Basics in BiosciencesLaajuus (5 cr)
Code: TX00DJ42
Credits
5 op
Objective
The student knows and recognizes biomolecules, their functional groups and their ability to bond and form linkages.
He/she understands how organic biomolecules form compounds and their features. He/she is able to recognize eukaryotic and prokaryotic cells and their features. The student understands the function and regulation of genes in cells.
After completing the course the student understands the presence of microbes almost everywhere. S/he is aware of the different cell types and microbial cells as well as their main features.
Content
1. The main organic compounds; nomenclature, isomerism, common properties and reaction mechanisms.
2. Structure, characteristics and function of the biomolecules (lipids, carbohydrates, amino acids and proteins, nucleic acids).
3. Prokaryotic and eukaryotic cells and their structure. Microbial classification and main features of different microbial groups.
Assessment criteria, satisfactory (1)
The student is able to
- demonstrate learning in the core content of the course
- use individual professional concepts correctly
- distinguish between non-theoretical and theoretical information
- act in individual professional situations as instructed
Assessment criteria, good (3)
The student is able to
- demonstrate an understanding of concepts and professional knowledge in the field
- limit and assess and the amount of information needed
- perform well in typical professional duties and contexts
Assessment criteria, excellent (5)
The student is able to
- use concepts and knowledge of the field systematically
- assess and use various information sources
- apply professional knowledge in professional assignments
- act independently and responsibly in professional contexts
Assessment criteria, approved/failed
The student is able to
- demonstrate learning in the core content of the course
- use individual professional concepts correctly
- distinguish between non-theoretical and theoretical information
- act in individual professional situations as instructed
Enrollment
29.11.2021 - 06.01.2022
Timing
10.01.2022 - 13.03.2022
Number of ECTS credits allocated
5 op
Mode of delivery
Contact teaching
Unit
School of Smart and Clean Solutions
Campus
Leiritie 1
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 65
Degree programmes
- Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
- Jarmo Palm
- Markus Räsänen
- Patrik Paxal
- Hye Jung-Majanen
Teacher in charge
Arto Yli-Pentti
Groups
-
BIO21Bio- ja elintarviketekniikka
-
TXM21S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Objective
Opiskelija tuntee biokemiallisesti tärkeimmät aineryhmät, niiden rakenteet ja ominaisuudet. Hän ymmärtää biologisten makromolekyylien rakentumisen ja niiden merkityksen osana solun rakennetta ja toimintaa.
Opiskelija tuntee biokemian kannalta tärkeimmät orgaaniset yhdisteet, osaa nimetä ne ja tuntee niiden ominaisuudet ja reaktiomekanismit.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää mikrobien esiintymisen lähes kaikkialla. Hän tietää solutyypit ja mikrobiluokat sekä niiden tärkeimmät ominaisuudet.
Content
1. Tärkeimmät orgaaniset yhdisteet, niiden nimeäminen, isomeria, ominaisuudet ja reaktiomekanismit.
2. Biomolekyylien (lipidit, hiilihydraatit, aminohapot ja proteiinit, nukleiinihapot) rakenne, ominaisuudet ja toiminta.
3. Prokaryootti- ja eukaryoottisolut sekä niiden rakenne. Mikrobiluokat ja niiden tärkeimmät ominaisuudet.
Evaluation scale
0-5
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Assessment criteria, approved/failed
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti