Siirry suoraan sisältöön

Sisäelinten anatomia ja fysiologiaLaajuus (5 op)

Tunnus: SC00CI38

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa kuvata veren koostumuksen ja fysiologisen merkityksen. Hän osaa selittää verenkiertoelimistön ja hengityselimistön rakenteen ja toiminnan sekä toiminnan säätelyn. Hän osaa selittää lymfaattisen järjestelmän toiminnan puolustusjärjestelmässä, nestekierrossa ja rasvojen imeytymisessä. Opiskelija osaa selittää ruoansulatuselimistön, lisääntymiselimistön ja virtsanerityselimistön rakenteen ja toiminnan sekä toiminnan säätelyn. Hän osaa kuvata, miten elimistö säätelee solunulkoisen nesteen määrää, osmoottista painetta sekä pH-tasapainoa. Opiskelija osaa selittää elimistön lämmönsäätelyn perusmekanismit. Hän ymmärtää umpieritysjärjestelmän merkityksen elimistön toiminnan säätelyssä ja osoittaa sen tietämällä rauhasten hormonituotannon ja hormonien vaikutukset kohdesoluihin. Opiskelija osaa selittää aistinelinten rakenteen ja toiminnan perusteet. Hän käyttää keskeisistä rakenteista ammatillista terminologiaa.

Sisältö

Veri. Verenkiertoelimistö. Lymfaattinen järjestelmä. Hengityselimistö.
Ruoansulatuselimistö. Virtsanerityselimistö. Solunulkoisen nesteen määrän, osmoottisen paineen ja pH:n säätely. Lämmönsäätely. Lisääntymiselimistö. Hormonaalinen säätelyjärjestelmä. Aistinelinten rakenne ja toiminta. Keskeinen ammatillinen terminologia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.