Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeiden pakkaustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EF29-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
28.11.2022 - 31.12.2022
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
13.03.2023 - 05.05.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 45
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Minna Paananen-Porkka
Pia-Tuulia Laine
Vastuuopettaja
Arto Yli-Pentti
Ryhmät
BIO21
Bio- ja elintarviketekniikka
TXM21S1
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Opintojakso
TX00EF29

Toteutuksella on 5 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 15 t 15 min.

Aika Aihe Tila
Ma 24.04.2023 klo 12:00 - 17:00
(5 t 0 min)
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka TX00EF29-3002
MMC240 Oppimistila
Ke 26.04.2023 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka TX00EF29-3002
MMC240 Oppimistila
Ke 26.04.2023 klo 14:00 - 17:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka TX00EF29-3002
MMA238.1 Oppimistila
Pe 28.04.2023 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka TX00EF29-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 02.05.2023 klo 11:30 - 12:45
(1 t 15 min)
Elintarvikkeiden pakkaustekniikka TX00EF29-3002
MMB249 IT-Tila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen elintarvikkeelle. Hän tunnistaa yleisimpiä pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia sekä tuntee elintarvikepakkauksille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija osaa valita elintarvikkeille sopivia pakkausmateriaaleja ja hän myös osaa laatia elintarvikkeelle pakkausmerkinnät.

Sisältö

1. Pakkauksen merkitys elintarvikkeelle.
2. Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit ja niiden ominaisuudet. Elintarvikepakkaukselle asetettuja vaatimuksia (kuten lainsäädännölliset vaatimukset, eri elintarvikkeiden asettamat vaatimukset).
3. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät.
4. Pakkausteknologioita (suojakaasupakkaaminen, aseptinen pakkaaminen, vakuumipakkaaminen) ja älykkäät ja aktiiviset pakkaukset
5. Englannin kielen opetus: messut, ammatillisen viestinnän tyylit, kurssikohtainen sanasto (englannin osuus 1 op)

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Opiskelija osaa selittää omin sanoin ja perustellen, miksi elintarvikkeita pakataan. Hän osaa myös selittää ja vertailla eri elintarvikkeiden vaatimuksia pakkauksille.
2. Opiskelija osaa kuvailla omin sanoin eri pakkausmateriaaleille tyypillisiä ominaisuuksia ja käyttökohteita. Opiskelija osaa vertailla eri pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia (heikkoudet ja vahvuudet).
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät ja lisäksi hän osaa tulkita ja perustella merkintöjä.
4. Opiskelija osaa selittää omin sanoin mitä tarkoitetaan erilaisilla pakkausteknologioilla ja lisäksi, miksi ja millaisissa tilanteissa niitä voidaan käyttää.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen kokonaisuuden kannalta ja osaa pohdiskella miksi eri elintarvikkeet vaativat erilaisia pakkauksia.
2. Opiskelija osaa vertailla keskenään erilaisia pakkausmateriaalivaihtoehtoja ja hän osaa perustellen valita sopivan materiaalin eri tarkoituksiin.
3. Opiskelija osaa oma-aloitteisesti laatia monimutkaisiakin päällysmerkintöjä.
4. Opiskelija osaa vertailla erilaisia pakkausteknologioita ja hän osaa valita sopivia teknologioita eri elintarvikkeille.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.

Esitietovaatimukset

Elintarvikkeiden valmistustekniikka 1 ja 2

Lisätiedot

Opintojakso sisältää englannin opintoja (1 op)

Lisätiedot

Opintojakso sisältää englannin opintoja (1 op)

Siirry alkuun