Siirry suoraan sisältöön

Opinnäytetyön suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FN14

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa opiskelijan valmiuksia soveltaa tietojaan ja taitojaan opintoihin liittyvässä kehittämistehtävässä.

Metropolian AMK-tutkinnon opinnäytetyössä opiskelija oppii ja toteuttaa työelämäläheistä kehittämistyötä, joka perustuu tutkittuun tietoon ja muuhun näyttöön. Kehittämistyöllä tarkoitetaan oman ammatillisen osaamisen tai ammatillisten käytäntöjen kehittämistä.

Opinnäytetyön tehtyään opiskelija osaa
• tunnistaa työelämän ja oman alansa kehittämistarpeita tai ongelmakohtia ja suunnitella niihin ratkaisuja
• käyttää työnsä perustassa ja rajauksessa luotettavaa tietoa eri lähteistä
• soveltaa kehittämistyössään ammatillista osaamistaan sekä sopivia menetelmiä ja työtapoja
• toteuttaa työelämää, omaa alaa tai ammatillista osaamista hyödyttävän kehittämistehtävän itsenäisesti, vastuullisesti ja yhteistyössä muiden kanssa
• viestiä työnsä eri vaiheissa selkeästi, perustellusti ja havainnollisesti sekä vertaisyhteisölle että eri yleisöille
• raportoida työnsä tulokset, arvioida niitä ja tuoda esiin kehittämisehdotuksia tarkoituksenmukaisella tavalla kirjallisesti, suullisesti ja visuaalisesti

Sisältö

- alan teoriatiedon soveltaminen käytäntöön
- argumentointi ja omien valintojen perustelu
- ideointi, suunnittelu
- menetelmät
- reflektio
- tiedonhallinta
- ongelmanratkaisu
- itsenäisen työskentelyn taidot

Opinnäytetyöprosessin tavoitteena on kehittää opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta ja itsenäistä työskentelyä. Toteuttamistavaltaan opinnäytetyö on tutkimuksellinen, toiminnallinen tai taiteellinen kehittämistehtävä, ja siihen sisältyy aina kirjallinen osuus. Työ voi olla esimerkiksi suunnittelu-, tuotekehitys-, selvitys- tai arviointitehtävä tai toiminnallinen tai taiteellinen kokonaisuus. Työssä hyödynnetään tutkittua tietoa ja sovelletaan toimivia työ- ja tutkimusmenetelmiä. Opinnäytetyö kytkeytyy ammattiopintoihin ja se tehdään joko yksilötyönä tai pienryhmässä. Opinnäytetyön toteutusta ohjaavat koulutusohjelmasta nimetty opettaja, muut asiantuntijaohjaajat ja yhä useammin myös työelämäohjaaja. Opinnäytetyö kehittää opiskelijan ammatillista osaamista ja vahvistaa opiskelijan valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä. Opinnäytetyöprosessiin kuuluu vaiheita, joita ovat aiheen valinta ja rajaus, opinnäytetyöhankkeen suunnittelu, tietoperustan hankkiminen, aineiston keruu ja analyysi, ideoiden kehittely ja toteuttaminen, arviointi sekä raportin kirjoittaminen. Vaikka prosessissa onkin yhteisiä piirteitä, on opinnäytetyö aina yksilöllinen alasta, aiheesta ja tekijästä riippuen. Opinnäytetyöprosessin päättää kypsyysnäyte, jossa opinnäytetyön tehnyt osoittaa perehtyneisyytensä alaan sekä suomen kielenhallintaa. (Asetus ammattikorkeakouluista 352/2003.)

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Ei numeroarviointia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Ei numeroarviointia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ei numeroarviointia.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Suunnitteluvaihe hyväksytään, kun opiskelija on saanut virallisen hyväksynnän opinnäytetyönsä aiheelle ja kirjoittanut tutkimussuunnitelman, johon kuuluu myös opinnäytetyön tekemisen aikataulu. Lisäksi opinnäytetyön aloituspalaveri on pidetty ja opiskelija on valmis aloittamaan tutkimustyön tekemisen.

Lisätiedot

Opinnäytetyön suunnittelu- ja toteutusvaiheista ei anneta numerollista arvosanaa. Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte -opintojakson arvosanassa huomioidaan koko opinnäytetyöprosessi.