Siirry suoraan sisältöön

Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma: Ohjeellinen ajoitussuunnitelma

Opetussuunitelman tunnus: TF10S2

Laajuus
240 op
Kesto
4 vuotta (240 op)
Aloituslukukausi
Syksy 2010
Opetuskieli
suomi

Kuvaus

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Opetussuunnitelman yleisteksti
Riitta Lehtinen

Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma

Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät perustiedot bio-, elintarvike- ja insinööritieteissä ja valmentaa heitä soveltamaan näitä laaja-alaisesti elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa sekä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa. Koulutuksessa painotetaan hyvää ammattitaitoa, oma-aloitteisuutta ja kannustetaan kansainvälisyyteen sekä itsenäiseen yrittämiseen alalla. Bio- ja elintarvikeinsinöörin opinnot ovat laaja-alaisia, mistä käytännön työtehtävissä on usein hyötyä. Lisäksi laaja-alaisuus antaa hyvän pohjan jatko- ja täydennyskoulutukselle syventää jonkin osa-alueen erityisosaamista.


Bio- ja elintarvikealan teollisuudessa insinööri toimii esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Tyypillisiä tehtäviä ovat teollisuuden valmistus-, tuotannonsuunnittelu-, tuotekehitys-, laadunvalvonta- ja markkinointitehtävät. Tehtävänimike heti valmistumisen jälkeen voi olla esimerkiksi työnjohtaja, tuotannonsuunnittelija, projekti-, suunnittelu-, tuotekehitys- tai myynti-insinööri, joista tehtävistä työkokemuksen myötä ja henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaisesti voi edetä esimerkiksi käyttölaboratorion esimieheksi tai valmistus-, tuotanto-, myynti- tai laatupäälliköksi.

Bio- ja elintarvikealalla tehdään voimakasta tutkimus- ja tuotekehitystyötä näihin asioihin erikoistuneissa tutkimusryhmissä ja laboratorioissa. Siellä molekyylibiologisten ja geeniteknisten menetelmien sekä bioanalytiikan erityisosaamisella yhdistettynä hyvään tietotekniikan ja matematiikan hallintaan on kysyntää. Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmasta valmistuneen tehtävänimike on yleensä laboratorio- tai tutkimusinsinööri.

Biotekniikan nopean kehityksen ja elintarvikealan nopeiden muutosten vuoksi alan insinööri tarvitsee valmiudet kehityksen seuraamiseen ja omien tietojensa ja taitojensa jatkuvaan kehittämiseen. Myös johtamis-, projektityö- ja ryhmätyövalmiudet ovat tarpeen kaikissa alan työtehtävissä. Kotimaisten kielten sekä englannin kielen hyvä kirjallinen ja suullinen taito on insinöörin tehtävissä välttämätön edellytys. Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma tarjoaa opiskelijoilleen hyvät kehittymismahdollisuudet varsinaisen aineosaamisen lisäksi myös mainituilla aloilla laaja-alaisten perusopintojen sekä uudentyyppisten opetusmenetelmien kautta.


Osaamistavoitteet

Koulutusohjelman osaamistavoitteiden pohjana on hyvä matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja näiden taitojen soveltaminen biotekniikassa ja elintarvikkeiden tuottamisessa ”pellolta pöytään” tehokkaasti, turvallisuusriskit välttäen sekä ekologiset ja eettiset näkökohdat huomioon ottaen. Biotekniikan erityisosaamisalueiden lähtökohtana on vahva mikrobiologian ja biokemian osaaminen yhdistettynä prosessitekniikkaan. Elintarvikkeiden teollinen valmistaminen turvallisesti taas nojaa hyvään prosessitekniikan, kemian ja mikrobiologian osaamiseen ja raaka-aineissa ja tuotteissa tapahtuvien kemiallisten ja mikrobiologisten reaktioiden ymmärtämiseen elintarvikkeiden tuotantoprosesseissa.

Bio- ja elintarviketekniikan insinöörin ydinosaamisen muodostavat seuraavat avainosaamisalueet:

- elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
- turvallisuus- ja laatuosaaminen
- poikkitieteellisyys
- taloudellinen osaaminen
- eettinen ja ekologinen osaaminen
- matemaattisluonnontieteellinen osaaminen

Jokainen koulutusohjelman ammattiopintoihin kuuluvista opintojaksoista keskittyy yhden tai useamman esitetyn osaamisalueen syventämiseen. Kaikki koulutusohjelman opiskelijat suuntautumisvaihtoehdosta huolimatta opiskelevat yleisten insinöörioppiaineiden lisäksi biokemiaa, mikrobiologiaa ja hygieniaa sekä bioprosessitekniikkaa.


