Siirry suoraan sisältöön

YmpäristöanalytiikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FM33

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Keräys- ja näytteenvalmistustekniikat:
Opiskelija osoittaa osaamisensa vesi-, maaperä- ja ilmanäytteiden keräämisessä sekä orgaanisten että epäorgaanisten yhdisteiden analysoinnissa.
Opiskelija osaa käyttää asianmukaisia näytteenvalmistustekniikoita kerättyjen näytteiden säilymisen ja stabiilisuuden varmistamiseksi.

Kromatografiset näytteenvalmistustekniikat:
Opiskelija hallitsee erilaisia näytteenvalmistustekniikoita, mukaan lukien kiinteäfaasiuuton (SPE), kiinteäfaasimikrouuton (SPME), neste-nesteuuton (LLE) ja derivatisoinnin kromatografista analyysia varten.
Opiskelija osaa valita ja toteuttaa näytteenvalmistusmenetelmä analyytin, matriisin ja halutun analyysimenetelmän perusteella.

Ympäristönäytteiden jäännösanalyysi:
Kurssillla hyödynnetään kehittyneitä analyysitekniikoita, kuten kaasukromatografia-massaspektrometriaa (GC-MS) ja nestekromatografia-massaspektrometriaa (LC-MS), ympäristönäytteiden jäännösaineiden tunnistamisessa ja kvantitoinnissa.
TOpiskelija osaa tulkita spektrejä ja kromatogrammeja tiettyjen yhdisteiden esiintymisen ja pitoisuuksien päättelemiseksi.

Sisäilman laadun arviointi:
Opiskelija oppii erilaisia näytteenottotekniikoita sisäilman laadun arvioimiseksi.
Opiskelija osaa käyttää sisäilman epäpuhtauksien, kuten haihtuvien orgaanisten yhdisteiden, radonin, hiilimonoksidin ja hiukkasten, analysointimenetelmiä.
Opiskelija soveltaa asianmukaisia analyysitekniikoita sisäilman epäpuhtauksien kvanttitoinnissa ja niiden mahdollisten terveysriskien arvioimisessa.

Sisältö

• Ympäristönäytteiden otto vedestä, ilmasta ja maasta ja näytteiden esikäsittelytekniikat orgaanisille ja epäorgaanisille yhdisteille.
• Kromatografisissa tekniikoissa käytetyt näytteenkäsittelytekniikat, esim. SPE, SPME, LLE, johdoksenmuodostus
• Ympäristönäytteiden jäämäanalytiikkaa käyttäen spektrometrisia ja kromatografisia analyysitekniikoita, kuten GC-MS ja LC-MS
• Sisäilman laatu: näytteenottotekniikat ja analyysimenetelmät sisäilman epäpuhtauksille (kuten VOC-yhdisteet, radon, hiilimonoksidi ja hiukkaset)

Esitietovaatimukset

Analyyttiset erottelumenetelmät
Spektrometria

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Ei pysty keräämään näytteitä asianmukaisesti ja on vaikeuksia hallita näytteenvalmistustekniikoita.
Ei osaa valita sopivia näytteenvalmistusmenetelmiä ja tekee vääriä valintoja.
Ei osaa käyttää analyysitekniikoita oikein mikä johtaa epätarkkoihin tuloksiin,
Ei pysty hankkimaan syvällistä tietoa tai soveltamaan tietoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa erilaisten ympäristönäytteiden oton perusteet.
Opiskelija osaa jonkin verran soveltaa soveltaa näytteenvalmistustekniikoita.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä näytteenvalmistustekniikoita kohtalaisesti, mutta voi olla vaikeuksissa tiettyjen menetelmien kanssa.
Opiskelija valitsee näytteenvalmistusmenetelmät asianmukaisesti, mutta saattaa toisinaan valita epäoptimaalisia menetelmiä.
Opisjeloja tunteee kohtalaisesti sisäilman laadun arviointitekniikoita
Opiskelijalla on perusymmärys, jonka perusteella hän pystyy soveltamaan analyysitekniikoita,

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osoittaa erinomaista taitoa näytteenvalmistustekniikoiden soveltamisessa ja näytteen säilymisen ja stabiilisuuden varmistamisessa johdonmukaisesti.
Opiskelija hallitsee erilaiset näytteenvalmistustekniikat ja tuottaa hyvin valmistettuja näytteitä kromatografista analyysia varten.
Opiskelija valitsee ja soveltaa erinomaisesti kuhunkin tilanteeseen parhaiten soveltuvaa näytteenvalmistusmenetelmää ja maksimoi analyysin onnistumisen.
Opiskelija käyttää kehittyneitä analyysitekniikoita ympäristönäytteiden jäämien tarkkaan tunnistamiseen ja kvantifiointiin.
Opiskelija hankkii kattavat tiedot sisäilman laadun arviointitekniikoista ja osoittaa syvällistä ymmärrystä.
Opiskelija soveltaa erinomaisesti sisäilman epäpuhtauksien analyysimenetelmiä kattavasti kattaen VOC-yhdisteet, radonin, hiilimonoksidin ja hiukkaset.
Opiskelija soveltaa asiantuntevasti asianmukaisia analyysitekniikoita sisäilman epäpuhtauksien määrittelemiseksi tarkasti ja niiden mahdollisten terveysriskien arvioimiseksi.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-