Kulttuurituotanto (ylempi AMK): Kulttuurituottaja (ylempi AMK)
Opetussuunitelman tunnus: K0621S6
- Tutkintonimike
- Kulttuurituottaja (ylempi AMK)
- Laajuus
- 60 op
- Kesto
- 1.5 vuotta (60 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2021
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Tutkinto tarjoaa kulttuurisektorin tuotannollisissa tehtävissä toimiville mahdollisuuden kehittää ja syventää asiantuntemustaan kulttuurituotannon muuttuvassa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suoritettuaan opiskelija kykenee hyödyntämään tulevaisuussuuntautunutta kehittäjäosaamistaan kulttuurialalla sekä oman ammatillisen profiilinsa puitteissa muilla toimialoilla. Tämä osaaminen edellyttää kykyä ennakoida yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia sekä suunnitella, ohjata ja johtaa uudistavaa ja kehittävää toimintaa.
Kulttuurituotannon ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus on tarkoitettu kulttuurituotannon alan ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille, joilla on vähintään kahden vuoden työkokemus asianomaiselta alalta. Tutkintonimike on kulttuurituottaja (ylempi AMK) tai englanniksi Master of Culture and Arts.
Opintojen toteutus ajoittuu pääsääntöisesti 1,5 vuoden (18 kk) ajanjaksolle. Tutkinto voidaan suorittaa myös lyhemmässä ajassa, jolloin sen minimikesto on 1 vuosi (12 kk). Monimuotokoulutuksena toteutettavaan tutkintoon sisältyy 2–3 lähiopetuspäivää kuukaudessa.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottamassa asiantuntijaosaamisessa korostuvat laaja-alaisuus ja sovellettavuus, mikä mahdollistaa työskentelyn monenlaisissa kulttuurialan työtehtävissä ja työpaikoissa. Tutkinnossa painotetaan kulttuurituottajan kykyä johtaa tulevaisuusorientoituneesti yhteistoiminnallisia ja monialaisia kehittämisprosesseja. Työelämän muutokset on otettu huomioon opintosisällöissä kytkemällä niiden sisällöt opiskelijoiden työyhteisöihin ja niiden tarvitsemaan tutkimukselliseen kehittämistyöhön.
Opetusmenetelmänä käytetään monimuoto-opetusta, joka koostuu lähi- ja verkko-opetuksesta ja erilaisista tiedonhaku-, analysointi- sekä työelämässä toteutettavista kehittämistehtävistä. Opinnot suoritetaan projektimaisesti kehittämis- ja oppimistehtävinä, jotka kytkeytyvät työelämän kehittämishaasteisiin. Opinnoissa korostuvat verkostoitumista, ryhmätyöskentelytaitoja sekä kansainvälistymistä vahvistavat oppimismenetelmät.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelmassa erityisosaaminen painottuu ketterien työelämälähtöisten yhteisöllisten prosessien suunnitteluun, toteuttamiseen ja raportointiin sekä siihen liittyvään yhteistoiminnalliseen kehittämisosaamiseen, johtajuusosaamiseen sekä työyhteisöosaamiseen. Koulutuksen läpileikkaavana teemana on tulevaisuusorientoituneen ketterän tutkimuksellisen kehittämisprosessin johtaminen.
Opetussuunnitelman taustalla ovat kompetensseihin perustuvat lähtökohdat, joissa korostuvat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon työelämänvalmiuksien yleiset ja kulttuurituotannon alakohtaiset erityisosaamisvaatimukset. Kompetenssikuvaukset perustuvat ammattikorkeakouluopinnoista annettuun lakiin ja asetukseen, korkeakoululaitoksen yhteisiin tavoitteisiin (2013–16) sekä eurooppalaisten tutkintojen viitekehykseen (EQF). (http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/artikkelit/ammatillisen_koulutuksen_koeoepenhamina-prosessi/EQFsuositusehdotus.pd f). Ylemmän amk-tutkinnon viitekehys sijoittuu EQF-kuvauksen tasolle 7 (Master-taso). Sen mukaan tutkinnon keskeiset oppimistulokset ovat saavutetun tiedon, taitojen ja kompetenssien osalta seuraavat:
Tiedot: Pitkälle erikoistuneet ja omaperäisen ajattelun mahdollistavat tiedot, jotka vastaavat osittain työ- tai opintoalan kärkiosaamista. Kriittinen tietoisuus alan ja eri alojen rajapintojen tietoihin liittyvistä kysymyksistä.
