Kestävä tuotekehitys (10 op)
Toteutuksen tunnus: TX00FO57-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.12.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
13.01.2025 - 09.05.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 10 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Niklas Visanko
- Pia-Tuulia Laine
- Ryhmät
-
BIO22Bio- ja elintarviketekniikka
- Opintojakso
- TX00FO57
Toteutuksella on 16 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 88 t 15 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Pe 17.01.2025 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
Ke 22.01.2025 klo 12:30 - 15:30 (3 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
Webinaari: Tulevaisuuden teknologioiden maistelua – Tasting the future technologies
|
Pe 24.01.2025 klo 08:00 - 16:00 (8 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
Ekskursio Fazerille Lahteen
|
Ti 28.01.2025 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMB243
Oppimistila
|
Pe 31.01.2025 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA218
Oppimistila
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio |
Ti 04.02.2025 klo 08:00 - 16:00 (8 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 07.02.2025 klo 08:00 - 16:00 (8 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila |
Ke 12.02.2025 klo 08:00 - 16:00 (8 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 28.02.2025 klo 08:15 - 16:00 (7 t 45 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila |
Pe 07.03.2025 klo 08:00 - 16:00 (8 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila |
Pe 14.03.2025 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 21.03.2025 klo 08:15 - 16:00 (7 t 45 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila |
Pe 28.03.2025 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
Vapaavalintaisessa paikassa (ei labrassa)
|
Pe 11.04.2025 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA238.2
Oppimistila
|
Ti 15.04.2025 klo 08:00 - 16:00 (8 t 0 min) |
INNOVAATIOMESSUT_Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMC104 Demotila |
Ti 29.04.2025 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
ESSEE tietokoneluokassa_Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001 |
MMB253
IT-Tila
|
Tavoitteet
Opiskelija tietää, millaisia vaiheita tuotekehitysprosessi tyypillisesti sisältää. Opiskelijalla on käsitys siitä, millainen rooli tuotekehityksellä on yrityksissä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Opiskelija tutustuu tuotekehitysprosessiin niin teoriatiedoin kuin käytännön tuotekehitysprojektin muodossa. Opiskelija osaa huomioida kohderyhmän tuotteen kehittämisessä.
Opiskelija osaa myös hyödyntää elinkaariajattelua tuotekehityksen tukena.
Opiskelijalla on käsitys siitä, millaisilla asioilla voidaan vaikuttaa tuotekehityksen onnistumiseen.
Sisältö
1. Tuotekehityksen merkitys yritykselle
2. Tuotekehitysprosessin vaiheet (ideointi & konseptointi, vaatimustenmäärittely, testaus ja kehitys, tuotannon suunnittelu & toteutus, markkinoille tuonti, seuranta ja jatkokehitys)
3. Elinkaaritarkastelu tuotekehityksen tukena
4. Kuluttajaymmärryksen merkitys onnistuneessa tuotekehityksessä
5. Elintarvikkeen ja/tai muun bioalan tuotteen käytännön tuotekehitysprojekti
Aika ja paikka
17.1 - 29.4.2025 Myyrmäen kampuksella (Leiritie 1)
Kesto kaksi periodia.
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Mahdollinen yritykseltä saatava materiaali/tiedoksianto
Oheislukemistoa:
Food Product Development Lab Manual,
Prusa, Ken & Gilbert, Kate (2021)
New Food Product Development,
Fuller, Gordon W. (2011)
Opetusmenetelmät
Tuotekehitysprojekti ryhmätyönä
Tuotekehityspäiväkirja
Sparraus/konsultointi
Laboratoriotyöskentely
Innovaatiomessut
Luennot
Ekskursio
Itsenäinen opiskelu
Esseen kirjoitus
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Tuotekehitystoimeksianto yritykseltä
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
-
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työkuorma jaottuu kahdelle periodille.
Sisällön jaksotus
Kurssin jaksotus nähtävissä ajantasaisessa kurssisuunnitelmassa OMA-työtilassa.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin aloitustilaisuus pidetään pe 17.1 klo 9 - 12 luokassa MMA218. Tällöin on tärkeä olla paikalla, sillä silloin esitellään kurssi, kurssin suoritustapa ja arviointiperusteet.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Opiskelija tunnistaa tuotekehityksen merkityksen yrityksessä.
2. Tuotekehitysprosessin vaiheet ovat pintapuolisesti hallinnassa
3. Elinkaaritarkastelun soveltaminen tuotekehityksessä on vähäistä.
4. Käytännön tuotekehitysprojektissa opiskelijan soveltamiskyky on niukkaa. Kuluttajien (kohderyhmän) tarpeiden ymmärtäminen tuotekehityksessä on vähäistä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Opiskelija ymmärtää tuotekehityksen merkityksen yritykselle.
2. Tuotekehitysprosessin vaiheet ovat hallinnassa, mutta yksityiskohdat voivat kaivata täsmennystä.
3. Elinkaaritarkastelun soveltaminen on kohtuullista, mutta ei ehkä poikkeuksellista.
4. Käytännön tuotekehitysprojektissa opiskelija soveltaa oppimaansa, mutta mahdollisesti joillain alueilla voi esiintyä haasteita. Kuluttajien (kohderyhmän) tarpeet on huomioitu hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Opiskelija osoittaa syvällistä ymmärrystä tuotekehityksen merkityksestä yritykselle.
2. Opiskelija hallitsee tuotekehitysprosessin vaiheet, osoittaen syvällistä tietoa kustakin vaiheesta.
3. Elinkaaritarkastelun soveltaminen tuotekehityksessä on kiitettävää ja heijastaa vahvaa ymmärrystä kestävän tuotekehityksen periaatteista.
4. Käytännön tuotekehitysprojektissa opiskelija osoittaa erinomaista soveltamiskykyä ja kykyä soveltaa oppimaansa käytännössä. Opiskelija osoittaa syvällistä käsitystä kuluttajien (kohderyhmän) tarpeista ja odotuksista tuotekehityksen näkökulmasta.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Painotukset
70 Tuotekehityspäiväkirja (ryhmätyö)
25 Essee (itsenäisesti)
5 Palautteet (vähintään 80 % kurssille osallistuneista antaa kurssipalautteen DL 30.4)
Lisätiedot
Kurssi sisältää käytännön tuotekehitystyön.