Siirry suoraan sisältöön

EnergiantuotantoLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FN53

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää erilaiset voimalaitokset ja niiden toimintaperiaatteen. Opiskelija ymmärtää voimalaitosten suunnittelun, prosessiarvojen ja valinnan perusteet. Opiskelija tuntee keskitetyn ja hajautetun energiantuotannon perusratkaisut. Opiskelija osaa tarkastella energiahankkeen kannattavuutta ja tietää tuotannon ohjauksen merkityksen.

Sisältö

- Hajautettu ja keskitetty energiantuotanto
- Uusiutuva energiantuotanto
- Voimalaitoksien käyttö, tehonsäädöt, ajotavat, prosessiarvojen valinta ja laskenta
- Energiajärjestelmien mallinnus
- Tuotannon ohjaus
- Tuotantomuotojen joustokyvykkyys ja kysyntäjousto
- Energiahankkeet

Esitietovaatimukset

Opiskelija tietää energiantuotantoon liittyvien laitteiden toiminnan. Opiskelijalla on perustiedot höyryturbiineista, sähkögeneraattoreista, höyrykattiloista ja lämmönsiirrosta. Opiskelija ymmärtää hajautetun ja keskistetyn energiantuotannon perusratkaisut. Opiskelija hallitsee matematiikan, fysiikan ja kemian perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee energiantuotannon prosessiarvojen vaikutuksen eri tuotantomenetelmiin. Opiskelija ymmärtää energiahankkeiden merkityksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee energiantuotannon prosessiarvojen vaikutuksen eri tuotantomenetelmiin ja osaa arvioida parametrien vaikutusta kvantitatiivisesti. Opiskelija osaa mallintaa yksinkertaisten energiajärjestelmien toimintaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee energiantuotannon prosessiarvojen vaikutuksen eri tuotantomenetelmiin ja osaa arvioida parametrien vaikutusta kvantitatiivisesti. Opiskelija tietää erilaisia energiahankkeiden toimitus- ja suunnittelutapoja. Opiskelija tietää tuotannon ohjauksen perusperiaatteet.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tuntee energiantuotannon prosessiarvojen vaikutuksen eri tuotantomenetelmiin. Opiskelija ymmärtää energiahankkeiden merkityksen.