Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen sytologian tutkimukset (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00ED04-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2022 - 15.05.2022

Ajoitus

15.08.2022 - 23.10.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Heidi Malava

Vastuuopettaja

Heidi Malava

Ryhmät

  • SXJ20S1
    Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelijana tunnistat sytologisten tutkimusten merkityksen sairauksien diagnostiikassa sekä potilaan hoidossa. Tunnistat eri solutyyppejä sytologisen solukuvan perusteella ja osaat erottaa normaalin ja atyyppisen solun keskeisissä näytetyypeissä maligniteetin kriteerien mukaisesti. Osaat perustella sytologian tutkimusten merkityksen potilaan hoidossa, tautien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Osaat tehdä joitakin sytologian perustutkimuksia tuntien niiden indikaatiot ja osaat kuvata eri työvaiheiden merkityksen osana potilaan laadukasta hoitoa.

Sisältö

Työskentelyn periaatteet patologian laboratoriossa: ajankohtainen lainsäädäntö ja työturvallisuus, laadunhallinta, tietotekniikan tuntemus
Gynekologisen ja yleisen sytologian näytteenottomenetelmät
Sytologisen preparaatin valmistustekniikat
Perusvärjäysmenetelmät
Keskeisten solutyyppien normaali solukuva sekä tyypillisten solulöydösten tunnistaminen
Maligniteetin kriteerit

Oppimateriaalit

Moodle-materiaali ja muu osoitettu materiaali, mm. verkkomateriaalit.
BioDigi Clinical cytology (Moodle materiaali, englanninkielinen)
Koivuniemi Ari. (toim.) Kliininen sytologia 1994:
• sivut 1-98 (Gynekologinen sytologia)
• sivut 143–166 (Hengityselinten sytologia)
• sivut 269-296 (Virtsan sytologia)
sivut 345-423 Ohutneulabiopsiat
Bethesda System for Reporting Cervical System, online Atlas https://bethesda.soc.wisc.edu/
Paris System for Reporting Urinary cytopathology: https://paris.soc.wisc.edu/

Dehqanzada Z. 2012. Kuvallinen opetusmateriaali gynekologisen irtosolunäytteen levyepiteelimuutoksista ja muutoksiin vaikuttavista tekijöistä. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/51172/NEW%20OK%201.pdf?sequence=1

Saeidpoor R & Seyyed Mansour Ayyoubi: Keuhkon sytologia -oppimateriaali :Normaalit, benignit ja malignisolut bronkusimu- ja harjanäytteissä http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/51167/Saeidpoor_Roghiyeh.%20Ayyoubi_Seyyed_Mansour.pdf?sequence=1

Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalit ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opetusmenetelmät

Aktivoivat luennot lähiopetuksena, osa voi olla etäyhteydellä. Luentomuistiinpanojen tekeminen on opintojaksolla suotavaa.
Opintojakson materiaalin itsenäinen opiskelu on olennainen osa opintojakson suoritusta.Opintojakson aikana hyödynnetään myös verkkomateriaaleja.
Laboraatio opetuksessa sovelletaan ja syvennetään luennoilla opittua teoriaa. Laboraatio-opetukseen liittyy myös palautettavia tehtäviä, jotka arvioidaan hyväksytty/täydennettävä.
Oppimista edistävät itsenäiset tehtävät Moodlessa.


.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson lopputentti 14.10. 2022. Tähän uusintatentiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
Kaksi uusintatenttiä seuraavina yleisinä uusintatenttipäivinä: 1. uusinta 15.11, 2. uusinta 12.12. 2022. Uusintatentteihin ilmoittaudutaa Metropolian tenttijörjestelmän kautta.
Tentin läpäisyraja 50% (arvosana 1)
Opintojakson arvosanaa voi korottaa yhden kerran ensimmäistä hyväksyttyä suoritusta seuraavana tenttikertana.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävä osaaminen opintojakolle hyväksymisen ehtona:

Olet saavuttanut seuraavien opintojaksojen osaamistavoitteet: Anatomia, fysiologia ja patofysiologia, Preanalytiikan ja näytteenoton osaajaksi, Kemia, Tilastomatematiikka ja laboratoriotyön fysikaaliset sovellukset, Immunologia, Laboratoriotyön perusteet, Solubiologia, Biokemia ja lääketieteen perusteet

Laboraatio opetuksessa 100% läsnäolo, poissaolot korvattava suorittamalla puuttuvat laboraatiot.
Opintojakson läpäisy edellyttää kaikkien oppimistehtävien, laboraatioiden ja lopputentin suorittamista hyväksytysti. Oppimistehtävät tulee palauttaa palauttamispäivämäärään menessessä. Myöhästyneitä tehtäviä ei vastaanoteta.

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa orientaatiotunnilla. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.

Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalitovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa edistynyt.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksossa osaamisen arviointi perustuu jatkuvaan arviointiin.
Opintojakson arvosana määräytyy lopputentin perusteella.
Lopputentin arviointi 0-5. Lopputentistä tulee saada vähintään 50% oikein (50% oikein = arvosana 1).
Oppimistehtävät arvioidaan : hyväksytty/täydennettävä
Opintojakson arvosanaa voi korottaa yhden kerran ensimmäistä hyväksyttyä suoritusta seuraavana tenttikertana.

Mikäli kaikkia suorituksia ei ole tehty 2. uusintatenttiin mennessä, toteutus arvioidaan hylätyksi ja opiskelijan on ilmoittauduttava uudelle toteutukselle.
Myöskään jos opiskelija ei ole 2. uusintatenttipäivään mennessä palauttanut annettuja tehtäviä, opiskelijan suoritus katsotaan hylätyksi.

Uudella toteutuksella opiskelijan tulee suorittaa kaikki toteutuksen osat uudestaan, myös laboraatiot. Myös oppimistehtävät tulee suorittaa uudestaan, mikäli ne ovat seuraavalla toteutuksella erilaiset. Jos hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ovat samat, kuin hylätyllä jaksolla, ne voidaan hyväksilukea uudelle toteutukselle.

Esitietovaatimukset

Edeltävä osaaminen:
Olet saavuttanut seuraavien opintojaksojen osaamistavoitteet: Anatomia, fysiologia ja patofysiologia, Preanalytiikan ja näytteenoton osaajaksi, Kemia, Tilastomatematiikka ja laboratoriotyön fysikaaliset sovellukset, Immunologia, Laboratoriotyön perusteet, Solubiologia, Biokemia ja lääketieteen perusteet