Siirry suoraan sisältöön

Tutkimus ja kehittäminen kuntoutuksessaLaajuus (10 op)

Tunnus: SX00FS40

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Tavoitteet: opiskelija osaa
- arvioida kuntoutuksen toimintaympäristön muutoksia ja kehittämistarpeita sekä perustella tarkoituksenmukaisia tutkimuksellisia lähestymistapoja
- soveltaa erilaisia tutkimus- ja kehittämismenetelmiä tarkoituksenmukaisesti
- johtaa kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämisprosessia tavoitteellisesti, eettisesti ja hyvään tieteelliseen käytäntöön perustuen
- uudistaa kehittäjäkumppanuudessa toimintatapoja moniasiantuntijuutta ja eri alojen osaamista ja tietoa hyödyntäen
- arvioida kuntoutustoiminnan kehittämisessä tarvittavaa tietoa kriittisesti ja tehokkaasti sekä hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa päätöksenteossa

Sisältö

- Tutkimus ja kehittäminen jatkuvassa kuntoutuksen muutoksessa
- Tutkimus- ja kehittämistyön strategiat ja laadulliset, määrälliset ja toiminnalliset tutkimusmenetelmät
- Aineistonkeruun ja analyysin menetelmät osana tutkimus- ja kehittämisprosessia
- Tutkimusetiikka ja hyvä tieteellinen käytäntö
- Kriittinen ajattelu ja vastuullisuus tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
- Tutkimusten laadunarviointi ja hyödyntäminen näyttöön perustuvan kuntoutustoiminnan edistämiseksi
- Kuntoutuksen ja lähitieteiden keskeiset tietokannat ja tietolähteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutujan ääni kuullaan. Yleiset eettiset arvot ohjaavat toimintaa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan yhdistellen monimutkaisia asioita yksitahoisesti.

Muutososaaminen:
Yhteinen päämäärä sovitaan ja toiminta toteutetaan rinnakkaisena. Analysoidaan ja sovelletaan hyviä nykykäytäntöjä. Hyödynnetään olemassa olevia verkostoja. Muutosta arvioidaan toteavasti. Rakennetaan kannustava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutujan osallisuus mahdollistetaan. Eettisyys ilmenee kohtaamisessa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan kuntoutujan kanssa yhdessä yhdyspinnoilla monitahoisesti.

Muutososaaminen:
Päämäärä rakennetaan yhdessä ja se ohjaa yhteistoimintaa. Toteutetaan hallitusti muutosprosesseja uudistaen nykykäytäntöjä. Toimintaedellytyksiä, prosessia ja tuloksia arvioidaan toimintaa ohjaavasti. Rakennetaan avoin ja luotettava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutuja ymmärretään aktiivisena toimijana ja kehittäjäkumppanina. Kuntoutujan tarpeet ohjaavat yhteistä kehittämistä. Yhteinen arvoperusta määritellään suhteessa toimintaan. Ammattilaiset, kuntoutuja ja hänen läheisensä yhdessä rakentavat mielekkäitä toimintakokonaisuuksia kuntoutujan hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseksi.

Muutososaaminen:
Päämäärä muodostuu yhteisessä prosessissa ja toiminta perustuu kumppanuuteen ja jaettuun ymmärrykseen. Ennakoidaan tulevaa ja luodaan uutta. Verkostot uudistuvat yhdyspintoja ylittäviksi. Arviointi toteutuu ennakoivasti ja toimintaa kehittävästi. Rakennetaan luova ja innovatiivinen ilmapiiri.