Taidot: Erikoistuneet ongelmanratkaisutaidot, joita tarvitaan tutkimuksessa ja/tai innovaatiotoiminnassa uuden tiedon ja toimintatapojen kehittämiseen ja eri alojen tietojen yhdistämiseen.
Kompetenssit: Kyky johtaa ja uudistaa toimintaa monimutkaisissa ja vaikeasti ennakoitavissa ja uutta strategista lähestymistapaa vaativissa työ- ja opiskeluympäristöissä. Kyky ottaa vastuuta ryhmien ammatillisen osaamisen ja työkäytäntöjen kehittämisestä ja/tai toiminnan strategisesta arvioinnista.
EQF-viitekehyksen perusteella uudessa opintosuunnitelmassa korostuvat muuttuvien työ- ja toimintaympäristöjen johtamiseen sekä kehittämiseen kytkeytyvien prosessien opiskelu ja hallinta sekä oman asiantuntijuuden vahvistaminen. Esille nousevat erityisesti toimintojen ja prosessien johtamiseen ja tuottajakompetensseihin erottamattomasti liittyvät strategisen johtamisen toimintamallit sekä kyky huomioida ja vastata toimintaympäristöissä tapahtuviin muutoksiin ja ennakoida käynnissä olevien prosessien vaikuttavuutta tulevaisuudessa.
Opetussuunnitelmatyön alakohtaiset uudistukset perustuvat 2000-luvun valtakunnallisiin ja metropolialuetta koskeviin luovien alojen kehittämislinjauksiin ja selvityksiin luovien alojen menestystekijöistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön 2030 vuoteen ulottuva strategia (2019) korostaa tutkimus-, innovaatio- ja kehittämistoiminnan edellytysten vahvistamista luovilla aloilla sekä luovien alojen merkitystä taloudellisen kasvun, työelämän kehittämisen sekä yhteisöjen elinvoiman edistämisessä. Nämä teemat on otettu kulmakiviksi opetussuunnitelmassa, jossa yhdistyy ketterä työelämälähtöinen yhteisöllinen kehittäminen sekä kulttuurialan erityiskysymysten tarkastelu. Ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat olleet jo työelämässä ennen opintojen alkamista. Heille opinnot ovat elinikäisen oppimisen etappi. Tämä huomioidaan työelämälähtöisesti yksiölliseksi räätälöitynä monimuoto-opetuksena. Lisäksi huomioidaan useissa strategioissa painotettua tulevaisuusosaamisen, yhteisöllisyyden, teknologialäheisyyden ja ratkaisukeskeisyyden osaamista (WorkUp! Tulevaisuuden työ, Työ- ja elinkeinoministeriö 2019; Arvoa synnyttävän uuden liiketoiminnan lähteellä, Työ- ja elinkeinoministeriö 2018; Suomen luova potentiaali - ratkaisuja ilmastokriisin aikakaudelle, Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 2018).
Euroopan unionin taustapaperissa tulevalle luovan Euroopan kaudelle (Creative Europe: Towards the Next Programme Generation, Euroopan unionin CULT komitea 2018) korostetaan luovan alan kykyä vastata syrjäytymisen ehkäisemisen sekä kilpailukyvyn kehittämisen haasteisiin digitaalisen muutoksen aikakaudella. Opetussuunnitelma vastaa tähän osaltaan vahvalla yhteisöllisen ketterän kehittäjäosaamisen korostamisella sekä myös niiden muuttamisella käytännön työelämän esihenkilötaidoiksi.
Metropolian pedagogisten strategioiden linjaukset sekä koulutuksen sijoittaminen osaksi innovaatiokeskittymäjärjestelmää ovat ohjanneet opetussuunnitelmatyötä. Koulutus toteutetaan läheisessä kontaktissa alan työelämän kanssa opinnäytetyön ja opintojaksokohtaisten tehtävien kautta. Opetussuunnitelmaan ovat vaikuttaneet edellä mainittujen asioiden lisäksi myös koulutuksen toteuttamisesta saatu palaute, jota on kerätty systemaattisesti tutkinnon käynnistämisestä (2009) lähtien.
Lisätiedot
Kopioitu opetussuunnitelma K0621S6.