Opintojen rakenne ja toteutus

Insinööritutkinnon (AMK) kokonaislaajuus on 240 opintopistettä, joka vastaa 4 vuoden kokopäiväistä opiskelua. Suoritettavien opintojen laajuuteen ja opiskeluaikaan vaikuttavat opiskelijan mahdolliset aikaisemmat korkeakoulutasoiset opinnot. Aikaisemmista opinnoista voi saada korvaavuuksia ja hyväksi lukemisia. Korvaavuudet ja hyväksi lukemiset kirjataan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS).

Opiskelu sisältää opettajien ohjaamia lähioppitunteja tai luentoja, laskuharjoitus- ja laboratoriotyötunteja, ryhmissä tai yksilöllisesti tehtäviä harjoitus- ja projektitöitä sekä itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä ja itseopiskelua. Laboratoriotyöt syventävät ja havainnollistavat teoriatunneilla käsiteltyjä asioita. Projektien yhteydessä opitaan yhteistyötaitoja, tiedonhankinnan ja tiedonkäsittelyn taitoja, arviointitaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja.

Bio- ja elintarviketekniikan insinööritutkinnossa opiskelija voi syventää opintonsa Laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen, Bioprosessien suunnitteluun ja käyttöön sekä Biolääketieteeseen. Opintojen rakenne muodostuu perusopinnoista (75 op), ammattiopinnoista (105 op), vapaasti valittavista opinnoista (15 op), harjoittelusta (30 op) sekä opinnäytetyöstä (15 op).



TUTKINTORAKENNE 240 op
Perusopinnot 75 op
Ammattiopinnot 105 op
• laadunvalvonta- ja tuotekehitys
• bioprosessiensuunnittelu ja käyttö
• biolääketiede
• Innovaatioprojekti
Vapaasti valittavat opinnot 15 op
Opinnäytetyö 15 op
Harjoittelu 30 op
YHTEENSÄ 240 op



















Perusopinnot (75 op)

Koulutusohjelman perusopinnot toteutetaan pääosin ensimmäisen opintovuoden aikana. Perusopinnot koostuvat matematiikan, fysiikan, kemian, mikrobiologian, tietojenkäsittelyn ja kielten opintojaksoista, jotka edesauttavat varsinaisten ammattiaineiden opiskelua.

Ammattiopinnot (105 op)

Heti opintojen alussa aloitetaan perusopintojen ohella myös ammattiaineiden opiskelu. Tällä pyritään helpottamaan perusopintojen integroitumista ammattiaineisiin ja auttamaan opiskelijaa näkemään perusopintojen merkityksen ammattiaineissa ja sovellusmahdollisuuksia tulevassa ammatissa. Ammattiopinnoista lähes puolet on koulutusohjelman opiskelijoille yhteisiä suuntautumisvaihtoehdosta huolimatta. Näihin opintoihin kuuluu laajasti kemiaa, prosessi- ja koneteknisiä aineita, mikrobiologiaa ja matematiikan sovelluksia bio- ja elintarviketekniikassa.


Suuntautumisvaihtoehto (45 op) valitaan ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen. Opiskelija voi valita ammatilliseksi suuntautumisvaihtoehdoksi Laadunvalvonta ja tuotekehityksen, Bioprosessien suunnittelun ja käytön tai Biolääketieteet.


Innovaatioprojekti (15 op) tehdään oman suuntautumisvaihtoehdon mukaisesti kolmantena tai neljäntenä vuotena. Projektikokonaisuus voi sisältää varsinaisen projektityön lisäksi projektia tukevan ammattiaineopintojakson ja perusopintojakson. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteisöllistä kehittämisosaamista, käyttäjäläheistä innovaatio-osaamista, projektiosaamista, yhteistoiminnallisia työtapoja, verkosto-osaamista sekä viestintätaitoja.

Vapaasti valittavat opinnot (15 op) voivat koostua bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman opinnoista, muista Metropolia Ammattikorkeakoulun koulutusohjelmien opinnoista tai muiden korkeakoulujen opinnoista. Opinnot syventävät ja täydentävät opiskelijan ammatillista osaamista. Matematiikan, fysiikan ja kielten täydentävät opinnot sisältyvät vapaasti valittaviin opintoihin.

