Siirry suoraan sisältöön

Cleantech - lainsäädännön ja tulevien haasteiden tuomat uudet tekniset ratkaisut (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00DW00-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.11.2020 - 07.01.2021

Ajoitus

11.01.2021 - 31.05.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Ajoneuvo- ja konetekniikka

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 100

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Esa Toukoniitty

Vastuuopettaja

Esa Toukoniitty

Tavoitteet

Opintojaksolla perehdytään konepajateollisuuden, metsäteollisuuden ja energiateollisuuden toimijoiden cleantech ratkaisuihin, joilla on pyritty vastaamaan ajankohtaisiin megatrendeihin sekä uudistuvaan lainsäädännön tuomiin haasteisiin. Kurssilla opiskelija keskittyy teknologioihin ja teknisiin ratkaisuihin sekä mekanismeihin, jotka vaikuttavat muutosten takana (esim. politiikka, lainsäädäntö). Case esimerkit avaavat miten cleantech innovaatiot voivat koostuvat täysin uusista ja ainutlaatuisista ratkaisuista sekä myös jo olemassa olevan teknologian soveltamisesta uusiin käyttökohteisiin.

Sisältö

Fossiilisten polttoaineiden käyttöä tullaan vähentämään ja korvaamaan hiilettömällä sekä uusiutuvalla energialla. Jätteiden kierrätys ja sivuvirtojen hyödyntäminen sekä kiertotalousajattelu tulevat lisääntymään. Rakennusten ja liikkumisen energiatehokkuutta tullaan parantamaan. Tuotanto- ja valmistusprosessit hyödyntävät enemmän kierrätysmateriaalia sekä uusia tuotteita kehitetään mm. sivuvirtojen pohjalta. Näiden teemojen ympärille syvennytään case esimerkkien avulla tuoden esille cleantech-osaamista konepajateollisuuden, metsäteollisuuden ja energiateollisuuden aloilta. Kurssilla tutustutaan politiikkaan ja säädöksiin, joilla on ollut merkittävä rooli cleantech innovaatioiden kaupallistamisessa.

Opetusmenetelmät

Opintojakso suoritetaan verkko-opintoina digitaalisella oppimisalustalla. Opintojakson oppimateriaalissa sekä tehtävien yhteydessä linkkimateriaalia lainsäädäntöön, ajankohtaisiin julkaisuihin ja mediaan, johon tulee perehtyä ja hyödyntää tehtävissä. Tehtävät koostuvat yksilötyönä tehtävistä raporteista, osallistumisesta keskusteluihin sekä ryhmätyöskentelystä. Kurssilla toteutetaan ryhmätyön vertaisarviointi.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvata hajautetun energian toimialaa ja teknologioita. Opiskelija pystyy luettelemaan esimerkkejä hajautetun energian teknologioista ja niiden käyttökohteista sekä osaa kyseisten teknologioiden erityispiirteitä ja rajoitteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa kuvata cleantech toimialaa ja sen erityispiirteitä myös oman osaamisalueen ulkopuolelta. Opiskelija pystyy luettelemaan useita esimerkkejä ajankohtaisista cleantech teknologioista ja niiden käyttökohteista sekä osaa kyseisten teknologioiden erityispiirteet ja rajoitukset. Opiskelija osaa konkreettisesti kertoa miten megatrendit ja lainsäädäntö liittyvät uusien cleantech innovaatioiden käyttöönottoon. Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ryhmäkeskusteluihin sekä ryhmätyöskentelyyn merkittävällä panostuksella.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kuvata cleantech toimialaa ja sen erityispiirteitä myös oman osaamisalueen ulkopuolelta tuoden esille alan historiaa, kehitystä ja tulevaisuudennäkymiä. Opiskelija pystyy luettelemaan useita esimerkkejä ajankohtaisista cleantech teknologioista ja niiden käyttökohteista ja osaa kyseisten teknologioiden erityispiirteet ja rajoitukset sekä ymmärtää mihin tarpeeseen tai ongelmaan teknologiolla pystytään vastaamaan. Opiskelija pystyy konkreettisesti kertomaan, miten megatrendit ja lainsäädäntö liittyvät uusien cleantech innovaatioiden käyttöönottoon sekä pystyy viittaamaan kyseisiin säädöksiin ja hyödyntämään säädösten sisältöä perusteluissa. Opiskelija kykenee myös taustoittamaan perustelujaan muulla ajankohtaisella materiaalilla ja aineistolla. Opiskelija on osallistunut aktiivisesti, tuoden merkittäviä uusia näkökulmia ryhmäkeskusteluihin sekä ryhmätyöhön. Vertaisarvioinnissa opiskelijan panostus on arvioitu erittäin merkittäväksi lopputuloksen kannalta.

Esitietovaatimukset

Teknisen alan perusopinnot (esim. konetekniikka, energiatekniikka) tai vastaava osaaminen.