Kemia 1 jatko (5 op)
Toteutuksen tunnus: KX00EB97-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 30.11.2020 - 05.04.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 05.04.2021 - 21.05.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Toimipiste
- Hämeentie 135 D
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 1 - 22
- Koulutus
- Konservoinnin tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Kirsi Perkiömäki
- Vastuuopettaja
- Kirsi Perkiömäki
- Ryhmät
-
KXA20S1Konservoinnin tutkinto-ohjelma päivä
- Opintojakso
- KX00EB97
Tavoitteet
Opiskelija oppii työskentelemään laboratoriossa turvallisesti, sekä huomioimaan työssään tarvittavan henkilökohtaisen suojauksen ja kemikaalien aiheuttamat riskit ja jätteenkäsittelyn.
Opiskelija ymmärtää orgaanisen kemian perusteita sekä orgaanisten materiaalien taipumusta vaurioitua sekä mikrobien että tuhohyönteisten ja -eläinten vaikutuksesta.
Opiskelija oppii tunnistamaan museoissa esiintyviä tuhohyönteisiä ja niiden aiheuttamia vaurioita. Opiskelija oppii havainnoimaan homeita orgaanisissa materiaaleissa ja perehtyy homeiden kasvutekijöihin ja niiden aiheuttamiin vaurioihin. Opiskelija ymmärtää ympäristöolosuhteiden vaikutuksen mm. homeiden kasvulle.
Sisältö
Tarkka ja turvallinen työskentely laboratoriossa, käyttöturvallisuustiedotteet, jätteiden käsittely. Museokokoelmien haitalliset aineet, tuhohyönteiset ja -eläimet sekä homeet museokokoelmissa. Vaurioille altistavat tekijät sekä ennaltaehkäisevät toimenpiteet.
Esitietovaatimukset
Kemia 1
Työmuodot
Kurssi sisältää etäluentoja, jotka saatetaan nauhoittaa. Mikäli opiskelija ei halua, että hänen henkilötietonsa (nimi, ääni, chat kommentit) näkyvät nauhoituksessa, hänen on ilmoitettava siitä sähköpostilla opettajalle 1.4. mennessä.
Kurssi sisältää lähiopetusta kampuksella, joka on laboratoriotyöskentelyä konservoinnin laboratoriossa sekä hyönteisten tunnistusta ja mikrobiologian töitä.
Aika ja paikka
Etäluennot järjestetään TEAMS yhteydellä
Lähiopetus järjestetään Arabian kampuksella Hämeentie 135 D
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opettajan jakamat power point aineistot.
Mikrobiologia: Kirsi Sojakka - Maija-Liisa Välimäki, Ammatillinen mikrobiologia
Laura Häkkinen - INTEGROITU TUHOELÄINTORJUNTASUUNNITELMA MUSEOYMPÄRISTÖÖN
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/118687/Laura_Hakkinen.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Insect Pests and Integrated Pest Management in Museums, Libraries and Historic Buildings
Pascal Querner1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4553500/
Lajihakemisto, Suomen lajitietokeskus
https://dev.laji.fi/taxon/MX.193715/observations
Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei muita suoritustapoja, kuin osallistuminen opintojaksolle: luennot ja labratyöt.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssin päätteeksi järjestetään tentti 18.5. Tentin voi uusia kerran erikseen ilmoitettuna uusintatenttipäivänä.
Opintojakson tentti toteutetaan etätenttinä
(Teams) kameravalvottuna vilpin
estämiseksi. Osallistuminen etätenttiin katsotaan
suostumukseksi kameravalvontaan, jolloin
opettaja voi edellyttää kamera- ja ääniyhteyttä.