Harjoittelussa (30 op) perehdytään ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin. Tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista, tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä sekä yleisiä työelämävalmiuksia. Harjoittelun laajuus 30 op vastaa 20 työviikkoa. Harjoittelu suoritetaan harjoittelujakson aikana koulutusohjelman ohjeiden mukaisesti. Aikuiskoulutuksessa alalla jo toimivilta opiskelijoilta ei edellytetä erillistä harjoittelun suorittamista, vaan heille tutkinnon laajuus on 210op.

Opinnäytetyö (15 op) tehdään viimeisen vuoden aikana. Opinnäytetyö on laajahko suunnittelu-, tutkimus- tai selvitystyö ja se tehdään useimmiten teollisuusyrityksen antamasta aiheesta. Opinnäytetyöprosessiin sisältyy työn tekemisen ja sen kirjallisen raportoinnin lisäksi suullinen esitelmä ja kypsyyskokeen hyväksytty suorittaminen. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä alaan sekä suomen kielen hallintaa. Opinnäytetyöprosessin tavoitteena on kehittää opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta, itsenäistä työskentelyä sekä valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä.



Oppimisprosessin yleiskuvaus (vuositeemat)

Opinnot etenevät ajallisesti vuositeemojen mukaan. Opintojaksojen suoritusjärjestys on suunniteltu niin, että kunakin opiskeluvuotena näkökulma ja painotukset toteuttavat vuositeemojen mukaisia tavoitteita.


Vuositeemat osaamistavoitteineen ovat:

1. vuosi: Minustako insinööri?

Hallitsemme luonnontieteiden, tekniikan ja talouden peruslait ja yleiset menetelmät sekä mikrobiologian perusteet. Tunnemme koulutusalan yritystoimintaa.

2. vuosi: Tuote- ja prosessituntija

Tunnemme koulutusalamme raaka-aineiden ja tuotteiden ominaisuuksia sekä tuotannon menetelmiä ja tekniikoita.

3. vuosi: Tuotteiden ja prosessien kehittäjä

Osaamme soveltaa tietojamme alan T&K toiminnassa prosessien ja tuotteiden osalta. Ymmärrämme alamme toiminnat systeemeinä. Osaamme toimia käytännön insinöörin tehtävissä.

4. vuosi: Tulevaisuuden ymmärtäjä ja oman organisaation kehittäjä

Meillä on näkemystä alamme yleisestä kehityksestä. Osaamme analysoida, suunnitella ja kehittää tuotekehitys- ja tuotanto-organisaation toimintaa. Olemme hankkineet omat vahvuusalueemme ja pystymme ylläpitämään osaamistamme.

Lisätiedot

Vantaa, Myyrmäki:
Riitta Lehtinen
koulutuspäällikkö, koulutusohjelmavastaava
puh. 020 783 6138
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi

Liisa Heikkilä
koulutusohjelman assistentti
puh. 020 783 6137
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014 Syksy 2010 Kevät 2011 Syksy 2011 Kevät 2012 Syksy 2012 Kevät 2013 Syksy 2013 Kevät 2014 1. / 2010 2. / 2010 3. / 2011 4. / 2011 1. / 2011 2. / 2011 3. / 2012 4. / 2012 1. / 2012 2. / 2012 3. / 2013 4. / 2013 1. / 2013 2. / 2013 3. / 2014 4. / 2014
TF10S2-1000
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki )

84
TF10S2-1005
Kielet

(Valitaan kaikki )

21
TF00AA03 Tekniikan suomi ja viestintä 3
TF00AA04 Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä 3
XX00AB54 Ammatillinen englanti 3
TF00AA06 Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä 3
TF00AA87 Tekniikan englannin raportointi 3
XX00AB53 Työelämän ruotsi 3
XX00AB59 Suomi toisena kielenä: työelämän suomi 3
TF10S2-1006
Matematiikka

(Valitaan kaikki )

18
TF00AA09 Yhtälöryhmät ja matriisit 3
TF00AA10 Funktiot ja derivaatta 3
TF00AA11 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3
TF00AA12 Differentiaaliyhtälöt, mallinnus ja simulointi 3
TF00AA13 Tilastomatematiikka 3
TF00AA14 Koesuunnittelu ja tilastollinen laadunohjaus 3
TF10S2-1007
Fysiikka

(Valitaan kaikki )

9
TF00AA16 Mekaniikka ja sähköopin perusteet 3
TF00AA17 Fysiikan analyysimenetelmät biotekniikassa 3
TF00AA18 Mittaustekniikka ja bioanturit 3
TF10S2-1008
Kemia