Muutokset:
- Korvattu opintojakso Elämystalous ja kulttuurialan trendit KY00EE42 opintojaksolla Tulevaisuuden tutkimus ja ennakointi kulttuurialalla KY00E021.
- Korvattu opintojakso Asiantuntijana ja tiimin johtajana kehittyminen KY00EE39 opintojaksolla Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen KY00EP70
- Täsmennetty sisältöjä ja muutettu arviointiperusteita Johtaminen luovalla alalla -opintojaksolla (vanha toteutus KY00EE38), uusi opintojakso (KY00EP39)
- Lisätty opintokokonaisuuksiin K0021S6-1001 Luovalla alalla johtamisen syventävät opinnot (15 op) ja K0021S6-1002 Kehittämisprosessit luovalla alalla oppimistavoitteet ja sisällöt.
- Lisätty raportoinnin laatuvaatimus arvosanaan 5 opintojaksolle Organisaation ja prosessien kehittäminen KY00EE41
Vastuuhenkilö: Katri Halonen, Ylläpitäjä Anne Ojala-Soini
Osaamistavoitteet
Tutkinnon tavoitteena on tarjota kulttuurisektorin tuotannollisissa tehtävissä toimiville mahdollisuus kehittää ja syventää asiantuntemustaan kulttuurituotannon muuttuvissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suoritettuaan opiskelija kykenee hyödyntämään tulevaisuusuuntautunutta kehittäjäosaamistaan kulttuurialalla sekä oman ammatillisen profiilinsa puitteissa muilla toimialoilla. Tämä osaaminen edellyttää kykyä ennakoida yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia sekä suunnitella, ohjata ja johtaa uudistavaa ja kehittävää toimintaa.
Keskeiset osaamistavoitteet
- opiskelija osaa rakentaa omaa asiantuntijaidentiteettiään ja sijoittaa tutkinnon osaksi jatkuvaa oppimistaan. Oman kriittisen ajattelun kehittymisen ohella hän kykenee myös tukemaan ryhmäkehittämisen prosesseja yhteistoiminnallisen työn fasilitaattorina ja esihenkilönä sekä oppii soveltamaan ketterän kehittämistoiminnan menetelmiä ja arvioimaan niidenvaikutuksia.
- opiskelija oppii kartoittamaan erilaisten asiakasryhmien ja käyttäjien tarpeita taide- ja kulttuuripohjaisille palveluille sekä käyttämään erilaisia malleja palvelujen tuottamiseen, kehittämiseen ja toiminnallisten prosessien analysointiin. Opiskelija kykenee raportoimaan työnsä tuloksia krititisellä otteella.
- opiskelija osaa analysoida oman työnsä ja toimintaympäristönsä kehitystä kansainvälisestä näkökulmasta. Hän kykenee kehittämään luovia prosesseja ja kantamaan vastuuta yhteisoiminnallisissa prosesseissa kulttuurituotannon alan ammattieettisten sekä yhteiskunnan eettisen arvopohjan periaatteiden mukaan.
- opiskelija saa valmiuksia luovien prosessien strateginen johtamiseen ja siihen liittyvään yhteistoiminnalliseen kehittämisosaamiseen. Hän kykenee tunnistamaan sekä yksilön että yhteisön näkökulmat vastuullisten ratkaisuiden tekemisessä.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2021-2022 | 2022-2023 | Syksy 2021 | Kevät 2022 | Syksy 2022 | 1. / 2021 | 2. / 2021 | 3. / 2022 | 4. / 2022 | 1. / 2022 | 2. / 2022 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
K0621S6-1001 |
Luovalla alalla johtamisen syventävät opinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 | |||||||||||
KY00EP39 | Johtajuus luovalla alalla | 5 | |||||||||||
KY00EP70 | Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen | 5 | |||||||||||
KY00EO21 | Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla | 5 | |||||||||||
K0621S6-1002 |
Kehittämisprosessit luovalla alalla
(Valitaan kaikki ) |
40 | |||||||||||
XX00EJ16 | Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet | 5 | |||||||||||
KY00EE41 | Organisaation ja prosessien kehittäminen | 5 | |||||||||||
KY00EE43 | Opinnäytetyö | 30 | |||||||||||
K0621S6-1003 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 5) |
5 | |||||||||||
Yhteensä | 60 | 40 | 15 | 15 | 25 | 15 | 7.5 | 7.5 | 12.5 | 12.5 | 7.5 | 7.5 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Kultturituottaja (yamk) kompetenssit
