Elintarvikkeet ja ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00EX29-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
01.05.2024 - 31.05.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
19.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 80
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Markus Räsänen
- Pia-Tuulia Laine
- Ryhmät
-
TXM23S1BBio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
TXM23S1ABio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
- Opintojakso
- TX00EX29
Toteutuksella on 20 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 54 t 45 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ti 20.08.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ke 21.08.2024 klo 13:00 - 16:00 (3 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ti 27.08.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
To 29.08.2024 klo 12:00 - 15:00 (3 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB235
Fysiikan Demolaboratorio
|
Pe 30.08.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio |
Pe 30.08.2024 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio |
Ti 03.09.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
To 05.09.2024 klo 12:15 - 15:00 (2 t 45 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
Tunnit peruttu_kts OMA-tiedotus
|
Pe 06.09.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio |
Pe 06.09.2024 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio |
Ti 10.09.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 13.09.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 13.09.2024 klo 12:00 - 15:00 (3 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ti 17.09.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 20.09.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 20.09.2024 klo 12:00 - 15:00 (3 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ma 30.09.2024 klo 14:00 - 16:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 SEMINAARI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ke 02.10.2024 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 SEMINAARI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ti 08.10.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 TENTTI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
To 07.11.2024 klo 14:00 - 16:00 (2 t 0 min) |
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 UUSINTATENTTI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Tavoitteet
Opiskelija osaa nimetä mistä aineista ruoka koostuu (Vesi, hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit, kivennäisaineet ja vitamiinit)
Opiskelija osaa kertoa, mitä kestävä ravitsemus ja ravitsemussuositukset ovat.
Opiskelija osaa nimetä yleisempiä erityisruokavaliota.
Opiskelija osaa tuottaa ravintosisältömerkinnät pakkauksiin ja osaa hakea tietoa elintarvikelainsäädännöstä.
Opiskelija osaa kertoa, mitä GMO-elintarvikkeet ovat ja miten niiden myyntiä valvotaan.
Opiskelija osaa ruuansulatuksen pääpiirteet aineenvaihdunnan ja energiatuoton näkökulmasta.
Sisältö
Kestävä ravitsemus.
Hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteet ja toiminta soluissa ja ruoan ravintoaineina. Vesi elintarvikkeissa.
Tärkeimmät metaboliareitit ruuansulatuksen näkökulmasta.
Ravitsemussuositukset. Erityisruokavaliot.
Ravintosisältö ja pakkausmerkinnät.
GM-elintarvikkeet ja niiden valvonta.
Aika ja paikka
Leiritie 1, Myyrmäen kampus, 1. periodi
Oppimateriaalit
Luennot
Laboratoriotyöohjeet
Seminaariesitykset
Kirjoja:
Duodecim, Ravitsemustiede, 8. painos 2021
WSOYPro, Ihmisen Ravitsemus, 10. painos 2010
Opetushallitus, Biogeeni – Ammatillista biokemiaa ja geenitekniikkaa, 2012
SanomaPro, Ravitsemustaito, Fågelholm et al.
Opetusmenetelmät
Luennot
Laboratoriotyöt
Ryhmätyöskentely
Ryhmätyöseminaari, osallistuminen ja esittäminen
Tentti
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
8.10. klo 12-14, MMB101
Uusintamahdollisuudesta tiedotetaan lokakuussa 1. tentin jälkeen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot lukujärjestyksen mukaan
Laboratoriotyöt ryhmissä lukujärjestyksen mukaan (2 x 4h per ryhmä)
Labratöiden tulosraportin tekeminen
Seminaariesityksen tekeminen ryhmissä
Tenttiin valmistautuminen
Sisällön jaksotus
Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan KICK OFF-tilaisuudessa
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin KICK OFF -tilaisuus (aloitus ja kurssi-info) TI 20.8. klo 12-14, MMB101.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-Laboratoriotöihin osallistuminen pakollista. Poissaolon voi korvata muissa labraryhmissä. Pakottavasta syystä 1 poissaolo sallittu, mutta poissaolosta tulee -10p kurssin kokonaispisteisiin (ei korvaavia tehtäviä).
-Labratöiden tulosraportti, 0-10 p
-Tentti, 0-60p
-Ryhmätehtävä/seminaariesitys, 0-20p
-Osallistuminen seminaareihin, 0-10p
Yht. 100p
Kurssipalaute, max 5p lisää
Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 10.10. mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää
Kurssin läpipääsyraja on 40p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.
Lisätiedot
Sisältää laboratoriotyöskentelyä.