Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutuksen strateginen johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: SX00FS44

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

- arvioida strategisen johtamisen merkitystä osana kuntoutumista ja kuntoutusta
- soveltaa strategista johtamista osana organisaatioiden ja työyhteisöjen sekä kuntoutujan yhteisöjen toimintaa systeemisesti ja tulevaisuusorientoituneesti
- arvioida kuntoutuksen työyhteisön strategista kehittämistä sekä osallistua strategisen toiminnan kehittämisprosessiin ja toteuttamiseen
- uudistaa johtamisen käytäntöjä kestävästi ja eettisesti työn ja kuntoutuksen muutoksessa.

Sisältö

-Strategisen johtamisen merkitys, edistäminen ja vaikutukset kuntoutuksessa
-Strategian ja strategisen johtamisen keskeiset käsitteet ja teoriat, kehitysvaiheet ja analyysit kuntoutuksen toimintaympäristöissä
-Tiedon käyttö johtamisessa osana kestävää ja eettistä strategiaprosessin kehittämistä kuntoutuksessa
-Ennakointi osana strategiatyöskentelyn johtamista kuntoutusalalla

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Asiakasymmärrys-osaaminen
Kuntoutujan ääni kuullaan. Yleiset eettiset arvot ohjaavat toimintaa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan yhdistellen monimutkaisia asioita yksitahoisesti.

Muutososaaminen
Yhteinen päämäärä sovitaan ja toiminta toteutetaan rinnakkaisena. Analysoidaan ja sovelletaan hyviä nykykäytäntöjä. Hyödynnetään olemassa olevia verkostoja. Muutosta arvioidaan toteavasti. Rakennetaan kannustava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Asiakasymmärrys-osaaminen
Kuntoutujan osallisuus mahdollistetaan. Eettisyys ilmenee kohtaamisessa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan kuntoutujan kanssa yhdessä yhdyspinnoilla monitahoisesti.

Muutososaaminen
Päämäärä rakennetaan yhdessä ja se ohjaa yhteistoimintaa. Toteutetaan hallitusti muutosprosesseja uudistaen nykykäytäntöjä. Toimitaan verkostojen yhdyspinnoilla. Toimintaedellytyksiä, prosessia ja tuloksia arvioidaan toimintaa ohjaavasti. Rakennetaan avoin ja luotettava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Asiakasymmärrys-osaaminen
Kuntoutuja ymmärretään aktiivisena toimijana ja kehittäjäkumppanina. Kuntoutujan tarpeet ohjaavat yhteistä kehittämistä. Yhteinen arvoperusta määritellään suhteessa toimintaan. Ammattilaiset, kuntoutuja ja hänen läheisensä yhdessä rakentavat mielekkäitä toimintakokonaisuuksia kuntoutujan hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseksi.

Muutososaaminen
Päämäärä muodostuu yhteisessä prosessissa ja toiminta perustuu kumppanuuteen ja jaettuun ymmärrykseen. Ennakoidaan tulevaa ja luodaan uutta. Verkostot uudistuvat yhdyspintoja ylittäviksi. Arviointi toteutuu ennakoivasti ja toimintaa kehittävästi. Arviointi toteutuu ennakoivasti ja toimintaa kehittävästi. Rakennetaan luova ja innovatiivinen ilmapiiri.