Siirry suoraan sisältöön

Yleinen ja silmälääkkeiden farmakologia (4 op)

Toteutuksen tunnus: SO00AA35-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.05.2016 - 15.05.2016
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2016 - 02.11.2016
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Opetuskielet
suomi
Opettajat
Juha Päällysaho
Opintojakso
SO00AA35
Toteutukselle SO00AA35-3006 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Opiskelija osaa eritellä lääkeaineiden erilaiset vaikutusmekanismit ja hallitsee farmakokinetiikan perusteet. Opiskelija muistaa lääkeaineryhmien päätyypit ja niiden ominaisuudet. Opiskelija tuntee ja muistaa perustiedot silmälääkkeistä ja niiden käytöstä, vaikutusmekanismeista ja mahdollisista sivuvaikutuksista. Hän osaa soveltaa tietojaan optikon työssä käytettävissä diagnostiset lääkeaineiden käytössä.

Sisältö

Lääkeaineiden vaikutusmekanismit, farmakokinetiikka ja lääkeaineiden turvallisuus, ääreis- ja keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet, verenkierto- ja hengityselimistöön vaikuttavat lääkeaineet, suolatasapainoon, aineenvaihduntaan ja ruoansulatuskanavaan vaikuttavat lääkeaineet, vitamiinit ja hormonit; endokrinologiassa käytettävät lääkeaineet, mikrobilääkkeet ja loisten häätöön käytettävät lääkeaineet, allergialääkkeet, kasvainten kemoterapia ja immunofarmakologia, silmälääkkeiden antotavat sekä paikallisesti annettavien lääkkeiden imeytyminen sarveiskalvon läpi, silmälääkkeisiin liittyen; sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon vaikuttavat lääkeaineet, hyperosmoottiset lääkeaineet, kuivan silmän valmisteet, antihistamiinit, anti-inflammatoriset lääkeaineet, värjäysaineet, paikallispuudutuksessa käytettävät lääkeaineet, glaucoman hoidossa käytettävät lääkeaineet, antibiootit ja sulfalääkkeet, antiviraaliset ja antifungaaliset lääkeaineet, systeemilääkkeiden vaikutus silmään ja sen toimintaan

Työmuodot

Luennot, itsenäinen opiskelutehtävä ja parityönä tehtävä ryhmätyö.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Yleisen farmakologian oppikirja: Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia, Duodecim e-kirja (soveltuvat osat).
Silmälääkkeiden farmakologian oppikirja: Bartlett & Jaanus: Clical Ocular Pharmacology 5th Edition, Butterworth Heinemann, 2008.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Lopputentti 28.10.2016 klo 8:30 - 11:45.
Ensimmäinen uusintatenttimahdollisuus: Optometrian yleinen uusintatenttipäivä 7.11.2016
Toinen uusintatenttimahdollisuus: Optometrian yleinen uusintatenttipäivä 12.12.2016

Sisällön jaksotus

Farmakologian opinnot jakautuvat kahteen osaan:yleinen farmakologia ja silmälääkkeiden farmakologia.
Yleisessä farmakologiassa käsitellään lääkeaineiden yleisperiaatteita, hermovälittäjäaineiden toimintaa, puuduteaineiden vaikutuksia ja silmätautien hoidossa käytettäviä lääkeaineryhmiä.
Silmälääkkeiden farmakolgoian painopiste on optikon käyttöön sallittujen diagnostisten lääkeiaineiden rakenteiden, ominaisuuksien ja turvallisen käytön opinnoissa.

Lisätietoja opiskelijoille

Luennoille ja seminaareihin osallistuminen on pakollista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Lopputentin arvosana ja farmakolgoian ryhmätyötehtävän suoritus ja esittäminen otetaan huomioon arvioinnissa.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit arvosanalle 1 tyydyttävä

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit arvosanalle 3 hyvä

Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit arvosanalle 5 kiitettävä

Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Siirry alkuun