Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutuksen muuttuvat paradigmatLaajuus (5 op)

Tunnus: SX00FS37

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tavoitteet: opiskelija osaa
- jäsentää ja perustella kuntoutuksen kehitysvaiheet ja analysoida niiden merkitystä kuntoutujien kannalta käytännön toiminnassa ja tulevaisuuteen suuntaamisessa
- arvioida kuntoutustoiminnan ja kuntoutumisprosessin rakentumista kuntoutuksen palvelujärjestelmässä ja kuntoutujien arjessa
- soveltaa kuntoutuksen käsitteistöä ja teorioita sekä arvioida niiden toimivuutta kumppanuuteen perustuvassa kuntoutujan, hänen lähiympäristönsä ja ammattilaisten yhteistoiminnassa
- soveltaa yhteiskehittämistä kuntoutumisprosessissa ja kestävän kuntoutustoiminnan edistämisessä.

Sisältö

Kuntoutuksen kehittyminen erilaisissa konteksteissa kansallisesti ja kansainvälisesti jatkuvassa muutoksessa
Kuntoutusta ohjaava lainsäädäntö ja järjestelmät
Kuntoutumisprosessi kuntoutujan arjessa
Kuntoutuksen käsitteet ja teoriat
Vuorovaikutteinen yhteistoiminta ja yhteiskehittäminen kuntoutuksessa ja kuntoutumisessa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutujan ääni kuullaan. Yleiset eettiset arvot ohjaavat toimintaa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan yhdistellen monimutkaisia asioita yksitahoisesti.

Muutososaaminen:
Yhteinen päämäärä sovitaan ja toiminta toteutetaan rinnakkaisena. Analysoidaan ja sovelletaan hyviä nykykäytäntöjä. Hyödynnetään olemassa olevia verkostoja. Muutosta arvioidaan toteavasti. Rakennetaan kannustava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutujan osallisuus mahdollistetaan. Eettisyys ilmenee kohtaamisessa. Toimintakokonaisuuksia tuotetaan kuntoutujan kanssa yhdessä yhdyspinnoilla monitahoisesti.

Muutososaaminen:
Päämäärä rakennetaan yhdessä ja se ohjaa yhteistoimintaa. Toteutetaan hallitusti muutosprosesseja uudistaen nykykäytäntöjä. Toimintaedellytyksiä, prosessia ja tuloksia arvioidaan toimintaa ohjaavasti. Rakennetaan avoin ja luotettava ilmapiiri.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Asiakasymmärrys-osaaminen:
Kuntoutuja ymmärretään aktiivisena toimijana ja kehittäjäkumppanina. Kuntoutujan tarpeet ohjaavat yhteistä kehittämistä. Yhteinen arvoperusta määritellään suhteessa toimintaan. Ammattilaiset, kuntoutuja ja hänen läheisensä yhdessä rakentavat mielekkäitä toimintakokonaisuuksia kuntoutujan hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseksi.

Muutososaaminen:
Päämäärä muodostuu yhteisessä prosessissa ja toiminta perustuu kumppanuuteen ja jaettuun ymmärrykseen. Ennakoidaan tulevaa ja luodaan uutta. Verkostot uudistuvat yhdyspintoja ylittäviksi. Arviointi toteutuu ennakoivasti ja toimintaa kehittävästi. Rakennetaan luova ja innovatiivinen ilmapiiri.