Siirry suoraan sisältöön

LVI-tekniikan erikoisjärjestelmät ja korkean rakentamisen talotekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FF78

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa kuvata sprinkleri- vesisumu- ja kaasusammutusjärjestelmien pääkomponentit, suunnitteluperiaatteet ja suunnittelua ohjaavat määräykset ja ohjeet sekä savunpoiston ja koneellisen savunpoiston periaatteet. Opiskelija osaa kuvata kaasu- ja paineilmaputkien mitoitus- ja suunnitteluperiaatteita. Opiskelija tietää korkeassa rakentamisessa LVI-tekniikan suunnittelulle asetetut tavanomaisesta toiminnasta poikkeavat lisäselvitysvaatimukset ja osaa esittää erilaisia vaihtoehtoisia lvi-järjestelmäratkaisuja. Opiskelija osaa ottaa huomioon rakennuksen suuren korkeuden vaikutukset laitevalinnoissa sekä putkistojen materiaalivalinnoissa, lämpöliikkeessä, kannakoinnissa, paineenkestossa ja putkistojen reittien asemoinnissa. Opiskelija ymmärtää hormivaikutuksen merkityksen korkeassa rakennuksessa ja osaa ottaa sen huomioon ilmanvaihtojärjestelmän pystyvyöhykejaossa. Opiskelija ymmärtää rakenteellisen paloturvallisuuden merkityksen korkeassa rakentamisessa ja hän tietää automaattisten sammutuslaitteistojen ja savunpoiston suunnittelun suunnitteluperiaatteet.

Sisältö

Sprinkleri- vesisumu- ja kaasusammutusjärjestelmien pääkomponentit, suunnitteluperiaatteet ja suunnittelua ohjaavat määräykset ja ohjeet. Savunpoiston periaatteet ja koneellinen savunpoisto. Kaasu- ja paineilmaputkien mitoitus- ja suunnitteluperiaatteet.

Korkea rakentaminen: Hormivaikutuksen laskenta ja hallinta. Vesijohtoverkoston vyöhykejako, paineenkorotuksen, lämpimän käyttöveden lämmityksen ja kierron toteutusvaihtoehdot. Lämmitysverkoston vyöhykejako ja lämmityslaitteiden paineenkesto ja sijoitus. Putkistomateriaalit, paineenkesto, kannakointi ja lämpölaajeneminen. Jäte- ja sadevesien viemäröinti ja materiaalit, liitostavat sekä kannakointi. Ilmanvaihdon toteutusvaihtoehdot ja paloturvallisuus. Kiinteän sammutusvesiputkiston suunnittelu. Automaattisten sammutuslaitteistojen ja savunpoiston erityispiirteet korkeassa rakentamisessa.

Esitietovaatimukset

Seuraavien opintojen sisältöjen mukainen osaaminen:

lämmönjakojärjestelmät
vesi- ja viemärijärjestelmät
ilmanvaihtojärjestelmät
asuinkerrostalon LVI-järjestelmien suunnittelu ja mallintaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa selittää osan edellä kuvatuista opiskeltavista asioista ja laskea ohjatusti edellä kuvattuja opiskeltuja asioita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa edellisten osaamisvaatimusten lisäksi soveltaa laskentakaavoja ja mitoittaa ohjatusti edellä kuvattuja, opiskeltuja asioita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa edellisten osaamisvaatimusten lisäksi perustella kattavasti edellä kuvattuun sisältöön liittyviä asioita, laitevalintoja ja mitoittaa itsenäisesti edellä kuvattuja asioita.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa selittää osan edellä kuvatuista opiskeltavista asioista ja laskea ohjatusti edellä kuvattuja opiskeltuja asioita.