Proteiinien biotekninen tuotto ja puhdistusLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: TX00FM36
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
Osaamistavoitteet
Tämä kurssi opettaa sinulle kuinka tuottaa ja puhdistaa rekombinanttiproteiineja eri ekspressiojärjestelmien ja tekniikoiden avulla. Opit eri vektoreiden ja isäntäsolujen, kuten bakteerien, hiivojen, homeiden sekä hyönteis- ja nisäkästuottosolujen etuja ja haittoja. Pääset myös tutustumaan ekspressiomenetelmien, fermentoinnin, downstream-prosessoinnin, proteiinien karakterisoinnin ja laadunvalvonnan menetelmiin ja haasteisiin. Hankit käytännön taitoja nisäkässoluviljelyssä ja immunologisissa tekniikoissa. Lopuksi sovellat tietojasi rekombinanttiproteiinien tuotanto- ja puhdistusprojektissa, jossa yhdistät tietojasi ja taitojasi käytännön laboratorioprojektissa.
Sisältö
1. Kloonaus ja rekombinanttiproteiinituotto
2. Erilaiset tuottovektorit, isäntäsolut ja tuotantomenetelmät (Bakteerit, hiivat ja homeet, hyönteis- ja nisäkässolut)
3. Fermentoinnin perusteet ja tuoton ylösskaalaus
4. Lopputuotteen eristämisen eri vaiheet
5. Proteiinipuhdistus- ja karakterisointimenetelmät, esimerkiksi: saostus ja erilaiset erotustekniikat sekä immunologiset karakterisointimenetelmät.
6. Biotekniikalla valmistettujen tuotteiden erityiskysymykset: lainsäädäntö, patentit, turvallisuus, laatu, tuotekehitys ja varastointi.
7. Rekombinanttiproteiinin tuotto- ja puhdistusprojekti.
8. Soluviljelytekniikka teoriassa ja käytännössä
Esitietovaatimukset
Geenitekniikka ja bioinformatiikan perusteet
Bakteerien identifiointiprojekti
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija:
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
- osaa työskennellä projektiryhmän jäsenenä
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija:
- hallitsee kaikki opintojakson osaamistavoitteet
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- osaa arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
- toimii aktiivisesti ja vastuullisena projektiryhmän jäsenenä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- soveltaa ammatillista osaamistaan
- ottaa vastuun kokonaisuudesta
- toimia tavoitteellisesti itseään ja ryhmää kehittäen
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija:
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
- osaa työskennellä projektiryhmän jäsenenä