Siirry suoraan sisältöön

Modernit materiaalit, modernin ja nykytaiteen konservoinnin teoriaLaajuus (10 op)

Opintojakson tunnus: KX00FV07

Opintojakson perustiedot


Laajuus
10 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson Modernin ja Nykytaiteen konservoinnin teoria- osion tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat modernin ja nykytaiteen teoreettisiin elementteihin, konsepteihin / filosofiaan ja materiaaleihin, erityisesti synteettisiin / muovimateriaaleihin, sekä olemassa oleviin dokumentointimenetelmiin ja ennaltaehkäisevään konservointiin.

Opiskelija tuntee modernit materiaalit (ensisijaisesti muovimateriaalit) taiteessa ja kulttuurihistoriallisissa esineissä ja niiden kehityksen sekä käytön historian.

Opiskelija osaa arvioida modernien materiaalien ominaisuuksia ja käyttäytymistä.

Opiskelija ymmärtää modernien materiaalien ikääntymisen ja muutokset ja osaa toimia sen mukaisesti konservointitilanteessa.

Opiskelija osaa käytännössä testata ja analysoida moderneja materiaaleja ja arvioida niiden kuntoa konservointitoimenpiteitä silmällä pitäen.
Opiskelija osaa soveltaa aikaisempaa oppimaansa tietotaitoa ja valita sekä perustella sopivat konservointimenetelmät ja -materiaalit modernin ja nykytaiteen esineille

Opiskelija ymmärtää modernin ja nykytaiteen konservoinnin ongelma-alueet, dokumentointi-ja konservointitavat ja ongelmanratkaisun tavat sekä ymmärtää työelämäyhteyksien ja konservoinnin monialaisuuden tärkeyden ongelmaratkaisussa.

Kompetenssit: kirjallisuuden kanssa työskentelyn taidot, dokomentointitaidot, innovatiivisen ajattelun taidot, ryhmätyötaidot, materiaalianalyysitaidot, analyysien tulosten tulkinnan taidot, kansainvälisyys- ja monikulttuurisuus osaaminen.

Sisältö

Opintojakso jakautuu modernien materiaalien osioon sekä modernin ja nykytaiteen konservoinnin teoriaosioon. Opintojakso koostuu erilaisista moduuleista ja projektiluontoisista osista.
Modernien materiaalien osiossa opiskelijat perehtyvät teoriassa ja käytännössä taideteoksissa käytettyihin moderneihin materiaaleihin, erityisesti muovimateriaaleihin, niiden historiaan ja tunnistukseen laboratoriossa, käyttämällä erilaisia analyysilaitteita ja tunnistustekniikoita.

• Teoriaosuudet ja käytännön materiaalitestaukset / analyysit laboratoriossa.
• Perehtyminen modernissa ja nykytaiteessa käytettyihin ja käytettäviin materiaaleihin, niiden historiaan, käyttäytymiseen (ikääntymiseen), vaurioitumismekanismeihin ja ennaltaehkäisevään konservointiin.
• Perehtyminen modernin ja nykytaiteen olemukseen teorian ja case-study pohjaisen materiaalin kautta.
• Perehtyminen taiteilija-haastatteluihin sekä modernin ja nykytaiteen päätöksentekomalliin, dokumentointiin (Data- and Condition Registration Models) ja etiikkaan.
• Vierailut konservaattorin opastuksella sellaisten museoiden varastoissa sekä konservointiosastolla joilla on modernin ja nykytaiteen kokoelmia. Opintojaksoon sisältyy mahdollisesti muita vierailuja ja asiantuntijaluentoja.
• Taiteilijahaastattelu mahdollisuuksien mukaan videohaastatteluna ja haastattelun litterointi videotiedostoksi.
• Perehtyminen moderneihin materiaaleihin sekä modernin ja nykytaiteen konservointiin, etiikkaan ja filosofiaan liittyvään kirjallisuuteen ja siihen liittyvä kirjallinen tehtävä.

Esitietovaatimukset

Johdatus (maalaustaiteen) konservointiin
Konservoinnin metodologia ja etiikka
Esitystekniikat ja valokuvauksen perusteet
Dokumentointi ja tutkimusvalokuvaus
Kangaspohjaisten maalausten rakenteellinen konservointi
Maalausten puhdistus ja lakanpoisto
Maalausten restaurointi
Puulle maalatun taiteen ja polykromiveistosten konservointi
Kemia I,II ja III sekä Pigmentit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija pystyy hahmottamaan modernin ja nykytaiteen konservoinnin teoreettisen peruskäsitteistön ja tuntee perustasolla siihen liittyvää historiaa. Opiskelija hallitsee opintojakson perusteet ja ymmärtää opintojakson keskeisen sisällön sekä merkityksen käytännön konservointityön kannalta. Opiskelija ymmärtää välttämättömät aiheeseen liittyvät teoreettiset ja soveltavat periaatteet. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan. Opiskelijalla on vaikeuksia toimia ryhmän jäsenenä kannustavasti ja ryhmää vahvistavasti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hahmottaa hyvin modernin ja nykytaiteen konservoinnin teoreettisen peruskäsitteistön ja tuntee hyvin siihen liittyvää historiaa. Opiskelija osoittaa hyvää teoreettisen tiedon tuntemusta. Opiskelija osaa perustella asiantuntevasti tekemänsä valinnat. Opiskelija hallitsee kokonaisuuden sekä teoriassa että sen potentiaalisessa soveltamisessa käytännössä. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan ja osaa kriittisesti analysoida tätä tietoa. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä kannustavasi ja ryhmän työskentelyä vahvistavasti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee erittäin hyvin modernin ja nykytaiteen konservoinnin teoreettisen peruskäsitteistön ja tuntee hyvin siihen liittyvää historiaa. Opiskelija on saavuttanut erinomaisen tason tiedoissaan ja taidoissaan. Opiskelija osoittaa erinomaista teoreettisen tiedon tuntemusta ja osaa soveltaa oppimaansa hyvin. Opiskelija kykenee laajaan itsenäiseen työskentelyyn mm. kirjallisten tehtävien osalta. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan sekä tiedon analysointiin ja soveltamiseen. Opiskelija osallistuu keskusteluun argumentoidusti alan käsitteistöä käyttäen. Opiskelija osaa perustella asiantuntevasti tekemänsä valinnat. Opiskelija työskentelee johdonmukaisesti ja itsenäisesti osoittaen oma-aloitteisuutta ja luovaa ongelmanratkaisukykyä. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä kannustavasi ja ryhmän työskentelyä vahvistavasti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija pystyy hahmottamaan modernin ja nykytaiteen konservoinnin teoreettisen peruskäsitteistön ja tuntee perustasolla siihen liittyvää historiaa. Opiskelija hallitsee opintojakson perusteet ja ymmärtää opintojakson keskeisen sisällön sekä merkityksen käytännön konservointityön kannalta. Opiskelija ymmärtää välttämättömät aiheeseen liittyvät teoreettiset ja soveltavat periaatteet. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan. Opiskelijalla on vaikeuksia toimia ryhmän jäsenenä kannustavasti ja ryhmää vahvistavasti

Lisätiedot

Opiskelijan viikkotyömäärä 1,5 opintopistettä kohti on 40 tuntia, josta noin 20 - 22 tuntia on kontaktiopetusta lehtorin kanssa. Loput tunneista osoitetaan joko itsenäiseen työskentelyyn kirjallisuuden parissa tai itsenäiseen käytännön työhön. 1 opintopiste (op) vastaa työmäärältään 26 työtuntia (h).

Siirry alkuun