(Valitaan kaikki )

6
TF00AA20 Epäorgaaninen kemia 6
TF10S2-1009
Mikrobiologia

(Valitaan kaikki )

6
TF00AA22 Mikrobiologia 6
TF10S2-1010
Tietotekniikka

(Valitaan kaikki )

6
XX00AA02 Tietotekniikan perusteet 3
TF00AA24 Sovelluskehitys 3
TF10S2-1011
Talousaineet

(Valitaan kaikki )

6
XX00AA25 Teknologiayrityksen johtaminen 3
XX00AA07 Projektinhallinta 3
XX00AB52 Orientoivat opinnot 3
TF00AA26 Orientoiva projekti 6
TF00AA27 Johdatus biologisiin järjestelmiin 3
TF10S2-1001
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki )

57
TF10S2-1012
Innovaatioprojekti

(Valitaan kaikki )

6
TF00AA59 Bio- ja elintarviketekniikan projekti 6
TF10S2-1013
Valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
TF00AA31 Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 2 3
TF00AA32 Elintarvikkeiden valmistustekniikka 3
TF00AA33 Instrumentaalianalytiikka 3
TF00AA34 Elintarvikeanalytiikka 3
TF00AA35 Ympäristöanalytiikka 3
TF00AA36 Elintarvikkeiden tuotekehitys 3
TF00AA37 Aistinvarainen arviointi 3
TF00AA38 Fysiologia ja nutrigenomiikka 3
TF00AA39 Elintarviketeknologia 3
XX00AA27 Elintarvikkeiden pakkaustekniikka 3
XX00AA05 Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta 3
XX00AA15 Investointilaskenta ja päätöksenteko 3
TF00AA40 Projektin matematiikka 3
TF00AA42 Biokemia 2 6
TF00AA43 Uuden biotekniikan laboratoriotyöt 3
TF00AA44 Molekyylibiologia 3
TF00AA45 Ohjelmointi 3
TF00AA46 Bioinformatiikka 3
TF00AA47 Bioinformatiikan matemaattiset menetelmät 3
TF00AA48 Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys 3
TF00AA49 Bioprosessitekniikan laboratoriotyöt 3
TF00AA50 Ajankohtaista biotekniikasta 3
TF00AA51 Immunologia 3
TF00AA52 Signaalin ja kuvan käsittely 3
TF00AA53 Diagnostiikka 3
TF00AA55 Automaatiojärjestelmien käyttö 3
TF00AA56 Prosessi- ja automaatiotekniikan laboratoriotyöt 3
XX00AA28 Ympäristöbiotekniikka 3
TF00AA57 Eläinsolutekniikka 3
TF00AA61 Laboratorioprojekti 3
TF00AA62 Työsuojelu ja työhyvinvointi 3
XX00AA26 Teknologiayrittäjyys 3
XX00AA06 Tekninen myynti ja markkinointi 3
TF00AA63 Orgaaninen kemia 6
TF00AA64 Elintarvikekemia 3
TF00AA65 Biokemia 1 6
TF00AA66 Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 1 3
TF00AA67 Entsyymitekniikka 3
TF00AA68 Biotekniset yksikköoperaatiot 3
TF00AA69 Automaatio ja elektroniikka 3
TF00AA70 Hygienia 3
TF00AA71 Ravitsemusoppi 3
TF00AA72 Geenitekniikka 3
TF00AA73 Tehdassuunnitteluprojekti 3
TF00AA75 Fermentointitekniikka 3
TF00AA74 Tekninen dokumentointi ja CAD 3
TF00AA30 Fysikaalinen kemia 6
TF10S2-1002
VAPAASTI VALITTAVAT

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
TF00AA77 Kemian peruskurssi 3
TF00AA78 Fysiikan täydentävät opinnot 3
TF00AA79 Lausekkeet ja yhtälöt 3
TF00AA80 Valmennus ammatilliseen englantiin 1 3
TF00AA81 Valmennus ammattiruotsiin 1 3
TF10S2-1003
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki )

30
TF00AA83 Harjoittelu 30
TF10S2-1004
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki )

15
TF00AA85 Insinöörityö 15
Yhteensä 240 72 69 114 48 69 3 69 0 99 15 45 3 67.6 1.6 1.6 1.6 69 0 0 0 91.5 7.5 7.5 7.5 43.6 1.6 1.6 1.6

