Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeet pintaa syvemmältäLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FO64

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa nimetä mistä aineista ruoka koostuu (vesi, hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit, kivennäisaineet ja vitamiinit) ja tietää miten nämä reagoivat ruoanvalmistusprosesseissa.

Opiskelija osaa ruuansulatuksen pääpiirteet aineenvaihdunnan ja energiatuoton näkökulmasta.

Opiskelija osaa kertoa, mitä kestävä ravitsemus ja ravitsemussuositukset ovat. Opiskelija osaa nimetä yleisimpiä erityisruokavaliota.

Sisältö

Hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteet ja niiden reaktiot ruoan valmistusprosesseissa. Vesi elintarvikkeissa.

Tärkeimmät metaboliareitit ruoansulatuksen näkökulmasta.

Kestävä ravitsemus. Ravitsemussuositukset. Erityisruokavaliot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Perustiedot hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteista ja niiden reaktioista ruoanvalmistusprosesseissa.
• Perustason ymmärrys veden roolista elintarvikkeissa.
• Tiedetään tärkeimmät metaboliareitit ruoansulatuksen näkökulmasta.
• Yleinen käsitys kestävästä ravitsemuksesta, ravitsemussuosituksista ja joistakin erityisruokavalioista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Tarkempi tuntemus hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteista ja niiden reaktioista ruoanvalmistusprosesseissa.
• Syvällisempi ymmärrys veden merkityksestä elintarvikkeissa.
• Yksityiskohtaisempi tietämys tärkeimmistä metaboliareiteistä ruoansulatuksen näkökulmasta.
• Kattavampi tietämys kestävästä ravitsemuksesta, ravitsemussuosituksista ja erityisruokavalioista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen hallinta hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteista ja näiden reaktioista ruoanvalmistusprosesseissa.
• Syvä ja monipuolinen ymmärrys veden monimuotoisesta roolista elintarvikkeissa.
• Kattava näkemys tärkeimmistä metaboliareiteistä ruoansulatuksen näkökulmasta.
• Syvällinen osaaminen kestävästä ravitsemuksesta, ravitsemussuosituksista ja erityisruokavalioista

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-