Siirry suoraan sisältöön

Proteiinien biotekninen tuotto ja puhdistusLaajuus (10 op)

Tunnus: TX00FM36

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Tämä kurssi opettaa sinulle kuinka tuottaa ja puhdistaa rekombinanttiproteiineja eri ekspressiojärjestelmien ja tekniikoiden avulla. Opit eri vektoreiden ja isäntäsolujen, kuten bakteerien, hiivojen, homeiden sekä hyönteis- ja nisäkästuottosolujen etuja ja haittoja. Pääset myös tutustumaan ekspressiomenetelmien, fermentoinnin, downstream-prosessoinnin, proteiinien karakterisoinnin ja laadunvalvonnan menetelmiin ja haasteisiin. Hankit käytännön taitoja nisäkässoluviljelyssä ja immunologisissa tekniikoissa. Lopuksi sovellat tietojasi rekombinanttiproteiinien tuotanto- ja puhdistusprojektissa, jossa yhdistät tietojasi ja taitojasi käytännön laboratorioprojektissa.

Sisältö

1. Kloonaus ja rekombinanttiproteiinituotto
2. Erilaiset tuottovektorit ja isäntäsolut (Bakteerit, hiivat ja homeet, hyönteis- ja nisäkässolut)
3. Tuottomenetelmät
4. Fermentoinnin perusteet ja tuoton ylösskaalaus
5. Lopputuotteen eristämisen eri vaiheet
6. Proteiinipuhdistus- ja karakterisointimenetelmät, esimerkiksi: saostus ja erilaiset erotustekniikat sekä immunologiset karakterisointimenetelmät.
7. Biotekniikalla valmistettujen tuotteiden erityiskysymykset:lLainsäädäntö, patentit, turvallisuus, laatu, tuotekehitys ja varastointi.
8. Rekombinanttiproteiinin tuotto- ja puhdistusprojekti.
9. Soluviljelytekniikka teoriassa ja käytännössä

Esitietovaatimukset

Mikrobiologia ja ammatillinen englanti
Geenitekniikka ja bioinformatiikan perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
- toimia monipuolisissa tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa:
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- soveltaa ammatillista osaamistaan
- ottaa vastuun kokonaisuudesta
- toimia tavoitteellisesti itseään ja ryhmää kehittäen

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-