tutustuminen
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EC52 | Insinöörikemia | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ40 | Matemaattis-luonnontieteelliset perusopinnot 3 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ42 | Biotieteiden perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ43 | Elintarvikekemia ja ravitsemusoppi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EC58 | Bio- ja kemiantekniikan soveltava projekti | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1003 |
Biomateriaalien ominaisuudet
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EF31 | Aistinvarainen arviointi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ55 | Biokemia ja geenitekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ56 | Teollinen mikrobiologia | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ57 | Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EF17 | Bioprosessien lämmönsiirto ja virtaustekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ58 | Elintarvikkeiden valmistustekniikka 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1007 |
Bio- ja elintarvikeprosessit
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ63 | Fermentointitekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ64 | Elintarvikkeiden valmistustekniikka 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BP85 | Tuotekehitysprojekti | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EF23 | Bioprosessitekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DL07 | Tuotantohygieniaprojekti | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EF29 | Elintarvikkeiden pakkaustekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1011 |
Tuotteet, laatu ja turvallisuus
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EC74 | Bioalan tuotteet | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BP87 | HSEQ | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EF28 | Process Planning Project | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1015 |
Tehdassuunnittelu ja yrityksen kannattavuus
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00DJ72 | Ajankohtaista Bio- ja elintarviketekniikasta | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BP92 | Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00EA96 | Tekniikan alan ruotsi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00EF54 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1017 |
Valinnainen opintokokonaisuus 1
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1018 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1019 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BQ40 | Harjoittelu 1 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00BQ41 | Harjoittelu 2 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TXM21S1-1020 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00ED19 | Opinnäytetyö | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 60 | 60 | 65 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 | 35 | 22.5 | 7.5 | 15 | 15 | 12.5 | 17.5 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 20 | 11.25 | 11.25 | 3.75 | 3.75 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
TXM21S1-1001 |
Orientoituminen bio- ja kemiantekniikan alaan
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00BQ17 | Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun | 5 |
TX00DJ38 | Kemian perusteet 1 | 5 |
TX00EC51 | Kemian perusteet 2 | 5 |
TX00DV55 | Matemaattis-luonnontieteelliset perusopinnot 1 | 5 |
TX00DV56 | Matemaattis-luonnontieteelliset perusopinnot 2 | 5 |
TX00EC47 | Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä | 5 |
TXM21S1-1002 |
Alan teollisuuteen ja toimintaan tutustuminen
(Valitaan opintopisteitä: 30 ) |
30 |
TX00EC52 | Insinöörikemia | 5 |
TX00DJ40 | Matemaattis-luonnontieteelliset perusopinnot 3 | 5 |
TX00DJ42 | Biotieteiden perusteet | 5 |
TX00DJ43 | Elintarvikekemia ja ravitsemusoppi | 5 |
TX00EC50 | Analyyttinen ja orgaaninen kemia | 5 |
TX00EF30 | Teolliset prosessit ja materiaalit | 5 |
TX00EC58 | Bio- ja kemiantekniikan soveltava projekti | 10 |
TXM21S1-1003 |
Biomateriaalien ominaisuudet
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00EF31 | Aistinvarainen arviointi | 5 |
TX00DJ55 | Biokemia ja geenitekniikka | 5 |
TX00DJ56 | Teollinen mikrobiologia | 5 |