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

amk::tutkintoon johtava koulutus

Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)

Ammattiopinnot
Ammatillinen englanti
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 2
Elintarvikkeiden valmistustekniikka
Instrumentaalianalytiikka
Elintarvikeanalytiikka
Ympäristöanalytiikka
Elintarvikkeiden tuotekehitys
Aistinvarainen arviointi
Fysiologia ja nutrigenomiikka
Elintarviketeknologia
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Projektin matematiikka
Biokemia 2
Uuden biotekniikan laboratoriotyöt
Molekyylibiologia
Ohjelmointi
Bioinformatiikka
Bioinformatiikan matemaattiset menetelmät
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Bioprosessitekniikan laboratoriotyöt
Ajankohtaista biotekniikasta
Immunologia
Signaalin ja kuvan käsittely
Diagnostiikka
Automaatiojärjestelmien käyttö
Prosessi- ja automaatiotekniikan laboratoriotyöt
Ympäristöbiotekniikka
Eläinsolutekniikka
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Orgaaninen kemia
Elintarvikekemia
Biokemia 1
Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 1
Entsyymitekniikka
Biotekniset yksikköoperaatiot
Automaatio ja elektroniikka
Hygienia
Ravitsemusoppi
Geenitekniikka
Tehdassuunnitteluprojekti
Fermentointitekniikka
Tekninen dokumentointi ja CAD
Fysikaalinen kemia
Harjoittelu
Harjoittelu
Opinnäytetyö
Insinöörityö
Perusopinnot
Tekniikan suomi ja viestintä
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä
Tekniikan englannin raportointi
Yhtälöryhmät ja matriisit
Funktiot ja derivaatta
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Differentiaaliyhtälöt, mallinnus ja simulointi
Tilastomatematiikka
Koesuunnittelu ja tilastollinen laadunohjaus
Mekaniikka ja sähköopin perusteet
Fysiikan analyysimenetelmät biotekniikassa
Mittaustekniikka ja bioanturit
Epäorgaaninen kemia
Mikrobiologia
Sovelluskehitys
Teknologiayrityksen johtaminen
Orientoiva projekti
Johdatus biologisiin järjestelmiin
Tekninen myynti ja markkinointi
Vapaasti valittavat opinnot
Työelämän ruotsi
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Tietotekniikan perusteet
Teknologiayrittäjyys
Kemian peruskurssi
Fysiikan täydentävät opinnot
Lausekkeet ja yhtälöt
Valmennus ammatilliseen englantiin 1
Valmennus ammattiruotsiin 1
Luokittelemattomat
Projektinhallinta
Orientoivat opinnot

