TuotantohygieniaprojektiLaajuus (5 op)
Tunnus: TX00DL07
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen.
Opiskelija osaa itse toimia elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja -aineita oikeaoppisesti.
Hän osaa laatia elintarvikeyrityksen omavalvontajärjestelmän ja tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti.
Sisältö
1, Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
2. Ruokamyrkytysbakteerit ja pilaajamikrobit
3. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa, desinfiointi, henkilökohtainen työskentelyhygienia
4. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa
Projekti toteutetaan projektiryhmässä ja tulokset raportoidaan.
Esitietovaatimukset
Biotieteiden perusteet ja/tai Teollinen mikrobiologia
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- etsiä alan tietoa tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti sekä viestiä niistä ammatillisesti ja asiantuntevasti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- organisoida oman ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- etsiä alan tietoa tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Ilmoittautumisaika
28.11.2022 - 31.12.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 10.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 45
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Carola Fortelius
Vastuuopettaja
Arto Yli-Pentti
Ryhmät
-
BIO21Bio- ja elintarviketekniikka
-
TXM21S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija tunnistaa elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen.
Opiskelija osaa itse toimia elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja -aineita oikeaoppisesti.
Hän osaa laatia elintarvikeyrityksen omavalvontajärjestelmän ja tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti.
Sisältö
1, Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
2. Ruokamyrkytysbakteerit ja pilaajamikrobit
3. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa, desinfiointi, henkilökohtainen työskentelyhygienia
4. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa
Projekti toteutetaan projektiryhmässä ja tulokset raportoidaan.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- etsiä alan tietoa tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti sekä viestiä niistä ammatillisesti ja asiantuntevasti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- organisoida oman ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- etsiä alan tietoa tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Esitietovaatimukset
Biotieteiden perusteet ja/tai Teollinen mikrobiologia
Ilmoittautumisaika
29.11.2021 - 06.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 06.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Markus Räsänen
Vastuuopettaja
Arto Yli-Pentti
Ryhmät
-
TXM20S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
BIO20Bio- ja elintarviketekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tunnistaa elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen.
Opiskelija osaa itse toimia elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja -aineita oikeaoppisesti.
Hän osaa laatia elintarvikeyrityksen omavalvontajärjestelmän ja tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti.
Sisältö
1, Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
2. Ruokamyrkytysbakteerit ja pilaajamikrobit
3. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa, desinfiointi, henkilökohtainen työskentelyhygienia
4. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa
Projekti toteutetaan projektiryhmässä ja tulokset raportoidaan.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- etsiä alan tietoa tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti sekä viestiä niistä ammatillisesti ja asiantuntevasti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- organisoida oman ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- etsiä alan tietoa tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Esitietovaatimukset
Biotieteiden perusteet ja/tai Teollinen mikrobiologia