TX00DJ57 | Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu | 5 |
TX00EF17 | Bioprosessien lämmönsiirto ja virtaustekniikka | 5 |
TX00DJ58 | Elintarvikkeiden valmistustekniikka 1 | 5 |
TXM21S1-1004 |
Reaktiot ja reaktorit
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00EC53 | Aineominaisuudet | 5 |
TX00DJ60 | Virtaustekniikka prosessiteollisuudessa | 5 |
TX00EH17 | Prosessitekniikan ilmiöt ja matematiikka | 5 |
TX00EC54 | Reaktiotekniikka | 5 |
TX00EC55 | Taseet | 5 |
TX00DN06 | Lämmönsiirto ja energiatehokkuus | 5 |
TXM21S1-1005 |
Materiaalien rakenne ja ominaisuudet
(Valitaan kaikki ) |
15 |
TX00BY77 | Materiaalitekniikka | 10 |
TX00BQ08 | Materiaaliominaisuuksien tutkiminen -projekti | 5 |
TXM21S1-1006 |
Metallirakenteiden suojaus
(Valitaan kaikki ) |
15 |
TX00BQ09 | Korroosio ja korroosionestomenetelmät | 5 |
TX00BQ10 | Korroosionestomaalaus ja kuumaupotus | 10 |
TXM21S1-1007 |
Bio- ja elintarvikeprosessit
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00DJ63 | Fermentointitekniikka | 5 |
TX00DJ64 | Elintarvikkeiden valmistustekniikka 2 | 5 |
TX00BP85 | Tuotekehitysprojekti | 5 |
TX00EF23 | Bioprosessitekniikka | 5 |
TX00DL07 | Tuotantohygieniaprojekti | 5 |
TX00EF29 | Elintarvikkeiden pakkaustekniikka | 5 |
TXM21S1-1008 |
Prosessitekniikka
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00EC72 | Tehdassuunnittelun perusteet | 5 |
TX00DJ57 | Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu | 5 |
TX00BP92 | Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta | 5 |
TX00BU17 | Tekniikan alan englanti ja viestintä | 5 |
TX00DJ67 | Yksikköprosessit 1 | 5 |
TX00BQ01 | Prosessien käyttö ja kunnossapito | 5 |
TXM21S1-1009 |
Kone- ja laiterakennuksen materiaalit ja pinnoitteet
(Valitaan kaikki ) |
15 |
TX00DJ47 | Kone- ja laiterakennuksen materiaali- ja pinnoitetekniikka | 10 |
TX00DJ52 | Kone- ja laiterakennuksen materiaali- ja pinnoiteprojekti | 5 |
TXM21S1-1010 |
Rakennusten pinnat
(Valitaan kaikki ) |
15 |
TX00DJ53 | Rakennusten pinnat ja niiden elinkaari | 10 |
TX00DJ54 | Uudis- ja korjausrakentamisen pinnoiteprojekti | 5 |
TXM21S1-1011 |
Tuotteet, laatu ja turvallisuus
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00EC74 | Bioalan tuotteet | 10 |
TX00BP87 | HSEQ | 5 |
TX00EF28 | Process Planning Project | 5 |
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 |
TXM21S1-1012 |
Sovellettu prosessitekniikka
(Valitaan opintopisteitä: 25 ) |
25 |
TX00BP98 | Prosessitekniikan laboratoriotyöt | 5 |
TX00EC70 | Yksikköprosessit 2 | 5 |
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 |
TX00EA96 | Tekniikan alan ruotsi | 5 |
XX00EF54 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 5 |
TXM21S1-1013 |
Turvallinen ja taloudellinen tehdas
(Valitaan kaikki ) |
20 |
TX00EF87 | Tehdassuunnittelun syventävät opinnot | 10 |
TX00DJ69 | Ympäristö ja turvallisuus | 5 |
TX00DJ71 | Automaatiotekniikka | 5 |
TXM21S1-1014 |
Innovaatiotoiminta
(Valitaan opintopisteitä: 30 ) |
30 |
TX00BQ03 | Tuotteiden suunnittelu ja valmistus | 5 |
TX00EC57 | Teolliset pinnoitteet | 5 |
TX00BQ07 | Ajankohtaista materiaali- ja pinnoitetekniikasta | 5 |
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 |
TX00EA96 | Tekniikan alan ruotsi | 5 |
XX00EF54 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 5 |
TXM21S1-1015 |
Tehdassuunnittelu ja yrityksen kannattavuus
(Valitaan opintopisteitä: 15 ) |
15 |
TX00DJ72 | Ajankohtaista Bio- ja elintarviketekniikasta | 5 |
TX00BP92 | Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta | 5 |
TX00EA96 | Tekniikan alan ruotsi | 5 |
XX00EF54 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 5 |
TXM21S1-1016 |
Pintakäsittelylinjat ja -laitokset
(Valitaan kaikki ) |
15 |
TX00BP92 | Teollisuus- ja teknologiayrityksen toiminta | 5 |
TX00EC56 | Metallisen pinnoituksen ja teollisuusmaalauksen projekti | 5 |
TX00DJ69 | Ympäristö ja turvallisuus | 5 |
TXM21S1-1017 |
Valinnainen opintokokonaisuus 1
(Valitaan opintopisteitä: 15 ) |
15 |
TXM21S1-1018 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15 ) |
15 |
TXM21S1-1019 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 |
TX00BQ40 | Harjoittelu 1 | 15 |
TX00BQ41 | Harjoittelu 2 | 15 |
TXM21S1-1020 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 |
TX00ED19 | Opinnäytetyö | 15 |