Skip to main content

Fermentation TechnologyLaajuus (5 cr)

Code: TX00FO53

Credits

5 op

Objective

The student has an understanding of the general significance of fermentation technology and its role in biotechnological processes.

The student recognizes the components of a fermentor, understands aseptic solutions, and comprehends the factors that affect and limit fermentations.

The student can compare various fermentors and fermentation methods and understands the importance of measurements and control.

The student identifies specific characteristics related to laboratory fermentors and understands the impact of scale on fermentations and different technical solutions (laboratory vs. industrial scale).

The student can utilize common mathematical formulas related to fermentation.

The student is familiar with key processes in environmental biotechnology and is aware of the importance of environmental biotechnology for modern society and sustainable development.

Content

Fermentation technology and its significance
Fermentors as equipment
Different types of fermentors and fermentation methods
Laboratory fermentors
Calculations and parameters related to fermentation
Environmental applications of biotechnology

Prerequisites

Introductory Project and Professional Communication
World of Microbes
Industrial Microbiology and Production Hygiene

Assessment criteria, satisfactory (1)

• Moderate understanding of the significance of fermentation in biotechnology.
• Basic knowledge of fermentor components, aseptic solutions, and limiting factors.
• Satisfactory ability to compare different fermentors and understand the role of measurement and control.
• Moderate skill in identifying the characteristics of laboratory fermentors and understanding the impact of scale.
• Basic ability to use mathematical formulas related to fermentation.
• Moderate knowledge of environmental biotechnology.

Assessment criteria, good (3)

• Good understanding of the significance of fermentation in biotechnology.
• The student is well acquainted with the various components of a fermentor, aseptic solutions, and limiting factors.
• Good comprehension of different types of fermentors and the role of measurement.
• Well-informed about the specific characteristics of laboratory fermentors and understands the impact of scale.
• Proficient in using mathematical formulas related to fermentation.
• Strong knowledge of environmental biotechnology and its connection to modern society and sustainable development.

Assessment criteria, excellent (5)

• Excellent understanding of the significance of fermentation in biotechnology.
• Profound knowledge of the various components of a fermentor, as well as awareness of aseptic solutions and limiting factors.
• Excellent familiarity with different types of fermentors and their operations, as well as a deep understanding of the importance of measurement.
• Aware of the specific characteristics of laboratory fermentors and understands the impact of scale.
• Proficiently applies mathematical formulas related to fermentation.
• Outstanding knowledge of environmental biotechnology and its impact on society and sustainable development.

Assessment criteria, approved/failed

-

Enrollment

01.05.2024 - 31.05.2024

Timing

19.08.2024 - 11.10.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Seats

0 - 40

Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
  • Markus Räsänen
Groups
  • BIO22
    Bio- ja elintarviketekniikka

Objective

Opiskelijalla on käsitys fermentointitekniikan yleisestä merkityksestä ja sen osuudesta bioteknisissä prosesseissa.

Opiskelija tunnistaa fermentorin osat, tuntee aseptiset ratkaisut ja ymmärtää fermentointeihin vaikuttavia ja niitä rajoittavia tekijöitä.

Opiskelija osaa verrata erilaisia fermentoreita ja fermentointitapoja keskenään ja ymmärtää mittausten ja säädön merkityksen.

Opiskelija tunnistaa laboratoriofermentoreihin liittyviä erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen fermentointeihin ja erilaisiin teknisiin ratkaisuihin (laboratorio vs. teollinen mittakaava).

Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.

Opiskelija tuntee ympäristöbiotekniikan keskeisimpiä prosesseja ja on tietoinen ympäristöbiotekniikan merkityksestä modernille yhteiskunnalle ja kestävälle kehitykselle.

Content

1. Fermentointitekniikka ja sen merkitys
2. Fermentorit laitteena
3. Erilaiset fermentorit ja fermentointitavat
4. Laboratoriofermentorit
5. Fermentointiin liittyvä laskenta ja parametrit
6. Biotekniikan ympäristösovellukset

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

• Kohtuullinen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Perustason tietämys fermentorin osista, aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Tyydyttävä kyky vertailla erilaisia fermentoreita ja ymmärtää mittauksen ja säädön roolia.
• Kohtuullinen taito tunnistaa laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutus.
• Perustason taito käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kohtuullinen tietämys ympäristöbiotekniikasta.

Assessment criteria, good (3)

• Hyvä ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Opiskelija tuntee hyvin fermentorin eri osat, aseptiset ratkaisut ja rajoittavia tekijöitä.
• Hyvä ymmärrys erilaisista fermentoreista ja mittauksen roolista.
• Tietää hyvin laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen.
• Osaa hyvin käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Hyvä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen yhteydestä moderniin yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Assessment criteria, excellent (5)

• Erinomainen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Kiitettävä fermentorin eri osien osien tuntemus ja tietämys aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Kiitettävästi tietää erilaisia fermentoreita ja niiden toiminnan sekä ymmärtää mittauksen merkityksen.
• Tietää laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen,
• Kiitettävästi käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kiitettävä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Assessment criteria, approved/failed

-

Prerequisites

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä
Mikrobien maailma
Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia