Skip to main content

Fermentation ProcessesLaajuus (5 cr)

Code: TX00FO55

Credits

5 op

Objective

The student understands the concept of fermentation and its significance in various processes, as well as its effects on individuals, industries, and various products.

The student is familiar with the biochemistry and microbiology related to fermentation and can identify the most significant fermentation processes and the microorganisms associated with them.

The student explores various food and biotechnology-related processes involving fermentation as part of the process or product manufacturing.

The student can practically utilize fermentation as a method for food preservation and for shaping and forming taste, aroma, texture, or other characteristics.

The student is capable of evaluating fermentation processes, for example, through sensory assessment and analysis of fermentation-related parameters.

Content

Fermentation as a concept, the significance of fermentation
Biochemistry and microbiology of fermentation
Utilization of fermentation in various processes (food, biotechnology)
Fermentation of foods as a preservation and manufacturing method
Sensory evaluation, analytics

Prerequisites

Industrial Microbiology and Production Hygiene
Fermentation Technology

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student understands the concept of fermentation and its basic significance, but lacks detailed knowledge.
Limited knowledge of the biochemistry and microbiology related to fermentation.
Basic understanding of fermentation-related processes, but lacks comprehension of examples and applications.
Basic proficiency in utilizing fermentation for food preservation and production.

Assessment criteria, good (3)

Good understanding of the concept of fermentation and its significance in various processes.
Good knowledge of the biochemistry and microbiology related to fermentation.
Clear understanding of fermentation-related processes and their applications in the food industry and biotechnology.
Proficient in utilizing fermentation for food preservation and production.

Assessment criteria, excellent (5)

Exemplary understanding of the concept of fermentation and its diverse significance in various processes.
Excellent knowledge of the biochemistry and microbiology related to fermentation.
Commendable mastery of fermentation-related processes and their applications in the food industry and biotechnology.

Assessment criteria, approved/failed

-

Further information

The course includes laboratory work.

Enrollment

01.05.2024 - 31.05.2024

Timing

21.10.2024 - 13.12.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
  • Markus Räsänen
  • Pia-Tuulia Laine
Groups
  • BIO22
    Bio- ja elintarviketekniikka

Objective

Opiskelija ymmärtää käymisen eli fermentaation käsitteenä ja sen merkityksen erilaisissa prosesseissa sekä sen vaikutukset ihmisiin, teollisuuteen ja erilaisiin tuotteisiin.

Opiskelija tuntee käymiseen liittyvää biokemiaa ja mikrobiologiaa, ja osaa nimetä merkittävimpiä käymisprosesseja ja niihin liittyviä mikro-organismeja.

Opiskelija tutustuu erilaisiin elintarvikkeisiin ja biotekniikkaan liittyviin prosesseihin, joissa hyödynnetään käymistä osana prosessia tai tuotteen valmistusta.

Opiskelija osaa hyödyntää käymistä käytännössä elintarvikkeiden säilöntämenetelmänä ja esim. maun, aromin, tekstuurin tai muiden ominaisuuksien muokkaamisessa ja muodostuksessa.

Opiskelija kykenee arvioimaan käymisprosesseja esim. aistinvaraisesti ja analysoimalla käymiseen liittyviä parametreja.

Content

1. Käyminen eli fermentointi käsitteenä, käymisen merkitys
2. Käymisen biokemiaa ja mikrobiologiaa
3. Käymisen hyödyntäminen erilaisissa prosesseissa (elintarvikkeet, biotekniikka)
4. Elintarvikkeiden fermentointi säilöntä- ja valmistusmenetelmänä
5. Aistinvarainen arviointi, analytiikka

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

Opiskelija ymmärtää käymisen käsitteen ja sen perusmerkityksen, mutta yksityiskohtainen tieto puuttuu.
Rajallinen tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Perustiedot käymiseen liittyvistä prosesseista, mutta esimerkkien ja sovellusten ymmärrys on puutteellinen.
Perusosaaminen käymisen hyödyntämisestä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.

Assessment criteria, good (3)

Hyvä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen merkityksestä eri prosesseissa.
Hyvä tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Selkeä tieto käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.
Hyvä osaaminen käymisen hyödyntämisessä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.

Assessment criteria, excellent (5)

Kiitettävä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen monipuolisesta merkityksestä eri prosesseissa.
Erinomainen tieto käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Kiitettävä hallinta käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.

Assessment criteria, approved/failed

-

Prerequisites

Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia
Fermentointitekniikka

Further information

Kurssi sisältää laboratoriotöitä.