bio- ja elintarviketekniikka::kompetenssit

Tiedot lähettänyt 5.3.2009 ja 9.2.2009 Liisa Heikkilä

Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Mikrobiologia
Orientoivat opinnot
Orientoiva projekti
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 2
Elintarvikkeiden valmistustekniikka
Elintarvikkeiden tuotekehitys
Elintarviketeknologia
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Bioprosessitekniikan laboratoriotyöt
Ajankohtaista biotekniikasta
Automaatiojärjestelmien käyttö
Prosessi- ja automaatiotekniikan laboratoriotyöt
Ympäristöbiotekniikka
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Elintarvikekemia
Biokemia 1
Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 1
Entsyymitekniikka
Biotekniset yksikköoperaatiot
Automaatio ja elektroniikka
Hygienia
Ravitsemusoppi
Tehdassuunnitteluprojekti
Fermentointitekniikka
Tekninen dokumentointi ja CAD
Fysikaalinen kemia
Harjoittelu
Insinöörityö
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Mikrobiologia
Orientoivat opinnot
Orientoiva projekti
Johdatus biologisiin järjestelmiin
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Elintarvikkeiden valmistustekniikka
Elintarvikkeiden tuotekehitys
Fysiologia ja nutrigenomiikka
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Molekyylibiologia
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Ajankohtaista biotekniikasta
Immunologia
Diagnostiikka
Eläinsolutekniikka
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Teknologiayrittäjyys
Tekninen myynti ja markkinointi
Geenitekniikka
Tehdassuunnitteluprojekti
Fermentointitekniikka
Harjoittelu
Insinöörityö
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Mikrobiologia
Orientoivat opinnot
Orientoiva projekti
Johdatus biologisiin järjestelmiin
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Elintarvikkeiden valmistustekniikka
Instrumentaalianalytiikka
Elintarvikeanalytiikka
Ympäristöanalytiikka
Elintarvikkeiden tuotekehitys
Aistinvarainen arviointi
Fysiologia ja nutrigenomiikka
Elintarviketeknologia
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka
Biokemia 2
Uuden biotekniikan laboratoriotyöt
Molekyylibiologia
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Bioprosessitekniikan laboratoriotyöt
Ajankohtaista biotekniikasta
Immunologia
Diagnostiikka
Ympäristöbiotekniikka
Eläinsolutekniikka
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Orgaaninen kemia
Elintarvikekemia
Biokemia 1
Entsyymitekniikka
Hygienia
Ravitsemusoppi
Geenitekniikka
Tehdassuunnitteluprojekti
Fermentointitekniikka
Fysikaalinen kemia
Harjoittelu
Insinöörityö
Matemaattis- ja luonnontieteelliset valmiudet
Yhtälöryhmät ja matriisit
Funktiot ja derivaatta
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Differentiaaliyhtälöt, mallinnus ja simulointi
Tilastomatematiikka
Koesuunnittelu ja tilastollinen laadunohjaus
Mekaniikka ja sähköopin perusteet
Fysiikan analyysimenetelmät biotekniikassa
Mittaustekniikka ja bioanturit
Epäorgaaninen kemia
Mikrobiologia
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Ympäristöanalytiikka
Fysiologia ja nutrigenomiikka
Projektin matematiikka
Bioinformatiikan matemaattiset menetelmät
Signaalin ja kuvan käsittely
Orgaaninen kemia
Elintarvikekemia
Biokemia 1
Entsyymitekniikka
Biotekniset yksikköoperaatiot
Hygienia
Ravitsemusoppi
Geenitekniikka
Fermentointitekniikka
Fysikaalinen kemia
Kemian peruskurssi
Fysiikan täydentävät opinnot
Lausekkeet ja yhtälöt
Harjoittelu
Insinöörityö
Poikkitieteellisyys
Orientoivat opinnot
Orientoiva projekti
Johdatus biologisiin järjestelmiin
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Ympäristöanalytiikka
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka
Uuden biotekniikan laboratoriotyöt
Ohjelmointi
Bioinformatiikka
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Ajankohtaista biotekniikasta
Signaalin ja kuvan käsittely
Ympäristöbiotekniikka
Eläinsolutekniikka
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Tehdassuunnitteluprojekti
Harjoittelu
Insinöörityö
Taloudellinen osaaminen
Orientoivat opinnot
Orientoiva projekti
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Elintarvikkeiden valmistustekniikka
Elintarvikkeiden tuotekehitys
Elintarviketeknologia
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Ajankohtaista biotekniikasta
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Teknologiayrittäjyys
Tekninen myynti ja markkinointi
Tehdassuunnitteluprojekti
Harjoittelu
Insinöörityö
Luokittelemattomat
Tekniikan suomi ja viestintä
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Ammatillinen englanti
Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä
Tekniikan englannin raportointi
Työelämän ruotsi
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Tietotekniikan perusteet
Sovelluskehitys
Teknologiayrityksen johtaminen
Projektinhallinta
Valmennus ammatilliseen englantiin 1
Valmennus ammattiruotsiin 1

ÄLÄ_KÄYTÄ_TÄTÄ_amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit

========================================== Jäsennys poistunut käytöstä. Mallin korvaa ARENE:n soveltamisohje "SUOSITUS TUTKINTOJEN KANSALLISEN VIITEKEHYKSEN (NQF) JA TUTKINTOJEN YHTEISTEN KOMPETENSSIEN SOVELTAMISESTA AMMATTIKORKEA-KOULUISSA", 23.2.2010. Uusi malli tallennettu nimellä "amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit (2010)" 25.8.2010 (OT) ========================================== Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden yleiset kompetenssit (ECTS-projektin suositus 19.04.2006) Mallia käytetään sekä ammattikorkeakoulututkinnoissa että ylemmissä amk-tutkinnoissa. Kompetenssien määrittelyyn liittyviä asioita ja määrittelytyön tuloksia on käsitelty tarkemmin projektin kotisivuilla www.ncp.fi/ects.

