Siirry suoraan sisältöön

Pientalon LVI-järjestelmät ja sisäilmasto (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FI72-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

21.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 55

Koulutus

  • Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma
  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Markku Leino
  • Aki Valkeapää
  • Rauno Holopainen

Ryhmät

  • TXF23_KIJO_AVOIN
    Kiinteistöjohtamisen (AMK) polku, monimuotototeutus
  • TXI23A_AVOIN
    Rakennusalan työnjohdon (AMK) polku, LVI-tekniikka, monimuotototeutus
  • TXF23_AVOIN
    Talotekniikan (AMK) polku, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija tietää terveelliseen ja viihtyisään sisäilmaan vaikuttavat tekijät ja niiden tavoitearvot. Opiskelija osaa määrittää pientalon ilmanvaihtokertoimen ja huonekohtaiset ilmavirrat . Opiskelija ymmärtää rakennuksen energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön tärkeyden merkityksen hiilineutraalisuutavoitteiden saavuttamisessa. Opiskelija tietää yleisimmät pientalon ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät sekä vesi- ja viemärilaitteistot, osaa nimetä järjestelmien pääosat ja selittää niiden toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa laske yksinkertaisia LVI-tekniikkaan liittyviä laskuja peruskaavoilla.

Sisältö

Terveellinen ja viihtyisä sisäilmasto. Ilmavirtojen mitoitus ja ilmanvaihdon ohjaus pientalossa. Korvaus- ja palamisilmajärjestelyt sekä siirtoilmareitit. Painovoimainen ja koneellinen ilmanvaihto. Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmän pääosat. Ilmanvaihtokoneen, äänenvaimentimien, kanavien, kanavaosien ja päätelaitteiden sijoitus. Kanavamateriaalit, eristykset ja asennus. Ilmanvaihdon ohjaus. Ilmanvaihtojärjestelmän käyttöönoton mittaukset.

Rakennuksen ja huoneiden lämmitystehontarpeeseen vaikuttavat tekijät. Lämpöpumppu-, kattila- ja kaukolämmityslaitteistot. Tekninen tila. Aurinkolämpö. Vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Lämmönjakoputkien materiaalit, sijoitus ja asennus. Lämmityksen säätö ja ohjaus. Lämmitysjärjestelmän käyttöönotto.

Talous veden laatu ja lämpötilavaatimukset. Vesi- ja viemärilaitteiston pääosat.

Arviointiasteikko

0-5