Skip to main content

World of MicrobesLaajuus (5 cr)

Code: TX00FS47

Credits

5 op

Objective

The aim of the course is to provide students with an understanding of the world of microbes and their role in different environments and processes. Students will acquire a basic knowledge of viruses, bacteria, yeasts and moulds and internalise the concepts of eukaryotes and prokaryotes.

The course introduces the ubiquity of microbes; students will understand the presence of microbes in air, water, environment, surfaces, food and various industrial processes.

By the end of the course, students will know how microbes can be used in different processes and how to identify the problems they can cause. Students will gain knowledge on how to control and prevent microbial growth and how to study microbes. The student will have an understanding of the importance of personal hygiene at different stages of the process, for example during sampling.

Content

Microbial classification, prokaryotic and eukaryotic cell structures. Genetic material of the cell and the expression of genetic information. The presence and role of microbes in the environment and in different processes. Microbial growth and growth control. Working aseptically and studying microbes in the laboratory.

Prerequisites

Introductory Project and Professional Communication

Assessment criteria, satisfactory (1)

- A superficial understanding of microbes and their role in the environment and processes
- Lack of knowledge of microbial classification and limited knowledge of the structures of different cells
- Insufficient knowledge and application of factors influencing microbial growth in practice
- Proficient in basic aseptic technique

Assessment criteria, good (3)

- A good understanding of the prevalence of microbes and their role in the environment and in different processes
- Can classify microbes and understand different cell structures
- Knowledge of the factors influencing microbial growth and some practical application of knowledge
- Has a good command of aseptic work

Assessment criteria, excellent (5)

- Excellent understanding of the prevalence of microbes and their role in nature and different processes
- Advanced knowledge of microbial classification and cellular structures
- Knowledge of the factors influencing microbial growth and how different methods can be used to prevent and control microbial growth
- Has an excellent knowledge of aseptic work

Assessment criteria, approved/failed

-

Further information

The course includes laboratory exercises in microbiology

Enrollment

19.11.2024 - 27.01.2025

Timing

13.01.2025 - 14.03.2025

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Seats

0 - 76

Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Groups
  • TXM24S1BE
    Bio- ja elintarviketekniikka
  • TXM24S1PT
    Puhtaat tuotantoteknologiat

Objective

Kurssin tavoitteena on tarjota opiskelijalle ymmärrys mikrobien maailmasta sekä niiden roolista erilaisissa ympäristöissä ja prosesseissa. Opiskelija hankkii perustiedot viruksista, bakteereista, hiivoista ja homeista sekä sisäistää käsitteet eukaryootit ja prokaryootit.

Kurssin aikana perehdytään mikrobien jokapaikkaisuuteen; opiskelija ymmärtää mikrobien esiintymisen ilmassa, vedessä, ympäristössä, pinnoilla, elintarvikkeissa ja erilaisissa teollisissa prosesseissa.

Kurssin edetessä opiskelija tietää miten mikrobeja voidaan hyödyntää erilaisissa prosesseissa ja tunnistaa niiden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia. Opiskelija saavuttaa tietämyksen siitä, miten mikrobien kasvua voidaan hallita ja estää ja miten mikrobeja voidaan tutkia. Opiskelijalla on ymmärrys henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheessa, esimerkiksi näytteenotossa.

Content

Mikrobien luokittelu, prokaryootti- ja eukaryoottisolun rakenteet. Solun perimäaines ja geneettisen tiedon ilmentyminen. Mikrobien esiintyminen ja merkitys ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa. Mikrobien kasvu ja kasvun kontrollointi. Aseptinen työskentely ja mikrobien tutkiminen laboratoriossa.

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

• Pinnallinen ymmärrys mikrobeista ja niiden merkityksestä ympäristössä ja prosesseissa
• Mikrobien luokittelun osaaminen puutteellista ja suppea tietämys erilaisten solujen rakenteista
• Mikrobikasvuun vaikuttavien tekijöiden tietämys ja soveltaminen käytäntöön puutteellista
• Hallitsee aseptisen perustyöskentelyn

Assessment criteria, good (3)

• Hyvä ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa
• Osaa luokitella mikrobeja ja tuntee erilaiset solurakenteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobien kasvuun ja osaa jonkin verran soveltaa tietoa käytäntöön
• Hallitsee hyvin aseptisen työskentelyn

Assessment criteria, excellent (5)

• Erinomainen ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä luonnossa ja erilaissa prosesseissa
• Hallitsee mikrobien luokittelun, osaa kiitettävästi solurakenteet ja niiden rakentumisen periaatteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobikasvuun ja miten eri menetelmillä voidaan estää ja hallita mikrobikasvua
• Hallitsee kiitettävästi aseptisen työskentelyn

Assessment criteria, approved/failed

-

Prerequisites

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä

Further information

Kurssi sisältää mikrobiologian laboratorioharjoituksia