Eettinen osaaminen
Tekniikan suomi ja viestintä
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Ammatillinen englanti
Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä
Työelämän ruotsi
Teknologiayrityksen johtaminen
Orientoivat opinnot
Ympäristöbiotekniikka
Teknologiayrittäjyys
Itsensä kehittäminen
Tekniikan suomi ja viestintä
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Ammatillinen englanti
Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä
Työelämän ruotsi
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Yhtälöryhmät ja matriisit
Funktiot ja derivaatta
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Differentiaaliyhtälöt, mallinnus ja simulointi
Tilastomatematiikka
Koesuunnittelu ja tilastollinen laadunohjaus
Mekaniikka ja sähköopin perusteet
Fysiikan analyysimenetelmät biotekniikassa
Mittaustekniikka ja bioanturit
Epäorgaaninen kemia
Mikrobiologia
Tietotekniikan perusteet
Sovelluskehitys
Teknologiayrityksen johtaminen
Projektinhallinta
Orientoivat opinnot
Orientoiva projekti
Johdatus biologisiin järjestelmiin
Bio- ja elintarviketekniikan projekti
Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 2
Elintarvikkeiden valmistustekniikka
Instrumentaalianalytiikka
Elintarvikeanalytiikka
Ympäristöanalytiikka
Elintarvikkeiden tuotekehitys
Aistinvarainen arviointi
Fysiologia ja nutrigenomiikka
Elintarviketeknologia
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Projektin matematiikka
Biokemia 2
Uuden biotekniikan laboratoriotyöt
Molekyylibiologia
Ohjelmointi
Bioinformatiikka
Bioinformatiikan matemaattiset menetelmät
Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys
Bioprosessitekniikan laboratoriotyöt
Ajankohtaista biotekniikasta
Immunologia
Signaalin ja kuvan käsittely
Diagnostiikka
Automaatiojärjestelmien käyttö
Prosessi- ja automaatiotekniikan laboratoriotyöt
Ympäristöbiotekniikka
Eläinsolutekniikka
Laboratorioprojekti
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Teknologiayrittäjyys
Tekninen myynti ja markkinointi
Orgaaninen kemia
Elintarvikekemia
Biokemia 1
Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 1
Entsyymitekniikka
Biotekniset yksikköoperaatiot
Automaatio ja elektroniikka
Hygienia
Ravitsemusoppi
Geenitekniikka
Tehdassuunnitteluprojekti
Tekninen dokumentointi ja CAD
Fysikaalinen kemia
Kemian peruskurssi
Fysiikan täydentävät opinnot
Lausekkeet ja yhtälöt
Valmennus ammatilliseen englantiin 1
Valmennus ammattiruotsiin 1
Harjoittelu
Insinöörityö
Kansainvälisyysosaaminen
Ammatillinen englanti
Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä
Työelämän ruotsi
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Teknologiayrityksen johtaminen
Orientoivat opinnot
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Teknologiayrittäjyys
Kehittämistoiminnan osaaminen
Tietotekniikan perusteet
Teknologiayrityksen johtaminen
Orientoivat opinnot
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Teknologiayrittäjyys
Tekninen myynti ja markkinointi
Organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen
Ammatillinen englanti
Tietotekniikan perusteet
Teknologiayrityksen johtaminen
Projektinhallinta
Orientoivat opinnot
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Investointilaskenta ja päätöksenteko
Teknologiayrittäjyys
Tekninen myynti ja markkinointi
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Tekniikan suomi ja viestintä
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Ammatillinen englanti
Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä
Työelämän ruotsi
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Tietotekniikan perusteet
Teknologiayrityksen johtaminen
Projektinhallinta
Orientoivat opinnot
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Teknologiayrittäjyys
Luokittelemattomat
Tekniikan englannin raportointi
Fermentointitekniikka

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
TF10S2-1000
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki )

84
TF10S2-1005
Kielet

(Valitaan kaikki )

21
TF00AA03 Tekniikan suomi ja viestintä 3
TF00AA04 Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä 3
XX00AB54 Ammatillinen englanti 3
TF00AA06 Bio- ja elintarviketekniikan englanti ja viestintä 3
TF00AA87 Tekniikan englannin raportointi 3
XX00AB53 Työelämän ruotsi 3
XX00AB59 Suomi toisena kielenä: työelämän suomi 3
TF10S2-1006
Matematiikka

(Valitaan kaikki )

18
TF00AA09 Yhtälöryhmät ja matriisit 3
TF00AA10 Funktiot ja derivaatta 3
TF00AA11 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3
TF00AA12 Differentiaaliyhtälöt, mallinnus ja simulointi 3
TF00AA13 Tilastomatematiikka 3
TF00AA14 Koesuunnittelu ja tilastollinen laadunohjaus 3
TF10S2-1007
Fysiikka

(Valitaan kaikki )

