Siirry suoraan sisältöön

Rakennushanke, projektin hallinta ja yrittäjyysLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: TR00GH52

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää rakennushankkeen eri vaiheet, rakentamista ohjaavat järjestelmät ja menettelyt sekä hankkeessa mukana olevien osapuolten tehtävät ja vastuut.

Opiskelija tuntee opintojakson suoritettuaan rakennushankkeeseen liittyvät riskit, sopimusmenettelyt, aikataulut, tiedonhallinnan sekä laadun ja kustannusten muodostumisen periaatteet.

Opintojaksolla opiskelija perehtyy rakennussuunnittelijan rooliin hankkeen eri vaiheissa ja osaa huomioida projektinhallinnan keskeiset tekijät rakennussuunnittelutyössä. Hän ymmärtää rakennushanketta koskevien lakien ja asetusten tavoitteet sekä maankäytön ja rakentamisen ohjausmenetelmät.

Lisäksi opiskelija hahmottaa rakennussuunnittelijan mahdollisuudet toimia yrittäjänä ja ymmärtää verkostoitumisen merkityksen yritystoiminnan edellytyksenä. Hän perehtyy yritystoiminnan eri muotoihin sekä liiketoimintaan vaikuttaviin tekijöihin.

Opiskelija osaa reflektoida ja kehittää omaa toimintaansa projektinhallinnan näkökulmasta sekä ymmärtää eettisen toiminnan merkityksen yritystoiminnassa.

Sisältö

Keskeiset käsitteet.
Rakennusalan organisaatiot ja verkostot.
Rakentamistalouden peruskäsitteet.
Rakennushankkeen osapuolet, tehtävät ja vastuut.
Rakennussuunnittelijan rooli ja tehtävät rakennushankkeessa.
Rakennushankkeen sopimukset.
Urakkamuodot.
Yritysmuodot ja arkkitehtuurialan yrittäjyys.
Projektinhallinnan osa-alueet.
Rakennushankkeen kulku ja aikataulut.
Maankäytön ohjaus.
Rakennusluvat.
Rakennushanketta ohjaavat lait ja määräykset.

Esitietovaatimukset

Opintojaksoa edeltävät projekti -kurssit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön ja saavuttaa opintojakson osaamistavoitteet tyydyttävästi.
Opiskelija hahmottaa aiheen perusasioita vain vähän. Aiheen perusasioiden soveltamisessa tehtäviin on merkittäviä puutteita. Ratkaisut ovat pääsääntöisesti epäjohdonmukaisia ja perustelut haparoivia. Kokonaisuudesta saa vaikutelman, että opiskelija on sisäistänyt opintojakson sisältöjä vain vähäisessä määrin.
Opiskelija on hyödyntänyt ohjauksia vähäisesti. Opiskelijan laatima esittelymateriaali on laadultaan tyydyttävää. Suunnitteluprosessin hallinnassa on merkittäviä puutteita.
Opiskelija ottaa vastuun omasta oppimisestaan vain vähäisessä määrin. Hän tarkastelee ja arvioi asioita vain omasta näkökulmastaan. Opiskelijan suhtautuminen on passiivista.
Opiskelijalla on paljon poissaoloja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön ja saavuttaa opintojakson osaamistavoitteet hyvin.
Opiskelija hahmottaa opintojakson aiheen perusasiat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön. Hän osaa perustella harjoitustöissä tehtyjen valintojen syyt ja seuraukset johdonmukaisesti. Opiskelijan laatima esittelymateriaali on ohjeistusten mukaista.
Opiskelija on hyödyntänyt ohjausta ja kehittänyt työtään saamansa palautteen perusteella. Työskentely etenee opintojaksolla johdonmukaisesti ja aktiivisuus luennoilla ja tehtävissä on hyvä. Opiskelija hallitsee suunnitteluprosessin.
Opiskelija ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti. Hän tarkastelee ja arvioi asioita sekä omasta että lähiyhteisön näkökulmasta.
Opiskelijalla ei ole juurikaan poissaoloja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön ja saavuttaa osaamistavoitteet kiitettävästi.
Opiskelija hahmottaa kiitettävästi opintojaksolla opetetut asiat ja osaa soveltaa oppimaansa monipuolisesti ja oivaltavasti käytännön työhön. Opiskelija osaa kuvata ja perustella harjoitustöissä tehtyjen valintojen syyt ja seuraukset asiantuntevasti. Opiskelijan laatima esittelymateriaali on ohjeistusten mukaista ja korkeatasoista.
Opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti ja rakentavasti. Hän on hyödyntänyt aktiivisesti ohjausta ja kehittänyt työtään saamansa palautteen perusteella.
Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti, sitoutuneesti ja rakentavasti. Hän kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Opiskelija käyttää palautetta systemaattisesti oman ja yhteisönsä ammatillisen kasvun välineenä. Hän tarkastelee ja arvioi itseään sekä sitä yhteisöä tai työkokonaisuutta, jossa omalla ammattialallaan toimii.
Opiskelijalla ei ole poissaoloja.

Siirry alkuun