Skip to main content

Industrial MicrobiologyLaajuus (5 cr)

Code: TX00DJ56

Credits

5 op

Objective

The student knows the special features of the different microbiology classes. S/he recognizes the presence of both harmful and useful microbes in different environments; in food production, environmental and industrial environments and applications. Factors affecting the growth of microbial communities, and their management, are familiar to her/him. He has the basic knowledge of how to identifying microbes.
The student is able to work aseptically and master the basic microbiological working methods. S/he understands the differences in hygiene levels, and the requirements for applying them in different industrial processes.

Content

1. Classification of microorganisms from a biotechnical view
2. Identification of different microbial groups, including microscopical methods
3. Growth techniques, measuring of growth
4. Aseptic work and sterilization techniques
5. The presence of microbes in different environments and their exploitation for different purposes

Prerequisites

Basics in Biosciences

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student is able to
- demonstrate learning in the core content of the course
- use individual professional concepts correctly
- distinguish between non-theoretical and theoretical information
- act in individual professional situations as instructed
- act as a member of a student group

Assessment criteria, good (3)

The student is able to
- demonstrate an understanding of concepts and professional knowledge in the field
- assess and limit the amount of information needed
- perform well in typical professional duties and contexts
- work in a student group and, if necessary, reorganize his or her work

Assessment criteria, excellent (5)

The student is able to
- use concepts and knowledge of the field systematically
- assess and use various information sources
- apply professional knowledge in professional assignments
- act independently and responsibly in professional contexts
- plan and organize his or her activities as well as the group’s activities.

Assessment criteria, approved/failed

The student is able to
- demonstrate learning in the core content of the course
- use individual professional concepts correctly
- distinguish between non-theoretical and theoretical information
- act in individual professional situations as instructed
- act as a member of a student group

Enrollment

02.05.2022 - 12.06.2022

Timing

22.08.2022 - 14.10.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Smart and Clean Solutions

Campus

Leiritie 1

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
  • Markus Räsänen
Groups
  • BIO21
    Bio- ja elintarviketekniikka
  • TXM21S1
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Objective

Opiskelija tuntee eri mikrobiluokkien erikoispiirteet. Hän tuntee hyöty- ja haittamikrobien esiintymistä eri ympäristössä; elintarviketuotannon, ympäristötekniikan sekä teollisuusympäristön sovelluksissa. Mikrobiyhteisöjen kasvuun vaikuttavat tekijät ja niiden hallinta on hänelle tuttuja. Hän hallitsee mikrobien tunnistamisen perusperiaatteet ja osaa soveltaa niitä.
Opiskelija osaa työskennellä aseptisesti, hallitsee tärkeimmät mikrobiologiset perusmenetelmät ja ymmärtää eri hygieniatasojen erot sekä niiden käyttövaatimukset.

Content

1. Mikrobien luokitus bioteknisestä näkökulmasta
2. Mikrobien tunnistamismenetelmät ja mikroskopointi
3. Aseptinen työskentely ja sterilointi
4. Kasvatustekniikat, kasvun seurata
5. Mikrobien esiintyminen erilaisissa ympäristöissä ja niiden hyväksikäyttö eri tarkoituksiin

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
- toimia opiskelijatyhmän jäsenenä

Assessment criteria, good (3)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
- työskennellä ryhmän mukana ja tarpeen mukaan organisoida työnsä uudelleen

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
- työskennellä ryhmän mukana ja tarpeen mukaan organisoida työnsä uudelleen

Assessment criteria, approved/failed

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
- toimia opiskelijatyhmän jäsenenä

Prerequisites

Biotieteiden perusteet