Siirry suoraan sisältöön

OlutprojektiLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FO54

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää, mitä olut on ja mikä merkitys sillä on ollut ihmisille eri aikoina. Opiskelijalla on käsitys panimoalan markkinoista niin Suomessa kuin ulkomailla. Opiskelija on tietoinen panimoalaan liittyvästä lainsäädännöstä.

Opiskelija tuntee erilaisia ja yleisimpiä oluttyylejä ja niihin liittyviä erityisominaisuuksia.

Opiskelija tuntee oluen pääraaka-aineet ja niiden vaikutukset oluen fysikaalisiin, kemiallisiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin.

Opiskelija tutustuu panimoprosessiin kokonaisuutena ja valmistuksen eri vaiheisiin sekä ymmärtää niiden merkityksen lopullisen tuotteen kannalta. Opiskelijalla on käsitys teollisen panimon ja kotipanimon eroavaisuuksista ja lainalaisuuksista.

Opiskelija tietää yleisimpiä olueen ja raaka-aineisiin liittyviä mitattavia parametreja ja niiden analyysimenetelmiä, ja pystyy arvioimaan vierrettä ja olutta aistinvaraisesti.

Opiskelija hallitsee panimoprosessin eri vaiheet ja osaa valmistaa olutta itsenäisesti kurssilla opitun tiedon pohjalta.

Sisältö

1. Olut ja oluen historia, markkinat, lainsäädäntö
2. Erilaiset oluttyylit, alkoholiton olut
3. Oluen raaka-aineet ja vaikutukset oluen makuun ja ominaisuuksiin
4. Panimoprosessi ja valmistuksen vaiheet, teollinen panimo vs. kotipanimo, panimokemia
5. Raaka-aineiden ja oluen analyysit (fysikaaliset, kemialliset, mikrobiologiset)
6. Oluen valmistusprojekti

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Perustiedot oluesta ja sen historiasta, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto panimoalan markkinoista ja lainsäädännöstä.
• Rajallinen tuntemus oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Perustieto oluen raaka-aineista, mutta ilman syvällistä ymmärrystä vaikutuksista.
• Perustieto panimoprosessista, mutta ilman syvällistä ymmärrystä vaiheiden merkityksestä.
• Rajallinen ymmärrys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Perustaso olueen liittyvissä mitattavissa parametreissa ja niiden analyysimenetelmissä.
• Vaillinainen hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Kohtuullinen tieto oluesta ja sen historiasta, hyvä ymmärrys merkityksestä eri aikoina.
• Hyvä tieto panimoalan markkinoista ja perustiedot lainsäädännöstä.
• Hyvä tuntemus erilaisista oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Hyvä tieto oluen raaka-aineista ja niiden vaikutuksista.
• Selkeä ymmärrys panimoprosessista ja sen vaiheista sekä niiden merkityksestä lopputuotteen kannalta.
• Vahva tietämys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Hyvä tietämys olueen liittyvistä mitattavista parametreista ja niiden analyysimenetelmistä.
• Hyvä hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta itsenäisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen tieto oluesta ja sen historiasta, poikkeuksellinen ymmärrys merkityksestä eri aikoina.
• Erinomainen tieto panimoalan markkinoista ja tarkka tietämys lainsäädännöstä.
• Kiitettävä tuntemus erilaisista oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Perusteellinen tieto oluen raaka-aineista ja niiden vaikutuksista.
• Syvä ymmärrys panimoprosessista ja sen vaiheista sekä niiden merkityksestä lopputuotteen kannalta.
• Kiitettävä tietämys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Erinomainen tietämys olueen liittyvistä mitattavista parametreista ja niiden analyysimenetelmistä.
• Erinomainen hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta itsenäisesti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-