Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EB62-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
30.11.2020 - 13.12.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.03.2021 - 31.07.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 32
Koulutus
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Ulla Marjosola
Merja Lahdenperä
Vastuuopettaja
Ulla Marjosola
Opintojakso
SX00EB62
Toteutukselle SX00EB62-3001 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

- osaa selittää terveyden edistämisen teoreettiset lähtökohdat ja eettiset periaatteet
- osaa analysoida väestön terveyskäyttäytymistä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa
- osaa käyttää näyttöön perustuvia, vaikuttavia terveyden edistämisen menetelmiä
- ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteyden ja kansallisten ja kansainvälisten suositusten merkityksen terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä
-osaa nimetä terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen seurantamenetelmiä
- osaa soveltaa ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa

Sisältö

Terveyden edistämisen keskeiset käsitteet ja tieteellinen perusta
Suomalaisen väestön terveyskäyttäytyminen
Kansalliset ja kansainväliset terveyden edistämisen ohjelmat ja suositukset
Terveyden ja toimintakyvyn sekä terveystottumusten arviointi
Terveysohjauksen menetelmät ja varhainen puuttuminen
Terveyden edistämisen aineistot ja materiaalit
Terveystulosten ja vaikutusten seurantamenetelmiä
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
Ravitsemustilan arviointi yleisellä tasolla
Sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana kokonaishoitoa

Työmuodot

Aktivoiva luento kontakti / Moodle /Teams
Ohjatut tehtävät
Verkko-opetus

Opintojaksototeutukselle ilmoittautuminen (Tutkintosääntö § 32)

Pääperiaate on, että etusija on niillä opiskelijoilla, joiden HOPS:n ja oman ryhmän ajoituksen mukaisiin pakollisiin opintoihin kyseinen opintojakso kuuluu.

Opintojaksolle hyväksyminen on ehdollinen niin kauan, kunnes opintojaksolle määritellyt edeltävyysehdot on tarkistettu.

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.

Aika ja paikka

Syksy 2021

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Savola E & Koskinen-Ollonqvist P.2005.Terveyden edistäminen esimerkein. Käsitteitä ja selityksiä.
TEAviisari -tietoa väestön terveyden edistämisestä. www.thl.fi/TEAviisari
www.palveluvaaka.fi
Terveys 2015 -kansanterveysohjelma. http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=42733&name=DLFE-6215.pdf
Cynthia A Stegeman & Judy Ratliff Davis. The dental Hygienist's Guide to Nutritional Care. Third edition.Saunders.
Päivittyvät Moodle -materiaalit

Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat

Harkinnan varainen AHOT

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Testit
Verkkotehtävät
Tiimityöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135t
2,5 op opiskelu virtuaaliympäristössä
2 op itsenäinen-/tiimiopiskelu
0,5 osallistuminen luennoille

Sisällön jaksotus

1.Elintavat ja oma terveyden kartoitus
2.Health Promotion & Health Literacy - Terveyden edistäminen ja terveyden lukutaito
3.Suomalaisten terveys
4.Elintapojen/ terveystottumusten puheeksi ottaminen ja elintapamuutoksessa, tukeminen
5. Terveyden edistämisen teoriat ja mallit

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojen mahdollinen nopeuttaminen edellyttää kaikista aikaisemmista opintojaksoista arvosanaa H3.?

Aikaisemmat opintojaksot, kliininen harjoittelu sekä taitopajan opinnot ja osaamisen näytöt tulee olla suoritettu ennen seuraavia opintojaksoja.?

Opintojaksoilla edetään opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä.

Opintojen nopeuttamisesta tulee ensin keskustella oman uraohjaajan kanssa, henkilökohtaisesta opintopolusta tehdään sopimus sopimuspankkiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen lähiopetukseen / ETÄ- toteutukseen
Itsenäinen/tiimiopiskelu verkossa
Oma ruokapäiväkirja ja sen raportointi
Oppimistehtävät

Opintojaksototeutuksen arviointi (Tutkintosääntö § 36)

Arviointi perustuu opintojakson tai -kokonaisuuden osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Arviointi-perusteet ja arvosanan muodostuminen kuvataan yksityiskohtaisesti opintojakson toteutussuunnitelmassa ja ne käsitellään opiskelijoiden kanssa jokaisen opintojakson toteutuksen alussa. Opintojakson suoritus arvioidaan hyväksytyksi vasta, kun kaikki pakolliset toteutusosat on arvioitu hyväksytyiksi.

Opintojaksototeutuksen arvosana annetaan tiedoksi opiskelijalle merkitsemällä se opintosuoritusrekisteriin viimeistään neljän työviikon kuluessa toteutuksen päättymisajan jälkeen.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit arvosanalle 1 tyydyttävä

0-5
Arviointikriteerit, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija tai edistynyt.

Siirry alkuun