Etätenttiä ei tallenneta. Etävalvotun etätentin
sijaan opiskelija voi suorittaa tentin kampuksella
opettajan ohjeiden mukaisesti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan viikkotyömäärä 1,5 opintopistettä kohti on 40 tuntia, josta noin 20 tuntia on kontaktiopetusta lehtorin kanssa. Loput tunneista osoitetaan joko työskentelyyn kirjallisuuden kanssa tai itsenäiseen käytännön työhön. 1 opintopiste (op) vastaa työmäärältään 26 tuntia (h).
Sisällön jaksotus
Kurssi alkaa etäluennoilla. Lähiopetukset ajoittuvat kurssin keskivaiheille, suunnilleen viikoille 16-18. Kurssi päättyy yhteiseen tenttiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssilla arvioidaan osallistumista luennoille ja lähiopetukseen. Kurssilla on tehtäviä jotka arvioidaan, sekä lopputentti. Tentin arvosana muodostaa arvioinnin perustan, johon muilla arvioitavilla osioilla on korottava tai laskeva vaikutus. Tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit arvosanalle 1 tyydyttävä
Opiskelijalla on paljon poissaoloja. Aktiivisuus luennoilla ja tehtävissä on heikkoa. Opiskelijan ryhmätyöskentelytaidoissa on parannettavaa.
Opiskelija pystyy hahmottamaan aiheen perusideat, mutta aiheeseen liittyvä ongelmanratkaisu sekä teorian soveltaminen käytäntöön vaativat kehittämistä.
Työskentely ei ole ollut itsenäistä ja lisäohjaukselle on ollut hyvin paljon tarvetta. Kokonaisuudesta näkyy, että opintojaksoon tulisi perehtyä paremmin, koska oppimistulos on hajanainen. Opiskelijan tiedoissa ja taidoissa on paljon kehitettävää.
Arviointikriteerit arvosanalle 3 hyvä
Opiskelijalla ei juuri ole poissaoloja. Aktiivisuus luennoilla ja tehtävissä on hyvä ja ryhmätyöskentely sujuu.
Työskentely etenee opintojaksolla johdonmukaisesti. Opiskelija hahmottaa hyvin opintojakson aiheen perusideat ja osaa soveltaa teoriaopintoja käytännön työskentelyssä. Opiskelija ymmärtää opittavien asioiden merkityksen ammattialalle ja niihin liittyvät syy- ja seuraussuhteet.
Työskentely on ollut riittävän itsenäistä, mutta myös ohjaukselle on ollut tarvetta. Opiskelija hallitsee tehtäväkokonaisuuden ja on saavuttanut hyvän tason tiedoissaan ja taidoissaan.
Arviointikriteerit arvosanalle 5 kiitettävä
Opintojaksolle asetetut tavoitteet on saavutettu kiitettävällä tavalla. Opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti ja rakentavasti sekä toiminut ryhmän jäsenenä kannustavasti ja ryhmätyöskentelyä vahvistavasti.
Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut asiat kiitettävästi ja pystyy soveltamaan oppimaansa ammattialansa vaatimusten mukaisesti. Opiskelija ymmärtää ja osaa ennakoida opeteltaviin ammattialansa asioihin liittyvien toimintojen syy- ja seuraussuhteet.
Työskentely on ollut riittävän itsenäistä. Opiskelija hallitsee kokonaisuuden sekä teoriassa että käytännössä.
Arviointikriteerit arvosanalle hyväksytty
Opiskelijalla on paljon poissaoloja. Aktiivisuus luennoilla ja tehtävissä on heikkoa. Opiskelijan ryhmätyöskentelytaidoissa on parannettavaa.
Opiskelija pystyy hahmottamaan aiheen perusideat, mutta aiheeseen liittyvä ongelmanratkaisu sekä teorian soveltaminen käytäntöön vaativat kehittämistä.
Työskentely ei ole ollut itsenäistä ja lisäohjaukselle on ollut hyvin paljon tarvetta. Kokonaisuudesta näkyy, että opintojaksoon tulisi perehtyä paremmin, koska oppimistulos on hajanainen. Opiskelijan tiedoissa ja taidoissa on paljon kehitettävää.