Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutuksen tuloksellisuuden johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: SX00FS43

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tavoitteet: opiskelija osaa
– arvioida kuntoutuksen tuloksellisuuden kokonaisuutta ja kuntoutumisen prosesseja soveltaen tietoa kestävässä päätöksenteossa
– ennakoida johtamisessa systeemiseen vaikuttavuusajatteluun perustuen kuntoutuksen rakenteita ja tuottamistapoja
– rakentaa jatkuvalla laadun parantamisella ja hyvien kuntoutuskäytäntöjen kehittämisellä tuloksellista kuntoutusta.

Sisältö

- Kuntoutuksen tuloksellisuus ja sen arviointi
- Vaikuttavuuskäsitykset ja -ajattelu systeemisen kuntoutuksen tuloksellisuudessa
- Kuntoutustoiminnan arviointi yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista
- Hyvän kuntoutuskäytännön kehittäminen ja johtaminen
- Jatkuva laadun parantaminen kuntoutuksen johtamisessa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutujan ääni kuullaan. Yleiset eettiset arvot ohjaavat toimintaa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan yhdistellen monimutkaisia asioita yksitahoisesti.

Muutososaaminen:
Yhteinen päämäärä sovitaan ja toiminta toteutetaan rinnakkaisena. Analysoidaan ja sovelletaan hyviä nykykäytäntöjä. Hyödynnetään olemassa olevia verkostoja. Muutosta arvioidaan toteavasti. Rakennetaan kannustava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutujan osallisuus mahdollistetaan. Eettisyys ilmenee kohtaamisessa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan kuntoutujan kanssa yhdessä yhdyspinnoilla monitahoisesti.

Muutososaaminen:
Päämäärä rakennetaan yhdessä ja se ohjaa yhteistoimintaa. Toteutetaan hallitusti muutosprosesseja uudistaen nykykäytäntöjä. Toimintaedellytyksiä, prosessia ja tuloksia arvioidaan toimintaa ohjaavasti. Rakennetaan avoin ja luotettava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutuja ymmärretään aktiivisena toimijana ja kehittäjäkumppanina. Kuntoutujan tarpeet ohjaavat yhteistä kehittämistä. Yhteinen arvoperusta määritellään suhteessa toimintaan. Ammattilaiset, kuntoutuja ja hänen läheisensä yhdessä rakentavat mielekkäitä toimintakokonaisuuksia kuntoutujan hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseksi.

Muutososaaminen:
Päämäärä muodostuu yhteisessä prosessissa ja toiminta perustuu kumppanuuteen ja jaettuun ymmärrykseen. Ennakoidaan tulevaa ja luodaan uutta. Verkostot uudistuvat yhdyspintoja ylittäviksi. Arviointi toteutuu ennakoivasti ja toimintaa kehittävästi. Rakennetaan luova ja innovatiivinen ilmapiiri.