K1. Strategiaosaaminen 1. Kykenee ennakoimaan ja analysoimaan kansallisen ja kansainvälisen kulttuurituotannonkentän muutoksia 2. Hallitsee organisaationsa tavoitteiden, ydinosaamisen ja strategioiden määrittelyn sekä niiden mukaisen johtamisen K2. Henkilöstön johtamis- ja tiimityöosaaminen 1. Osaa johtaa ja kehittää henkilöstön osaamista 2. Osaa toimia esimiehenä työyhteisössä 3. Osaa toimia tiimissä ja ymmärtää tiimin toimintadynamiikkaa 4. Osaa toimia verkostomaisissa rakenteissa K3. Kulttuurialan verkosto-osaaminen 1. Osaa toimia vertaisverkostoissa ja virtuaaliyhteisöissä hyödyntäen tiimityövalmiuksia 2. Tunnistaa kunkin projektin kannalta keskeisiä toimijatahoja ja kykenee verkostoitumaan niiden kanssa K4. Luovan talouden liiketoimintaosaaminen 1. Ymmärtää luovan talouden innovaatioita ja kehitystrendejä ja osaa hyödyntää niiden tarjoamia mahdollisuuksia
Henkilöstön johtamis- ja tiimityöosaaminen
1. Osaa johtaa ja kehittää henkilöstön osaamista |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Kulttuurialan verkosto-osaaminen
1. Osaa toimia vertaisverkostoissa ja virtuaaliyhteisöissä hyödyntäen tiimityövalmiuksia |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Luovan talouden liiketoimintaosaaminen
Ymmärtää luovan talouden innovaatioita ja kehitystrendejä ja osaa hyödyntää niiden tarjoamia mahdollisuuksia. |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Strategiaosaaminen
1. Kykenee ennakoimaan ja analysoimaan kansallisen ja kansainvälisen kulttuurituotannonkentän muutoksia |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Luokittelemattomat |
RAKENNE Ylempi AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) opinnäytetyö.
Opinnäytetyö |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Opinnäytetyö |
Syventävät ammattiopinnot |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Vapaasti valittavat opinnot |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
VANHA: Metropolian yhteiset osaamiset::ylempi AMK-koulutus
Metropolian johtoryhmä hyväksynyt 10.9.2019. Esityksen valmisteli työryhmä: Tapani Martti, Marjatta Kelo, Kari Björn, Elina Värtö, Tiina Kokko. Lähteinä on käytetty mm. ARENEn suositus tutkintojen yhteisten kompetenssien soveltamisesta ammattikorkeakouluissa (2010), Valtioneuvoston asetus tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehyksestä 120/2017, Valtioneuvoston tulevaisuusselonteot 1 & 2 (2017-2018) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön tulevaisuuskatsaus 2018.
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuuta yhteisön toiminnasta ja sen seurauksista sekä arvioimaan |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Innovaatio-osaaminen
- osaa tuottaa uutta tietoa ja uudistaa toimintatapoja yhdistäen eri alojen osaamista |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Monikulttuurisuusosaaminen
- kykenee johtamaan ja kehittämään monikulttuurisia, kansainvälisiä verkostoja ja |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Oppimisen taidot
- jatkuvan oppimisen osaaminen: osaa monipuolisesti ja tavoitteellisesti arvioida ja kehittää asiantuntijuuttaan |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Opinnäytetyö |
Teknologiaosaaminen
- osaa soveltaa teknologian tuomia mahdollisuuksia johtamis-, asiantuntija- ja |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Työyhteisöosaaminen
- osaa kehittää ja johtaa moninaisen ja monialaisen työyhteisön toimintaa sekä parantaa sen työhyvinvointia ja tuottavuutta |
Johtajuus luovalla alalla |
Organisaation ja prosessien kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Luokittelemattomat |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
K0621S6-1001 |
Luovalla alalla johtamisen syventävät opinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KY00EP39 | Johtajuus luovalla alalla | 5 |
KY00EP70 | Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen | 5 |
KY00EO21 | Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla | 5 |
K0621S6-1002 |
Kehittämisprosessit luovalla alalla
(Valitaan kaikki ) |
40 |
XX00EJ16 | Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet | 5 |
KY00EE41 | Organisaation ja prosessien kehittäminen | 5 |
KY00EE43 | Opinnäytetyö | 30 |
K0621S6-1003 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 5 ) |
5 |