Health, Safety, Quality and Environmental ResponsibilityLaajuus (5 cr)
Code: TX00EX35
Credits
5 op
Objective
1. The student is familiar with legislation relating to safety at work. S/He knows the obligations of legislation in the joint workplace.
2. The student knows the load factors associated with the work. The student is familiar with the methods of developing well-being at work.
3. The student understands the importance of quality culture at work. S/he also knows the most common quality standards in different fields (Food and Chemistry).
4. The student is able to assess the environmental impact of production. The student understands what environmental management means in a company. S/he also knows environmental management standards (e.g. ISO 14 000).
Content
1. Industrial safety
2. Well-being at work. Psychical and physical load factors of work. Occupational diseases.
3. Workplace quality culture. Quality standards.
4. Environmental aspects of production
Assessment criteria, satisfactory (1)
The student is able to
- demonstrate learning in the core content of the course
- use individual professional concepts correctly
- distinguish between non-theoretical and theoretical information
- act in individual professional situations as instructed
Assessment criteria, good (3)
The student is able to
- demonstrate an understanding of concepts and professional knowledge in the field
- estimate and limit the amount of information needed
- operate well in typical professional duties and contexts
Assessment criteria, excellent (5)
The student is able to
- use the concepts and knowledge of the field systematically
- evaluate and use various information sources
- apply professional information in professional assignments
- act independently and responsibly in professional contexts
Enrollment
27.11.2023 - 31.12.2023
Timing
15.01.2024 - 15.03.2024
Number of ECTS credits allocated
5 op
Mode of delivery
Contact teaching
Unit
School of Smart and Clean Solutions
Campus
Leiritie 1
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 90
Degree programmes
- Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
- Arto Yli-Pentti
- Pia-Tuulia Laine
Groups
-
TXM22S1BBio- ja kemiantekniikka
-
TXM22S1ABio- ja kemiantekniikka
Objective
1. Opiskelija osaa työturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä ja hän myös osaa huomioida lainsäädännön velvoitteet työnantajalle sekä työntekijälle yhteisellä työpaikalla.
2. Opiskelija osaa nimetä työhön liittyviä fyysisiä ja psyykkisiä kuormitustekijöitä. Opiskelija tuntee työhyvinvoinnin toteuttamiseen ja kehittämiseen tarvittavia menetelmiä.
3. Opiskelija osaa kuvata laatukulttuurin merkityksen työssä. Hän myös osaa tulkita eri alojen (elintarvike, kemian prosessitekniikka) yleisimpiä laatustandardeja.
4. Opiskelija osaa arvioida tuotannon ympäristövaikutuksia. Opiskelija tietää, mitä ympäristöjohtaminen yrityksessä tarkoittaa. Hän myös tuntee ympäristöjohtamisen standardeja (kuten ISO 14 000).
Content
1. Työturvallisuus
2. Työhyvinvointi. Työn fyysiset ja psyykkiset kuormitustekijät. Ammattitaudit.
3. Laatukulttuuri työpaikalla. Laatustandardit.
4. Tuotannon ympäristönäkökulmat
Evaluation scale
0-5
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti