Siirry suoraan sisältöön

Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygieniaLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FO65

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää hyöty- ja haittamikrobien esiintymisen erilaisissa ympäristöissä; bioalan tuotanto, tuotteet ja teollisuusympäristön sovellukset.

Opiskelija hallitsee tärkeimmät mikrobiologiset perusmenetelmät ja ymmärtää eri hygieniatasojen erot sekä niiden käyttövaatimukset.

Opiskelija tunnistaa elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet ja ymmärtää, miten riskejä voidaan ehkäistä eri tekijöihin vaikuttamalla.

Opiskelija osaa itse toimia elintarvike- tai vastaavassa tuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta. Hän on tietoinen erilaisista puhdistus-, desinfiointi- ja sterilointimenetelmistä ja niihin liittyvistä erityispiirteistä.

Opiskelijalla on käsitys elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon liittyvistä laista ja säädöksistä ja hän ymmärtää, mitä vaaditaan turvalliseen tuotantoon ja hyviin tuotantotapoihin.

Sisältö

Moderni mikrobiologinen analytiikka, kuten qPCR ja patogeenien pikadiagnostiikka.

Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet

Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden säilyvyys.

Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa (puhdistus, desinfiointi, sterilointi, henkilökohtainen työskentelyhygienia).

Bioalan tuotteisiin liittyvät lait ja säädökset

Esitietovaatimukset

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä

Mikrobien maailma

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Osittainen tuntemus mikrobien esiintymisestä elintarviketuotannossa ja bioteknisissä prosesseissa
• Tietää mikrobiologian moderneja analyysimenetelmiä.
• Ymmärtää hygieniatasojen erot.
• Tunnistaa erilaisia hygieniariskejä.
• Tuntee joitakin puhdistus-, desinfiointi- ja sterilointimenetelmiä.
• Osittainen tietämys elintarvikelainsäädännöstä ja turvallisesta tuotannosta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Hyvä tuntemus mikrobien esiintymisestä elintarviketuotannossa ja bioteknisissä prosesseissa.
• Tuntee hyvin moderneja mikrobiologisia analyysimenetelmiä ja ymmärtää analyysin kulun.
• Hyvä ymmärrys hygieniatasojen eroista.
• Tietää miten ehkäistä hygieniariskejä ja miten toimitaan riskienhallinnassa.
• Hyvä osaaminen puhdistus-, desinfiointi- ja sterilointimenetelmistä, tehokas työympäristön puhtauden ylläpito.
• Hyvä elintarvikelainsäädännönperusteiden hallinta ja ymmärrys turvallisesta tuotannosta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen ymmärrys mikrobien esiintymisestä elintarviketuotannossa ja bioteknisissä prosesseissa.
• Erinomainen tietämys erilaisista moderneista mikrobiologisista menetelmistä ja niiden vahvuuksista ja heikkouksista.
• Erinomainen ymmärrys eri hygieniatasoista.
• Tunnistaa kiitettävästi ja osaa monipuolisesti ehkäistä hygieniariskejä.
• Tuntee kiitettävästi erilaisia puhdistus-, desinfiointi- ja sterilointimenetelmiä.
• Hallitsee erinomaisesti elintarvikelainsäädännön perusteet ja ymmärtää kiitettävästi turvallisesta tuotannon periaatteet.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Lisätiedot

Kurssi sisältää mikrobiologian laboratoriotöitä