9
TF00AA16 Mekaniikka ja sähköopin perusteet 3
TF00AA17 Fysiikan analyysimenetelmät biotekniikassa 3
TF00AA18 Mittaustekniikka ja bioanturit 3
TF10S2-1008
Kemia

(Valitaan kaikki )

6
TF00AA20 Epäorgaaninen kemia 6
TF10S2-1009
Mikrobiologia

(Valitaan kaikki )

6
TF00AA22 Mikrobiologia 6
TF10S2-1010
Tietotekniikka

(Valitaan kaikki )

6
XX00AA02 Tietotekniikan perusteet 3
TF00AA24 Sovelluskehitys 3
TF10S2-1011
Talousaineet

(Valitaan kaikki )

6
XX00AA25 Teknologiayrityksen johtaminen 3
XX00AA07 Projektinhallinta 3
XX00AB52 Orientoivat opinnot 3
TF00AA26 Orientoiva projekti 6
TF00AA27 Johdatus biologisiin järjestelmiin 3
TF10S2-1001
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki )

57
TF10S2-1012
Innovaatioprojekti

(Valitaan kaikki )

6
TF00AA59 Bio- ja elintarviketekniikan projekti 6
TF10S2-1013
Valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0 )

0
TF00AA31 Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 2 3
TF00AA32 Elintarvikkeiden valmistustekniikka 3
TF00AA33 Instrumentaalianalytiikka 3
TF00AA34 Elintarvikeanalytiikka 3
TF00AA35 Ympäristöanalytiikka 3
TF00AA36 Elintarvikkeiden tuotekehitys 3
TF00AA37 Aistinvarainen arviointi 3
TF00AA38 Fysiologia ja nutrigenomiikka 3
TF00AA39 Elintarviketeknologia 3
XX00AA27 Elintarvikkeiden pakkaustekniikka 3
XX00AA05 Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta 3
XX00AA15 Investointilaskenta ja päätöksenteko 3
TF00AA40 Projektin matematiikka 3
TF00AA42 Biokemia 2 6
TF00AA43 Uuden biotekniikan laboratoriotyöt 3
TF00AA44 Molekyylibiologia 3
TF00AA45 Ohjelmointi 3
TF00AA46 Bioinformatiikka 3
TF00AA47 Bioinformatiikan matemaattiset menetelmät 3
TF00AA48 Solutehtaat, entsyymit ja kestävä kehitys 3
TF00AA49 Bioprosessitekniikan laboratoriotyöt 3
TF00AA50 Ajankohtaista biotekniikasta 3
TF00AA51 Immunologia 3
TF00AA52 Signaalin ja kuvan käsittely 3
TF00AA53 Diagnostiikka 3
TF00AA55 Automaatiojärjestelmien käyttö 3
TF00AA56 Prosessi- ja automaatiotekniikan laboratoriotyöt 3
XX00AA28 Ympäristöbiotekniikka 3
TF00AA57 Eläinsolutekniikka 3
TF00AA61 Laboratorioprojekti 3
TF00AA62 Työsuojelu ja työhyvinvointi 3
XX00AA26 Teknologiayrittäjyys 3
XX00AA06 Tekninen myynti ja markkinointi 3
TF00AA63 Orgaaninen kemia 6
TF00AA64 Elintarvikekemia 3
TF00AA65 Biokemia 1 6
TF00AA66 Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 1 3
TF00AA67 Entsyymitekniikka 3
TF00AA68 Biotekniset yksikköoperaatiot 3
TF00AA69 Automaatio ja elektroniikka 3
TF00AA70 Hygienia 3
TF00AA71 Ravitsemusoppi 3
TF00AA72 Geenitekniikka 3
TF00AA73 Tehdassuunnitteluprojekti 3
TF00AA75 Fermentointitekniikka 3
TF00AA74 Tekninen dokumentointi ja CAD 3
TF00AA30 Fysikaalinen kemia 6
TF10S2-1002
VAPAASTI VALITTAVAT

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0 )

0
TF00AA77 Kemian peruskurssi 3
TF00AA78 Fysiikan täydentävät opinnot 3
TF00AA79 Lausekkeet ja yhtälöt 3
TF00AA80 Valmennus ammatilliseen englantiin 1 3
TF00AA81 Valmennus ammattiruotsiin 1 3
TF10S2-1003
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki )

30
TF00AA83 Harjoittelu 30
TF10S2-1004
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki )

15
TF00AA85 Insinöörityö 15
Siirry alkuun