Siirry suoraan sisältöön

Sähköverkot (15 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FA02-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2023 - 31.05.2023

Ajoitus

23.10.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Petri Valve
  • Raisa Kallio
  • Juha Kallunki
  • Jarno Varteva
  • Tuomo Heikkinen

Vastuuopettaja

Raisa Kallio

Ryhmät

  • TXJ22S2B
    Sähkövoimatekniikan pääaine, syksyllä 2022 aloittaneet monimuoto-opiskelijat

Tavoitteet

Opiskelija tuntee pääpiirtein siirto- ja jakelujärjestelmät sekä sähköverkon suunnittelun periaatteet. Opiskelija ymmärtää taloudellisten ja ympäristönäkökohtien merkityksen jakeluverkoston suunnittelun kannalta.
Opiskelija tuntee keskeisimmät jakeluverkoston käyttövarmuuteen ja luotettavuuteen vaikuttavat tekijät.
Opiskelija tuntee jakeluverkon yleisimmät viat ja suojauksen perusperiaatteet. Opiskelija osaa laskea tyypillisimpiä vikavirtatapauksia eri tilanteissa ja tuntee termisen ja dynaamisen mitoittamisen periaatteet.
Opiskelija tuntee suurjännitetekniikan keskeisimmät aihealueet ja käsitteistön, mm. eristysrakenteet, yli- ja läpilyönnit, ylijännitteet ja ylijännitesuojaus.
Opiskelija on perehtynyt suurjännitejärjestelmien tarkastuksiin.
Opiskelija harjaantuu toimimaan ammatin vaatimissa englanninkielisissä vuorovaikutustilanteissa asiantuntevasti ja vuorovaikutteisesti.

Sisältö

1. Jakelu-ja siirtoverkkojen rakenne ja suunnittelu
2. Siirtohäviöt, tehonjako ja jännitteen alenema
3. Vikavirtojen vaikutukset, laskenta ja keskeisimmät standardit
4. Suojaus ja mitoitus
5. Suurjännitetekniikka
6. Suurjännitejärjestelmien tarkastukset
7. Sähkötekniikan englanti
8. Sähkötyöturvallisuus

Oppimateriaalit

Suurjännitetekniikan oppikirja: Aro, Elovaara, Karttunen, Nousiainen, Palva; Suurjännitetekniikka, Otatieto 568, ISBN 978-951-672-375-7, 4. painos 2015 tai uudempi.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden kehittymisen edellytykset ja periaatteet. Opiskelija on suorittanut opintojaksossa vaadittavat oppimistehtävät minimivaatimustasolla. Hänen osaamisensa on kehittynyt siten, että hänellä on mahdollisuus suorittaa tulevat ammattiopinnot ja lopulta toimia alan työtehtävissä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Hän on suorittanut opintojakson oppimistehtävät tyydyttävällä tai hyvällä tasolla. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa opiskelun ja työelämän tilanteissa. Opiskelija ymmärtää alan asiantuntijuuden merkityksen ja osaa analysoida omaa asiantuntijuuttaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Hän on suorittanut opintojakson oppimistehtävät hyvällä tai kiitettävällä tasolla. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti sekä esittää käytännön kehittämistoimenpiteitä. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa opiskelun ja työelämän tilanteissa. Opiskelija osaa analysoida alan asiantuntijuutta ja omaa asiantuntijaksi kehittymistään.