Skip to main content

Bioindustrial Processes and Raw MaterialsLaajuus (5 cr)

Code: TX00FO56

Credits

5 op

Objective

The student recognizes and knows the types of raw materials and products handled in the bioindustry (food technology, biotechnology), and is aware of their characteristics and structures.

The student is familiar with various processes in the bioindustry and is aware of the associated upstream and downstream processing (USP, DSP).

The student has an understanding of the unit operations used in the bioindustry, their general significance, and their role in various processes, and knows how the properties of biomaterials affect the selection of unit operations. At a fundamental level, the student can choose appropriate unit operations for broader processes.

Content

Raw materials and products in the bioindustry and their properties
Processes in the bioindustry and upstream and downstream processing
Unit operations in the bioindustry processes
Circular economy and sustainable development in bioindustry production

Assessment criteria, satisfactory (1)

• Basic knowledge of raw materials and products in the bioindustry, but with a superficial understanding.
• Limited knowledge of material properties.
• Basic understanding of processes in the bioindustry, with incomplete knowledge of upstream and downstream processing.
• Limited understanding of unit operations and their significance.
• Basic level of understanding of the impact of biomaterials on unit operations.
• Only a fundamental level of proficiency in selecting unit operations for broader processes.
• Limited understanding of circular economy and sustainable development.

Assessment criteria, good (3)

• Moderate knowledge of raw materials and products in the bioindustry, with a fair understanding.
• Good knowledge of material properties.
• Clear understanding of processes in the bioindustry and their treatments.
• Strong understanding of unit operations and their roles.
• Good understanding of the effects of biomaterials on unit operations.
• Proficient in selecting unit operations.
• Moderate understanding of circular economy and sustainable development.

Assessment criteria, excellent (5)

• Outstanding knowledge and understanding of raw materials and products in the bioindustry.
• Outstanding knowledge of material properties.
• Exceptional understanding of processes in the bioindustry and their treatments.
• Exceptional grasp of unit operations and their roles.
• Excellent knowledge of the effects of biomaterials on unit operations.
• Outstanding proficiency in selecting unit operations.
• Outstanding understanding of circular economy and sustainable development, ability to make well-founded choices.

Assessment criteria, approved/failed

-

Further information

The course includes laboratory work related to processes and unit operations in biotechnology and food engineering.

Enrollment

01.05.2024 - 31.05.2024

Timing

19.08.2024 - 11.10.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
  • Markus Räsänen
  • Pia-Tuulia Laine
Groups
  • BIO22
    Bio- ja elintarviketekniikka

Objective

Opiskelija tunnistaa ja tietää, millaisia raaka-aineita ja tuotteita bioalalla (elintarviketeknologia, biotekniikka) käsitellään, ja on tietoinen niiden ominaisuuksista ja rakenteista.

Opiskelija tuntee erilaisia bioalan prosesseja ja on tietoinen niihin liittyvästä esi- ja jälkikäsittelystä (USP, DSP).

Opiskelijalla on käsitys bioalalla käytettävistä yksikköoperaatioista, niiden yleisestä merkityksestä ja osuudesta erilaisissa prosesseissa, ja hän tietää, miten biomateriaalien ominaisuudet vaikuttavat yksikköoperaatioiden valintaan. Opiskelija osaa periaatetasolla valita järkeviä yksikköoperaatioita laajempiin prosesseihin.

Opiskelija ymmärtää kiertotalouden käsitteen bioalan prosesseissa ja tuotannossa, ja on tietoinen nykypäivän kestävän kehityksen linjauksista teollisuudessa. Opiskelija tietää myös, miten erilaisilla valinnoilla ja ratkaisuilla voidaan tehdä tuotannosta kestävämpää (mm. energiatehokkuus, veden kulutuksen ja kemikaalien vähentäminen, sivuvirtojen hyödyntäminen, jätteen määrän vähentäminen).

Content

1. Bioalan raaka-aineet ja tuotteet sekä niiden ominaisuudet
2. Bioalan prosessit sekä esi- ja jälkikäsittely
3. Bioalan prosessien yksikköoperaatiot
4. Kiertotalous ja kestävä kehitys bioalan tuotannossa

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Assessment criteria, good (3)

• Kohtuullinen tieto bioalan raaka-aineista ja tuotteista, kohtalainen ymmärrys.
• Hyvä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Selkeä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Hyvä käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Hyvä käsitys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Hyvä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kohtuullinen ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Assessment criteria, excellent (5)

• Kiitettävä tieto ja ymmärrys bioalan raaka-aineista ja tuotteista.
• Kiitettävä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Kiitettävä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Poikkeuksellinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Erinomainen tietämys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Kiitettävä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kiitettävä ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä, kyky tehdä perusteltuja valintoja.

Assessment criteria, approved/failed

-

Further information

Kurssi sisältää bio- ja elintarviketekniikan prosesseihin ja yksikköoperaatioihin liittyviä laboratoriotöitä.