Siirry suoraan sisältöön

Cisco Certified Network Associate -tutkintoon tähtäävä koulutusLaajuus (16 op)

Tunnus: TT00BH09

Laajuus

16 op

Opetuskieli

  • englanti

Osaamistavoitteet

Lähiverkot osio:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee kerroksellisten järjestelmämallien rakenteen, lähiverkon siirtomedioiden ominaisuudet ja yleiskaapelointistandardin, yleisimpien lähiverkkolaitteiden toiminnan ja sovelluskohteet ja keskeiset TCP/IP-protokollat ja pystyy suorittamaan IP-aliverkotuksen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa rakentaa ja testata pienen lähiverkon segmentin ja kytkeä mikrotietokeen lähiverkkoon. Opiskelija osaa laskea IP-osoitteita ja aliverkkoja, määritellä IP-osoitteiston työasemiin ja testata IP-yhteyden toimivuuden.

Reitinverkot osio:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee reitittimen hallinnan perusteet eli hallinnan pääteyhteydellä, konfiguraation sisäänsyöttämisen ja muuttamisen sekä reitittimen toiminnan tutkimisen. Reititinverkkoihin liittyen opiskelija tuntee aliverkotuksen ja IP-osoitteistuksen suunnittelun. Opiskelija tuntee reititysprotokollien RIP:n, OSPF:n ja EIGRP:n toiminnan perusteet ja IP-yhteyksien testaamisen ja vianhaun perusteet. Opintojakson suorittamisen jälkeen opiskelija osaa suunnitella ja rakentaa pieniä reititysverkkoja. Opiskelija osaa kytkeä lähiverkon osaksi suurempaa IP-verkkoa ja määritellä liittymään tarvittavat IP- sekä reititysparametrit.

Virtuaalilähiverkot osio:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää etäyhteyksien eli yleisimpien laajaverkkojen perusteet: käytetyt teknologiat, palvelut ja kehykset. Opiskelija perehtyy osoitemuunnoksen, pääsylistojen ja DHCP-palvelujen toteuttamiseen.

Laajaverkot osio:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää etäyhteyksien eli yleisimpien laajaverkkojen perusteet: käytetyt teknologiat, palvelut ja kehyksen. Opiskelija perehtyy osoitemuunnoksen, pääsylistojen ja DHCP-palvelujen toteuttamiseen.

Sisältö

Lähiverkot osio:
Terminologian perusteet ja verkkojen OSI- ja TCP/IP-malli, fyysiset siirtotiet ja yleiskaapelointi, Ethernet-lähiverkkojen perusteet, toiminta ja laitteet, TCP/IP-protokollat ja IP-osoitteet, IP-aliverkotus ja reititys.
Reitityksen perusteet, yleiskaapeloinnin periaatteet, terminologia: siirtokapasiteetti ja läpäisynopeus. Ethernet-verkkojen periaatteet: 10/100/1000/10GB Ethernet, nimipalvelu.

Reititinverkot osio:
Reitittimet, perusmäärittely, staattinen ja dynaaminen reititys, oletusreitti, reititysprotokollat, IP-yhteyden testaus ja reitityksen vianetsintä, reitittimen käynnistyssekvenssi, sisäverkkojen reititysprotokollien eroavaisuudet, reitityssilmukat ja niiden eliminointi.

Virtuaalilähiverkot osio:
Kytkentäiset lähiverkot, kehysten kytkentä ja kytkimen määrittely, virityspuuprotokolla, Virtuaalilähiverkot VLAN-tietojen levittämisprotokolla (VTP), virtuaaliverkkojen toimintaperiaatteet, terminologia ja hierarkisen verkonsuunnittelun periaatteet.

Laajaverkot osio:
Osoitemuunnokset ja IP-osoiteparametrien jakelu
Laajaverkkotekniikat, verkonhallinta ja -ylläpito, asiakas/palvelinjärjestelmät.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Lähiverkot osio:
Ymmärtää kerroksellisten järjestelmämallien rakenteen, lähiverkon siirtomedioiden ominaisuudet ja yleiskaapelointistandardin, yleisimpien lähiverkkolaitteiden toiminnan ja sovelluskohteet. Ymmärtää TCP/IP-protokollat ja IP-aliverkotuksen periaatteen.

Reititinverkot osio:
Ymmärtää reitityksen perusteet ja reititysjärjestelyt.

Virtuaalilähiverkot osio:
Ymmärtää kytkentäisen lähiverkon suunnittelu- ja toimintaperiaatteet.

Laajaverkot osio:
Ymmärtää IP-osoitemuunnokset, pääsylistojen toiminnan ja laajan alueen verkkoyhteyksien periaatteet.

Lisätiedot

janne.salonen@metropolia.fi