Heat Transfer and Fluid Mechanics in Food EngineeringLaajuus (5 cr)
Code: TX00EF17
Credits
5 op
Objective
The student knows and understands the basic concepts of heat transfer and fluid mechanics, so that s/he can solve key problems of the area, use her/his knowledge in later studies and future occupations.
Content
1. Mass and energy balances
2. Key terms in heat transfer and fluid mechanics
3. Modes of heat transfer
4. Overall heat transfer coefficient
5. Properties of fluids
6. Hydromechanics
7. Bernoulli equation
8. Piping systems and components
9. Matrix and balance calculation
Assessment criteria, satisfactory (1)
The student will demonstrate familiarity with the knowledge base and core content of the field and knows how to search for information in a diverse array of information sources.
Assessment criteria, good (3)
The student is able to use the concepts and knowledge of the field coherently.
The student is able to search for information and to critically evaluate sources of information.
Assessment criteria, excellent (5)
The student is able to expertly use the concepts and knowledge of the field, as well as to justify the use of information sources. The student is able to justify actions on the basis of research data or reports.
Assessment criteria, approved/failed
The student will demonstrate familiarity with the knowledge base and core content of the field and knows how to search for information in a diverse array of information sources.
Enrollment
02.05.2022 - 12.06.2022
Timing
22.08.2022 - 16.12.2022
Number of ECTS credits allocated
5 op
Mode of delivery
Contact teaching
Unit
School of Smart and Clean Solutions
Campus
Leiritie 1
Teaching languages
- Finnish
Degree programmes
- Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
- Markus Räsänen
Groups
-
BIO21Bio- ja elintarviketekniikka
-
TXM21S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Objective
Opiskelija tuntee ja ymmärtää opintojaksolla käsiteltävät lämmönsiirron ja virtaustekniikan peruskäsitteet niin, että hän pystyy ratkaisemaan niihin liittyviä keskeisiä ongelmia, soveltamaan tietojaan myöhemmissä aineopinnoissa ja hyödyntämään osaamistaan tulevissa työtehtävissä.
Content
1. Aine- ja energiataseet
2. Lämmönsiirron ja virtaustekniikan tunnusluvut
3. Lämmönsiirtymistavat
4. Kokonaislämmönsiirto
5. Fluidien ominaisuudet
6. Hydromekaniikka
7. Bernoullin yhtälö
8. Putkiston osat
9. Matriisi- ja taselaskenta
Evaluation scale
0-5
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen ja osaa etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä.
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti.
Opiskelija osaa etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä.
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti sekä perustella tietolähteiden käytön. Opiskelija osaa perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla.
Assessment criteria, approved/failed
Opiskelija osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen ja osaa etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä.