Mikrobien maailma (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00EX25-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 27.11.2023 - 31.12.2023
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 18.03.2024 - 10.05.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 50
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Ryhmät
-
TXM23S1BBio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
TXM23S1ABio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
- Opintojakso
- TX00EX25
Toteutuksella on 42 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 127 t 45 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ma 18.03.2024 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ti 19.03.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Pe 22.03.2024 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA101
A-auditorio
|
Ma 25.03.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 26.03.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ke 27.03.2024 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
Online (Teams)
|
To 28.03.2024 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 02.04.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ke 03.04.2024 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 HYBRIDI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
To 04.04.2024 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Pe 05.04.2024 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 HYBRIDI |
MMA101
A-auditorio
|
Ma 08.04.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ma 08.04.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 09.04.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
To 11.04.2024 klo 11:00 - 15:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Pe 12.04.2024 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 HYBRIDILUENTO |
MMA101
A-auditorio
|
Ma 15.04.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA101
A-auditorio
|
Ma 15.04.2024 klo 13:00 - 15:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ti 16.04.2024 klo 09:15 - 12:00 (2 t 45 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ti 16.04.2024 klo 13:00 - 15:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ti 16.04.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 16.04.2024 klo 15:00 - 17:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ke 17.04.2024 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ke 17.04.2024 klo 10:00 - 14:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ke 17.04.2024 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ke 17.04.2024 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ma 22.04.2024 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA101
A-auditorio
|
Ma 22.04.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 23.04.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 23.04.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ke 24.04.2024 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003. TENTTI |
MMA101
A-auditorio
|
To 25.04.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ma 29.04.2024 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA101
A-auditorio
|
Ti 30.04.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 02.05.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
To 02.05.2024 klo 13:00 - 16:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 03.05.2024 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA119
Oppimistila
|
Ma 06.05.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ma 06.05.2024 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ti 07.05.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ti 07.05.2024 klo 12:00 - 15:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ke 08.05.2024 klo 09:00 - 12:00 (3 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00EX25-3003 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Tavoitteet
Opiskelija tietää, mitä ovat virukset, bakteerit, hiivat ja homeet sekä ymmärtää käsitteet eukaryootit / prokaryootit.
Opiskelija on sisäistänyt, että mikrobeja esiintyy kaikkialla niin ilmassa, vedessä, ympäristössä, pinnoilla, elintarvikkeissa kuin erilaisissa prosesseissakin (esim. hometalot, sisäilma, elintarvikkeissa hyötykäyttönä / pilaantumisessa, jätevesipuhdistus, biopolttoaineiden valmistus, maalit, terveys/sairastuminen)
Opiskelija ymmärtää haitallisten ja hyödyllisten mikrobien erot, osaa hyödyntää niitä erilaisissa prosesseissa sekä tunnistaa niiden aiheuttamia ongelmia.
Opiskelija tietää miten haitallisista mikrobeista päästään eroon, ja miten mikrobeja analysoidaan erilaisilla mikrobiologian ja molekyylibiologian (DNA-analyysit) menetelmillä.
Opiskelijalla on ymmärrys henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheessa, esimerkiksi näytteenotossa.
Sisältö
Prokaryootti- ja eukaryoottisolut, virukset sekä niiden rakenteet. Biomolekyyleistä nukleiinihappojen rakenne, ominaisuudet ja toiminta.
Mikrobien kasvuolosuhteet. Mikrobiluokat ja niiden tärkeimmät ominaisuudet. Haitalliset ja hyödylliset mikrobit. Elävien ja kuolleiden mikrobien analyysimenetelmät. Aseptiikka. Esimerkkejä mikrobien hyödyntämisestä teollisuudessa.
Henkilökohtainen hygienia. Hygienian merkitys (prosessit / terveys). Virusten ja mikrobien poisto. Hygieniatestit.
Työmuodot
Laboratoriotyöt
Aktivoiva luento
Tiimityöskentely
Aika ja paikka
Leiritie 1, 4. periodi
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Luennot ja erikseen annettavat laboratoriotyöohjeet.
Sojakka & Välimäki (2011): Ammatillinen mikrobiologia. Opetushallitus.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
3.5 klo11-13 (Hye) 4.5 klo13-15 (Tiina).
Ei uusinta
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Laboratoriopäivät ja luentoja lukujärjestyksen mukaan.
Lisätietoja opiskelijoille
KICK OFF -tilaisuus viikolla 11 lukujärjestyksen mukaan.
Luennoitsija Hye Jung-Majanen luennoi englanniksi käyttäen suomenkielistä materiaalia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Laboratorio raportti
Ryhmä esitelmä
Opintotehtävät
Tentti
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit arvosanalle 1 tyydyttävä
Opiskelija osaa:
1. etsiä tietoa alan tietolähteistä
2. osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
3. osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
Arviointikriteerit arvosanalle 3 hyvä
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
Arviointikriteerit arvosanalle 5 kiitettävä
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden