Siirry suoraan sisältöön

AlkuaineanalytiikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FM35

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijoille kattava käsitys alkuaineanalytiikan periaatteista, tekniikoista ja sovelluksista. Opiskelija ymmärtää eri tekniikoiden käyttötarkoitukset ja tietää miten isotooppitutkimuksilla selvitetään elintarvikeväärennöksiä.
Opiskelija ymmärtää näytteiden esikäsittelytekniikoiden merkityksen epäorgaanisessa analytiikassa. Opiskelija osaa tarkan alkuaineanalyysin edellyttämät näytteenotto- ja valmistusmenetelmät.
Opiskelija tuntee radiokemian perusteet. Kurssin tarkoituksena on esitellä peruskäsitteet radionuklidien peruskäyttäytymisestä, radioanalyyttisista tekniikoista ja sovelluksista.

Sisältö

• Näytteiden esikäsittelytekniikat epäorgaanisessa analytiikassa
• Atomispektrometria (ICP-OES, ICP-MS, MP-AES, XRF)
• Radiokemia
• Isotooppitutkimukset

Esitietovaatimukset

Analyyttiset erottelumenetelmät
Spektrometria

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija:
- osaa tunnistaa ja kuvailla radioaktiivisuuden peruskäsitteet ja -periaatteet, kuten radioaktiivisuus, hajoamistavat, puoliintumisaika ja radiokemialliset analyysitekniikat
- osaa tunnistaa ja selittää näytteenvalmistusmenetelmien tärkeyden ja tarkoituksen analyyttisessä kemiassa, kuten sulatus, uutto, suodatus ja erotus.
- osaa määritellä ja havainnollistaa atomispektroskopian tekniikoiden periaatteet ja komponentit, kuten atominemissio, atomiabsorptio, atomifluoresenssi, plasman muodostuminen, massaspektrometria ja röntgenfluoresenssi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija:
- osaa soveltaa radioaktiivisuuden käsitteitä ja periaatteita ratkaista ongelmia ja suorittaa laskuja, jotka liittyvät radioaktiiviseen hajoamiseen, yhtälöihin ja tasapainoon.
- osaa valita ja suorittaa sopivia näytteenvalmistusmenetelmiä erityyppisille näytteille ja analysoitaville aineille noudattaen standardiprotokollia ja taustakirjallisuutta
- osaa käyttää ja kalibroida atomispektroskopian menetelmien instrumentteja noudattaen standardikäyttöohjeita ja laadunvalvontatoimenpiteitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija:
-osaa analysoida ja arvioida radioaktiivisuuden sovelluksia ja vaikutuksia eri aloilla esim ympäristön tutkimiseen.
-osaa optimoida ja valita näytteenvalmistusmenetelmät tietyille analyysimenetelmille ja osaa ottaa huomioon tekijät, kuten tarkkuus, toistettavuus, herkkyys, valikoivuus ja saanto.
-osaa tulkita ja raportoida atomispektroskopian tekniikoiden tuloksia alkuaineiden kvantitatiiviseen ja kvalitatiiviseen analyysiin erilaisissa näytteissä ottaen huomioon tekijät, kuten häiriöt, havaitsemisrajat, matriisivaikutukset ja epävarmuus.

Lisätiedot

Opetuskieli on englanti.